14 Απριλίου 2023

Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης στη μονή Κάτω Ξενιάς που πραγματοποιείται στην Ιερά μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κάτω Ξενιάς στο Βόλο την Μεγάλη Παρασκευή.


Μεγάλη συγκίνηση προκαλεί η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης  του Ιησού που πραγματοποιείται στην Ιερά μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κάτω Ξενιάς στο Βόλο την Μεγάλη Παρασκευή. Πλήθος πιστών συρρέουν για να  παρακολουθήσουν την  τελετή.

Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης σήμερα

Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Πλήθος κόσμου από όλα τα μέρη της Ελλάδας συρρέουν στη μονή της Παναγίας της Ξενιάς κάθε Μεγάλη Παρασκευή για να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Χριστού. Μέσα σε κλίμα κατάνυξης οι πιστοί ακολουθούν την πομπή όπου προπορεύονται οι  ιερείς και όλοι μαζί  φθάνουν στο λόφο του “Γολγοθά” όπως έχει ονομασθεί. 

Μέσω ειδικής σκάλας , ο Σταυρός έχει ύψος εφτά μέτρων, πραγματοποιείται η  αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Ιησού και οι ιερείς εναποθέτουν το άψυχο σώμα Του σε ένα λευκό σεντόνι μυρωμένο με  άνθη. Στη συνέχεια η πομπή που έχει μήκος εκατοντάδων μέτρων συνοδεύει με κατάνυξη τον Επιτάφιο σε έναν παρακείμενο λόφο για να ενταφιασθεί το άψυχο σώμα του Ιησού σε μία λαξευμένη σπηλιά. Σε όλη τη διάρκεια ακούγονται πένθιμα εμβατήρια από τη φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Αλμυρού. Η σπηλιά σφραγίζεται με βουλοκέρι, σύμφωνα με την παράδοση μέχρι την επόμενη ημέρα της Αναστάσεως.