2 Μαρτίου 2023

Το «ανθρώπινο λάθος» της Δικαιοσύνης

 


Η απώλεια δεκάδων ζωών, χωρίς να προηγείται καν μια φυσική καταστροφή, λόγω πλήρους αδιαφορίας θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί έγκλημα εκ προθέσεως ακόμα και με ενδεχόμενο δόλο.
Αμεση ήταν η παρέμβαση του εισαγγελέα Αρείου Πάγου, Ισ. Ντογιάκου, όπως πάντα γίνεται και οφείλει να γίνεται ύστερα από ανάλογες εθνικές τραγωδίες. Ανώτατος εισαγγελέας στη Λάρισα ανέλαβε και εποπτεύει το σύνολο των ερευνών, ενώ η εισαγγελέας Λάρισας παρίστατο στην κατάθεση που έδωσε χθες ο μοναδικός συλληφθείς, δηλαδή ο σταθμάρχης, απολογούμενος για την ευθύνη που του αποδίδεται για το πολύνεκρο δυστύχημα.

Σύμφωνα δε με χθεσινό ρεπορτάζ της Ι. Μάνδρου στον ΣΚΑΪ, «ο νόμος για την ποινική μεταχείριση όσων ευθύνονται για τέτοια τραγικά δυστυχήματα ευτυχώς -αν μπορεί να επιτραπεί να χρησιμοποιήσει κανείς σε αυτήν την τραγωδία αυτό το επίρρημα- άλλαξε μετά το 2019 και πλέον η ποινική κύρωση που προβλέπεται και με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος ο σταθμάρχης και ενδεχομένως και άλλα πρόσωπα επιφέρουν ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη μέχρι ισόβια, ενώ αναμένονται φυσικά τα πορίσματα (πυροσβεστική, αστυνομία, πολιτική προστασία) για να φανεί τι άλλο πέραν του ανθρώπινου λάθους συνετέλεσε στο να βιώνουμε σήμερα όλη αυτή την τραγωδία».

Να λοιπόν που μέσα στα φρικτά νέα πρέπει να μας παρηγορεί η σκέψη ότι ο νόμος άλλαξε στην κυβέρνηση των αρίστων και τώρα ο σταθμάρχης μπορεί να καταδικαστεί και με ισόβια! Το ανθρώπινο λάθος διαπέρασε χθες σαν αστραπή τα «εθνικά» μας ΜΜΕ, συνοδευόμενο από τη βεβαιότητα ότι η Δικαιοσύνη θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο. Μάλλον διέφυγε της προσοχής τους ότι οι νέες ποινές αφορούν πυρκαγιές και πλημμύρες, δηλαδή τραγωδίες μετά από φυσικές καταστροφές που επέφεραν θανάτους και καταστροφές κρατικών εγκαταστάσεων.

Ο νόμος όμως για όσους εδώ και τέσσερα χρόνια, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις ακόμα και της Ε.Ε., σφυρίζουν αδιάφορα για το χάλι των ασυντήρητων σιδηροδρομικών δικτύων, τη μη λειτουργία των έτοιμων ηλεκτρονικών συστημάτων, τις ελλείψεις σε προσωπικό, ήταν και είναι σκληρός. Η απώλεια δεκάδων ζωών, χωρίς να προηγείται καν μια φυσική καταστροφή, λόγω πλήρους αδιαφορίας θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί έγκλημα εκ προθέσεως ακόμα και με ενδεχόμενο δόλο. Σε αυτό ακριβώς οφείλει, πέρα από τα συλλυπητήριά της, να σκύψει αποφασιστικά η Δικαιοσύνη και να πληροφορηθεί όσα έκρυβαν επιμελώς οι ταγοί της ενημέρωσης, οι δακρύβρεχτες ανακοινώσεις της εταιρείας και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους.

Διότι αν η Δικαιοσύνη συνταχθεί με το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους ή τα πορίσματα των Αρχών, που εκ των υστέρων φυσικά έκαναν ό,τι μπορούσαν, κανέναν δεν θα συγκινήσουν τα ακαριαία ανακλαστικά!

Αντα Ψαρρά

ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/