26 Απριλίου 2023

Σταμάτης Βαρδαρός: «Ο ΟΟΣΑ διαψεύδει με στοιχεία το αφήγημα της κυβέρνησης»

 

Και όμως είναι από τις φορές που η δύσκολη πραγματικότητα και οι αριθμοί συμφωνούν απόλυτα. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), δημοσιεύοντας την έκθεσή του για την πορεία των εισοδημάτων και την φορολογική τους επιβάρυνση για το 2022, διαψεύδει πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί μείωσης των φόρων και αύξησης των μισθών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του διεθνούς Οργανισμού οι μισθοί στην Ελλάδα λόγω του πληθωρισμού και των διαρκών ανατιμήσεων μειώθηκαν συνολικά κατά 7,5% και συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία και το 2023 με καθημερινές πλέον τις ανατιμήσεις. Η άμεση φορολογική επιβάρυνση μάλιστα των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία (φόρος εισοδήματος και εισφορές) παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη στο 37,1%, χωρίς βέβαια να μπορούν να υπολογιστούν οι επιβαρύνσεις των έμμεσων φόρων που εξαρτώνται από την κατανάλωση.

Η συνολική αυτή απώλεια εισοδημάτων συνυπολογίζει και τις αυξήσεις μισθών που έγιναν στο 2022, αποδεικνύοντας, σε πλήρη αντίθεση με το κυβερνητικό αφήγημα, ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα βιώνουν μια πρωτοφανή απώλεια αγοραστικής δύναμης που αναγκάζει όλο και περισσότερους να περικόπτουν ακόμα και βασικά αγαθά διατροφής.

Την ίδια στιγμή η σημαντική υπέρβαση των καθαρών εσόδων του κράτους, άνω των 2 δις ή 15,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2023, στηρίζεται κατά βάση στα υπέρογκα αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ και ΕΦΚ που ερμηνεύεται αποκλειστικά ως αποτέλεσμα της ακρίβειας καθώς ο όγκος κατανάλωσης μειώνεται.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ είναι αδιάψευστος μάρτυρας ότι οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ακρίβειας με τα κάθε λογής pass και επιδόματα που μοιράζονται σε μια απέλπιδα προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης και αποφυγής της κατακραυγής.

Είναι πλέον σαφές και με τους αριθμούς ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθιστά τον ελληνικό λαό φτωχότερο καθημερινά. Είναι απολύτως αναγκαίες οι παρεμβάσεις στήριξης των εισοδημάτων για τις οποίες δεσμεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο πρόγραμμα των 50 ημερών. Είναι πλέον αυταπόδεικτο και από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού ότι η μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως έκτακτα μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας δεν προκαλούν κανένα δημοσιονομικό κίνδυνο, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.

Στις 21 Μαΐου ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να δώσει pass εξόδου σε μια κυβέρνηση που απέτυχε να διαχειριστεί όποια κρίση κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Σε διαφορετική περίπτωση της δίνει λευκή επιταγή να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο απέναντι στην κοινωνία. Η προστασία του εισοδήματος, της υγείας και της αξιοπρέπειας των πολιτών πρέπει να περάσει σε πρώτο πλάνο. Έχουμε ανάγκη για περισσότερη ασφάλεια, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη παντού, στη χώρα, στα νησιά μας.

Σταμάτης Βαρδαρός
Υπ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. σε Σάμο, Ικαρία, Φούρνους, Θύμαινα