29 Απριλίου 2023

Γιατί το ΠΑΣΟΚ δήλωσε συμμετοχή στις εθνικές εκλογές ως «συνασπισμός κομμάτων» - Οι απορίες, το χρέος των 200.000.000 ευρώ και οι τρεις ΑΦΜ

 


Ως γνωστόν, το ΠΑΣΟΚ είναι ένα υπερχρεωμένο κόμμα και μετά την εκλογική του συρρίκνωση βρέθηκε να χρωστάει στις τράπεζες κοντά στα 200.000.000 ευρώ

Επειδή πολλοί αναρωτιούνται γιατί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ δήλωσε συμμετοχή στις εθνικές εκλογές ως «συνασπισμός κομμάτων», η απάντηση οφείλεται σε φορολογικούς λόγους.


Ως γνωστόν, το ΠΑΣΟΚ είναι ένα υπερχρεωμένο κόμμα και μετά την εκλογική του συρρίκνωση βρέθηκε να χρωστάει στις τράπεζες κοντά στα 200.000.000 ευρώ. Το πρόβλημα διογκώθηκε από τη στιγμή που μειώθηκε ραγδαία και η κρατική επιχορήγηση, που ήταν υψηλότερη όσο και τα ποσοστά του κόμματος ήταν της τάξεως του 40%.


Τα τελευταία χρόνια η ετήσια χρηματοδότηση που αντιστοιχεί στο πάλαι ποτέ κραταιό Κίνημα είναι λίγο παραπάνω από 1.000.000 ευρώ.


Το γεγονός όμως ότι αυτό το οικονομικό ποσό δεν κατάσχεται και παραμένει «αδέσμευτο» οφείλεται στη «νομική οντότητα» του ΚΙΝ.ΑΛ., που ως «συμμαχικός φορέας», που απαρτίζεται απο τρία μέρη, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου και την ΕΔΕΜ του Απόστολου Πόντα, λειτουργεί με τη σύνθεση τριών ΑΦΜ και έτσι η κρατική επιχορήγηση δεν πηγαίνει εξ ολοκλήρου στο ΠΑΣΟΚ αλλά στο ΚΙΝ.ΑΛ. Φαίνεται να «μοιράζεται» στα τρία, αλλά ουσιαστικά με τα χρήματα που «εισπράττουν» το ΚΙΔΗΣΟ και η ΕΔΕΜ εξυπηρετεί τις λειτουργικές δαπάνες της η Χαριλάου Τρικούπη. Αυτά που αντιστοιχούν στο ΠΑΣΟΚ πάνε απευθείας για την εξυπηρέτηση των δανείων του κόμματος.


*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 28/4/23