26 Απριλίου 2023

Δήμαρχε δεν παράγεις έργο με αναδιατυπωμένη εισήγηση



 Την τακτική των  αναδιατυπώσεων επίλεξε η τεχνική υπηρεσία για τις εισηγήσεις που φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού άλλα στέλνει στα email, άλλα παρουσιάζονται κατά τη συνεδρίαση, άλλο πρόσωπο ήταν να τα πει, άλλο τα είπε και κάπως έτσι χάνουμε τη μπάλα, τη διαδρομή και κυρίως τον υπαίτιο των αλλαγών. 

Δεν είναι λίγοι οι Δημοτικοί σύμβουλοι που στην προχθεσινή συνεδρίαση εξέφρασαν είτε με ανοικτό μικρόφωνο, είτε με κλειστό, εντός αλλά και εκτός, αμφιβολίες για την υλοποίηση έργου που ενώ συζητήθηκε και αποφασίσθηκε ότι πρέπει να γίνει, δείχνει ότι θα παγώσει πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι, γιατί όπως προφορικά δηλώθηκε από την εισηγήτρια, το ταμείο είναι μείον. 

Και εδώ ξεκινά το πανηγύρι. Λίγες ημέρες πριν οι Σύμβουλοι είχαν λάβει με email έγγραφο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία του έργου συμπεριλαμβανομένων του κόστους και της πηγής χρηματοδότησης, ενώ όπως αναγράφεται στη μοναδική γραπτή εισήγηση για την οποία είχαν λάβει γνώση, ένα τμήμα του απαιτούμενου ποσού έχει ήδη πιστωθεί. 

Επί της έδρας όμως, ως δια μαγείας, η πηγή χρηματοδότησης πήγε περίπατο και κυρίως το πιστωμένο κονδύλι εξαφανίστηκε. Και έμειναν οι σύμβουλοι να ψάχνουν τα χαρτιά τους μήπως και τους παράπεσε το "ανταλλακτικό" της εισήγησης και δεν το πήραν χαμπάρι, να ψάχνονται μεταξύ τους μήπως ήξερε κάποιος κάτι άλλο από αυτό που γνώριζαν οι ίδιοι, ή μήπως βούλωσαν τ' αυτιά τους και δεν ακούν καλά.
 
Αναρωτιόμαστε, πόσο συχνά παρατηρείται το φαινόμενο των αναδιατυπωμένων εισηγήσεων  στις συζητήσεις του Δημοτικού συμβουλίου με αποτέλεσμα το Σώμα να μη μπορεί να τις μελετήσει άρα και ν' αντιδράσει; 

Πόσο συχνά τα σοβαρά θέματα του δήμου και της κοινωνίας καταλήγουν στις ελληνικές καλένδες γιατί η δημοτική αρχή δε γνωρίζει πως να ενεργήσει για το δημόσιο συμφέρον, αφού δε βλέπει πέρα από τη... μύτη της;

Παραθέτουμε την εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας για το θέμα έτσι όπως την έλαβαν  στο email τους οι δημοτικοί σύμβουλοι και θα περιμένουμε να μάθουμε γιατί δεν την παρουσίασε ο κ.Μητσός, όπως εξάλλου ήταν προγραμματισμένο, και γιατί η εισήγηση άλλαξε στο σημείο που αναφέρονται το κονδύλι κ.λπ;
Δηλαδή θα γίνει άλλο ΔΣ για το χρήμα; 

Παράγεις έτσι έργο; 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΉΣ ΣΑΜΟΥ

 

ΘΕΜΑ: «Αποκατάσταση και βελτίωση της οδικής σύνδεσης και πρόσβασης στην πόλη της Σάμου των περιοχών Αγ. Κωνσταντίνου, Αγ. Αθανασίου – Δήμα, Προφήτη Ηλία»

 

ΣΧΕΤ:   

1. Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 11542/6-9-22 Αίτηση κατοίκων και φορέων με έδρα την Τ.Κ. Σαμίων εκπροσωπούμενων από την κα κ. Καλαμά-Αβούρη

                 2. Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 2664 Φ.704.10/18-8-22 απάντηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας Σάμου  

                 3.  Η υπ’ αριθμ. 32/7-10-22 του με αριθμ. 8/07-10-22 αποσπάσματος πρακτικού του συμβουλίου της Τ.Κ. Σάμιων του Δήμου Ανατολικής Σάμου.  

