24 Απριλίου 2023

Αρνητική απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών για την έκδοση βίζας στις πύλες Σένγκεν



 Ανακοίνωση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την προσπάθεια του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Βαρβιτσιώτη να υποβαθμίσει τη σημασία του θέματος για τα νησιά μας

Απάντηση στην Κοινοβουλευτική Αναφορά του Γιάννη Μπουρνού για το πρόγραμμα έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής έδωσε, λίγο πριν διαλυθεί η Βουλή, το Υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλιτιάδης Βαρβιτσιώτης, απάντησε αρνητικά για στο θέμα της έκδοσης βίζας στις πύλες εισόδου, προσπαθώντας μάλιστα να υποβαθμίσει το θέμα και τη σημασία του.

Στην ανακοίνωσή του ο Γιάννης Μπουρνούς αναφέρει: 

«Θυμίζουμε πως στην επιστολή της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» η οποία κατατέθηκε πρόσφατα από τον Γιάννη Μπουρνού σαν αναφορά απευθυνόμενη στα υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επισημαίνεται η ανάγκη να εγκριθεί εκ νέου για το έτος 2023 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πιλοτικό πρόγραμμα ταχείας έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής 15 ημερών (Visa Schengen) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η επιστολή εξηγούσε πως η τυπική διαδικασία βίζας στα ελληνικά προξενεία στην Τουρκία μειώνει δραματικά τη δυνατότητα προσέλκυσης αξιόλογου αριθμού επισκεπτών στα νησιά μας και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αντιθέτως, το πιλοτικό πρόγραμμα, με τις ελάχιστες διατυπώσεις και το μικρό κόστος που προβλέπει, επιτρέπει την προσέλκυση πολύ μεγαλύτερου αριθμού τουριστών, με θετικές συνέπειες για την οικονομία της Λέσβου. Πόσο μάλλον στην παρούσα περίοδο, που έχουν κοπάσει οι εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Δυστυχώς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην απάντησή του επιβεβαιώνει πως η απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ δεν προέβη, ούτε σκοπεύει να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια πίεσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επαναφορά του πιλοτικού προγράμματος, που διακόπηκε το 2019, μετά την εκλογή της. Παρότι μάλιστα αναγνωρίζει ότι ο σκοπός του ήταν η ενίσχυση του τουρισμού ακριβώς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Επιχειρεί επιπλέον ο κ. Βαρβιτσιώτης να υποβαθμίσει τις οικονομικές δυνατότητες των τουριστών που έκαναν χρήση της βραχείας βίζας και να μας «παρηγορήσει», ότι στα ελληνικά προξενεία στην Τουρκία έχει αυξηθεί το προσωπικό, για να μπορούν να επεξεργάζονται περισσότερες αιτήσεις. Αιτήσεις, όμως, που αφορούν προφανώς όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας και όχι μόνο του Ανατολικού Αιγαίου.

Ωστόσο, το πιλοτικό πρόγραμμα επέτρεπε την γρήγορη έκδοση βίζας στα ίδια τα λιμάνια των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αυξάνοντας σημαντικά την κίνηση από τα τουρκικά παράλια ειδικά στα νησιά μας, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες. Γι’ αυτό ακριβώς τα προηγούμενα χρόνια επιμείναμε για τη λειτουργία περισσότερων Πυλών Εισόδου Σένγκεν στη Λέσβο και ειδικά αυτής στο Πλωμάρι.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η απερχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη επιφυλάσσει για τη Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μονάχα τον ρόλο του δεσμοφύλακα για πρόσφυγες και μετανάστες, αδιαφορώντας πλήρως για την αναπτυξιακή προοπτική μας. Η γειτνίαση των νησιών μας με τις τουρκικές ακτές δεν χρειάζεται να είναι μόνο πηγή εντάσεων και προβλημάτων, μπορεί να είναι και εφαλτήριο σημαντικής τουριστικής ανάπτυξης για τον τόπο μας. Και θα γίνει, με μια νέα προοδευτική κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας».