11 Απριλίου 2023

ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ/Ν ΣΑΜΟΥ: Ανακοίνωση με αφορμή τα ζητήματα ασφαλείας στο 1ο Δ.Σ. Σάμου

 

Την Τρίτη 4/4, στο χώρο του 1ου ΔΣ Σάμου, ανάμεσα στα δύο κτήρια που στεγάζεται το σχολείο, είχαμε πτώση αντικειμένου (σιδερένιος κουβάς) απ’ την οροφή του ενός κτηρίου και καθαρά από τύχη δεν είχαμε κάποιο σοβαρό ατύχημα σε μαθητή ή σε συνάδελφο. Το αντικείμενο είχε παραμείνει στην οροφή μετά από οικοδομικές εργασίες που είχαν πραγματοποιηθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν και έπεσε λόγω του δυνατού αέρα που φυσούσε εκείνη την ημέρα.

Το περιστατικό αυτό δημιουργεί ερωτήματα όσον αφορά τον έλεγχο απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ανατολικής Σάμου και των εργολάβων που αναλαμβάνουν έργα, κατά τη διάρκεια αυτών και μετά την ολοκλήρωσή τους. Ειδικά σε χώρους σχολείων, όπου κάθε μέρα κυκλοφορούν εκατοντάδες παιδιά, οι πιθανότητες σοβαρών ατυχημάτων είναι πολλαπλάσιες.

Ταυτόχρονα, έξω απ’ το σχολείο και συγκεκριμένα στην πλευρά έξω απ’ τη σιδερένια πύλη εισόδου στο προαύλιο, πραγματοποιούνται έργα και έχουν τοποθετηθεί σιδερένια προστατευτικά, εξαιτίας των οποίων δεν μπορεί να πλησιάσει όχημα εκτάκτου ανάγκης το σχολείο (ασθενοφόρο, πυροσβεστικό κλπ) με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό.

Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να φροντίσουν άμεσα για την αποκατάσταση των συγκεκριμένων ζητημάτων και πιο συγκεκριμένα:

Ø Να ελεγχθούν τα κτήρια του σχολείου για οποιαδήποτε ζητήματα ασφάλειας της αρμοδιότητάς τους.

Ø Να παρέμβουν άμεσα στον εξωτερικό χώρο ώστε να μην παρεμποδίζεται η προσέγγιση οχημάτων στο σχολείο.

Ø Να πραγματοποιηθούν αντίστοιχοι έλεγχοι σε όλα τα σχολεία και αν υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα, αυτά να αποκατασταθούν άμεσα, εντός των διακοπών του Πάσχα, με την ευκαιρία και της απουσίας μαθητών και εκπαιδευτικών.

Με παλαιότερες ανακοινώσεις του σωματείου μας έχουμε καταδείξει την ανάγκη ύπαρξης προληπτικών ελέγχων ασφαλείας στα σχολεία, όπως για την αντισεισμικότητα, την πυρασφάλεια, τους ηλεκτρολογικούς και μηχανολογικούς εξοπλισμούς κ.α.. Δυστυχώς, πρόσφατα είχαμε περιστατικά τραγικά σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με τραυματισμούς, αλλά και το θάνατο του μικρού μαθητή στις Σέρρες απ’ την έκρηξη του καυστήρα. Η λογική του “πάμε κι όπου βγει”, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, ειδικά το τελευταίο διάστημα μετά και το έγκλημα στα Τέμπη, είναι μια λογική επικίνδυνη, που κάνει στην άκρη την ανθρώπινη ζωή και τη βάζει στο ζύγι του κέρδους. Η ίδια λογική είναι που έχει οδηγήσει στη μη αποκατάσταση όλων των σεισμόπληκτων σχολείων της Σάμου, αλλά και των άλλων προβλημάτων στην εκπαίδευση (υλικοτεχνικός εξοπλισμός, κενά στα σχολεία κλπ). Εξάλλου, η μείωση της χρηματοδότησης των σχολείων έχει αγγίξει τα 2 δις ευρώ την τελευταία δεκαετία, κάτι που δείχνει πόσο νοιάζει τις κυβερνήσεις, τωρινή και προηγούμενες, η βελτίωση της εκπαίδευσης.

Στηρίζουμε τις παρεμβάσεις και κινήσεις που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Διδασκόντων και η διεύθυνση του σχολείου του 1ου Δ.Σ. Σάμου προς αποκατάσταση των ζητημάτων ασφαλείας και καλούμε τους συναδέλφους όλων των σχολικών μονάδων να ενημερώνουν άμεσα και το Σωματείο μας σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

ΠΗΓΗ epikoinonia-samou