           

 

            Μετά από αίτηση κατοίκων και φορέων της περιοχής σύμφωνα με το (1) σχετικό, θετική εισήγηση του συμβουλίου της Τ.Κ. Σαμίων σύμφωνα με το (3) σχετικό και την απάντηση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας σύμφωνα με το (2) σχετικό που αφορούν στη βελτίωση της οδικής σύνδεσης και ασφαλούς πρόσβασης των περιαστικών εκτός σχεδίου κατοικημένων περιοχών στις θέσεις «Αγ. Κωνσταντίνος»,  «Αγ. Αθανασίος-Δήμα» και «Προφήτης Ηλίας» η δημοτική αρχή εισηγείται:

 

α) τη βελτίωση και διευκόλυνση πρόσβασης τμημάτων (όπως φαίνεται και στα επισυναπτόμενα σκαριφήματα), των με αριθμό ΚΑΕΚ 43040ΕΚ00018 και 43040ΕΚ00017 δημοτικών οδών, με διάστρωση με ασφαλτοτάπητα και σκυρόδεμα σε σημεία που παρουσιάζουν έντονη κλίση και τμηματικές επεμβάσεις διαπλάτυνσης, όπου απαιτείται περιμετρικά του Παλαιού ΚΥΤ Σάμου και έως το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Ειδικότερα από το σημείο Α έως το σημείο Β προτείνεται να  γίνει αποκατάσταση του φθαρμένου ασφαλτοτάπιτα που οδηγεί στην πάνω είσοδο του παλαιού ΚΥΤ, από το σημείο Γ έως τα σημεία  Δ  και Ε (τερματισμός Πρ. Ηλίας) διαμόρφωση ασφαλτόστρωση και όπου απαιτείται τσιμεντόστρωση για την συλλογή των ομβρίων του υφιστάμενου δημοτικού αγροτικού δρόμου, ενώ από  το σημείο Δ έως το σημείο Κ τσιμεντόστρωση του αγροτικού δρόμου λόγω μεγάλης κατωφέρειας.

 

β) τη διάνοιξη και τσιμεντόστρωση νέας αμαξιτής οδού που θα συνδέει  την περιοχή  «Αγ. Κωνσταντίνος» με την  Περιμετρική οδό Βαθέος (ρεύμα ανόδου προς «Νησί») Σάμου στη θέση ‘’Χαρουπιές’’  (σημεία Κ έως Π) προς αντικατάσταση του παλαιού δρόμου (σημεία Κ – Σ) που εξυπηρετούσε επαρκώς την άμεση οδική σύνδεση των κατοίκων και του οποίου το εναπομένον τμήμα μετά την διάνοιξη του περιμετρικού, κατέστη  ανεπαρκές λόγω κλίσεων, γεωμετρίας και κατάληξης σε αδιέξοδο.  Για την υλοποίηση του ανωτέρω θα απαιτηθεί η απαλλοτρίωση ή αγορά τμημάτων ή δωρεά  συνολικού εμβαδού 750,00μ2 από τα γεωτεμάχια με αριθμούς ΚΑΕΚ 430400407026 και 430400407033 τα οποία βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχή με χαρακτηρισμό ΑΑ μη δασικής έκτασης και ταυτόχρονα η διαπλάτυνση  τμήματος του με αριθμ. ΚΑΕΚ 43040ΕΚ0018 δημόσιου ημιονικού δρόμου.

 

Το παρόν αίτημα εισάγεται στο Δημοτικό Συμβούλιο σε συνέχεια και σε συνάρτηση των υπ' αρ.18/7.02.2022 και 85/31.05.2021 αποφάσεων του Σώματος. Σύμφωνα με το άρθρο 94 του ν. 3852/2010 στις υποχρεώσεις του Δήμου αφορά και η διαχείριση του οδικού δικτύου που περιλαμβάνεται εντός των ορίων αρμοδιότητας του, όπως, μεταξύ και άλλων, "….η μελέτη των έργων συντήρησης και βελτίωσης του οδικού δικτύου αρμοδιότητας δήμου, η εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών, καθώς και η μελέτη, εκτέλεση και επίβλεψη των εργασιών σήμανσης, σηματοδότησης και ηλεκτροφωτισμού του οδικού δικτύου του δήμου.....Η μελέτη και εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής, τοπικής σημασίας, που αφορούν στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία και ιδίως αυτών που σχετίζονται με την αγροτική οδοποιία..."

