12 Απριλίου 2023

Η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παράνομη μετανάστευση: Το 10% του πληθυσμού της πλέον είναι Αφρικανοί!

 


Δημιουργεί κέντρο άμεσου επαναπατρισμού τους

«Kηρύσσουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην χώρα για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός αρμόδιος για την Θαλάσσια Πολιτική, Νέλο Μουζουμέτσι πριν λίγο μετά την διαπίστωση ότι οι παράνομοι μετανάστες ξεπέρασαν το 10% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή σχεδόν 5,5 εκατ. οι οποίοι είναι κυρίως Αφρικανοί!

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας ενέκρινε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.

Η πρόταση είχε υποβληθεί από τους υπουργούς Εσωτερικών, Πολιτικής Προστασίας και Ναυτιλίας και εγκρίθηκε για χρονικό διάστημα έξι μηνών, με προϋπολογισμό πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Ανάμεσα στα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι και η δημιουργία κέντρου επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών.

Όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μειωθούν οι διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες, με ιδιαίτερη αναφορά στα κέντρα παραμονής των μεταναστών και προσφύγων, αλλά και σε επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης, και στις διαδικασίες που αφορούν τους επαναπατρισμούς.

Οι αρχές αναμένεται να αυξήσουν ραγδαία τις περιπολίες τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά, στο πέρασμα με τη Σλοβενία. Μάλιστα υπάρχουν φωνές μέσα στην ιταλική κυβέρνηση, που ζητούν να κλείσει εντελώς τα σύνορα η Ιταλία με την Σλοβενία μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Το όλο θέμα είχε συνδεθεί με την μεγάλη αύξηση του αριθμού των αφίξεων -ιδίως τις τελευταίες ημέρες- και πρόκειται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μελόνι, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα.

«Είχα σημάνει και εγώ συναγερμό, τις περασμένες ημέρες. Τα νησιά μας δεν μπορούν, μόνα τους, να αντιμετωπίσουν την όλη αυτή πραγματικότητα, οι δομές που υπάρχουν είναι υπερπλήρεις και είναι σαφές ότι κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διευκόλυνε την λήψη των αναγκαίων αποφάσεων», δήλωσε ο Μουζουμέτσι, στην δημόσια ραδιοφωνία της Rai.

Συνολικά, το περασμένο σαββατοκύριακο η Ιταλική Ακτοφυλακή και το λιμενικό της χώρας διέσωσαν, νότια της Σικελίας, πάνω από δυο χιλιάδες παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες.


Την ώρα αυτή, παράλληλα, ένα αλιευτικό με επτακόσιους, τουλάχιστον επιβαίνοντες (συνοδευόμενο από δυο ταχύπλοα του Ιταλικού Λιμενικού) κατευθύνεται προς το λιμάνι της Κατάνης, όπου αναμένεται να φτάσει μέχρι αύριο, νωρίς το πρωί.

πηγή https://www.pronews.gr/