 

Σκοπός της αποκατάστασης της οδού του Αγ. Κωνσταντίνου είναι αφ' ενός να επανασυνδέσει τις ιδιοκτησίες της περιοχής με τις αστικές δραστηριότητες, να εξυπηρετήσει την πρόσβαση των δημοτών/πολιτών από και προς το ομώνυμο εκκλησάκι, να δημιουργήσει μια ικανή και ασφαλή οδό διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου ( πυρκαγιά κ.λπ), αφ' ετέρου να εξασφαλίσει την άμεση, συντομότερη, πρόσβαση της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου στις δημοτικές υποδομές (υδατοδεξαμενή, δίκτυο, δεξαμενάκι). 

 

Η βελτίωση της βατότητας, σε επίπεδο σύγχρονων προδιαγραφών οδοποιίας, της οδού από στροφές Βλαμαρής / Προφήτη Ηλία λύνει σημαντικά προβλήματα οδικής ασφάλειας για όλους τους χρήστες, ενώ η επέμβαση του Δήμου στην υφιστάμενη οδό της περιοχής που βρίσκεται σε απόσταση μόλις ολίγων μέτρων από την πόλη, εξασφαλίζει ανεμπόδιστα την άμεση παρέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας προκειμένου της καταστολής επικίνδυνων φαινομένων.  Η ασφαλτόστρωση της οδού καλύπτει πλήρως την ανάγκη απρόσκοπτης πρόσβασης, παντός καιρού, στις υπάρχουσες αλλά και μελλοντικές κατοικίες και στα αγροκτήματα της περιοχής, στις κεραίες  ραδιοφωνίας και κινητής τηλεφωνίας και στην επίσκεψη στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία με την πανοραμική θέα στον κόλπο Βαθέος. Επιπλέον, η συγκεκριμένη οδός ως όριο του οδικού δικτύου της πόλης  δύναται να αποτελέσει εναλλακτική, παρακαμπτήριο οδό της Περιμετρικής. Επισημαίνεται ότι το έργο στο σύνολό του θα εξυπηρετήσει και στην επιχείρηση του Δήμου για την ανάπλαση της περιοχής καθώς επίσης και στην αναβάθμιση της.  


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

 

Τμήμα αποκατάστασης ασφαλτοτάπιτα (550,00μ)

Τμήμα νέας ασφαλτόστρωσης Γ – Δ – Ε (3.700,00μ)

Τμήμα νέας τσιμεντόστρωσης (210,00μ)

Τμήμα νέας διάνοιξης και τσιμεντόστρωσης (95,00μ)

Τμήμα καταργηθείσας οδού  

 

Α.1

Σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις δύνανται να πραγματοποιηθούν μετά τη λήψη των απαιτούμενων πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων (ΠΠΔ) και τη σύμφωνη γνώμη της διεύθυνσης δασών, όπου αυτό απαιτείται.

 

Προϋπολογισμός παρέμβασης α) 1.245.000,00 €

Προϋπολογισμός παρέμβασης β)   190.000,00 €

Συνολικός Προϋπολογισμός με ΦΠΑ: 1.435.000,00 €

Κόστος Απαλλοτρίωσης Τμημάτων νέας διάνοιξης: 4.000,00 €

 

Υπάρχουσα Πίστωση (Ταμείο Αλληλεγγύης)  για την υλοποίηση της β) παρέμβασης και τμήματος της α) : 700.000,00€

 

 

Παρακαλούμε για τη λήψη απόφασης επί των προτεινόμενων παρεμβάσεων.

 

Επισυνάπτονται:    1. (1), (2), (3) σχετικά    

 

      Ο Συντάξας

 

Θεοφάνης Ν. Κουτζάς

      Πολιτικός Μηχανικός

       Ειδικός Συνεργάτης

   Δήμου Ανατολικής Σάμου

 

                                                                                                 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

                                                                                           

                                                                                             ΜΙΧΑΗΛ ΜΗΤΣΟΣ

 

                                                                              ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

                                                                             ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