24 Μαρτίου 2023

«Ζαλίζει» το πρόστιμο για όσους καταλαμβάνουν θέσεις στάθμευσης στο δρόμο

 

Μία θέση πάρκινγκ μπορεί να γίνει μαρτύριο για πολλούς οδηγούς, ενώ πολλές φορές χρειάζεται τεράστια υπομονή.

Όμως το φαινόμενο με τις «ρεζερβέ» θέσεις στάθμευσης με διάφορα εμπόδια όπως καρέκλες, γλάστρες, καφάσια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς που βάζουν διάφοροι για να καταλαμβάνουν το οδόστρωμα ώστε να παρκάρουν οι ίδιοι ή οι πελάτες τους, νομίζοντας ότι ο δρόμος τους ανήκει, είναι μία νέα μόδα που ταλαιπωρεί τους οδηγούς.

Ποιο είναι το πρόστιμο
Αυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι πως η συγκεκριμένη ενέργεια τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο απόν Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων στον δημόσιο δρόμο ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.

Κατ’ εξαίρεση, μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι’ αυτό, η κατάληψη τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αρχών μετά από την γνώμη των αρμοδίων Αστυνομικών Αρχών.

Αυτό δείχνει πως ο δρόμος μπροστά από την ιδιοκτησία  είναι δημόσιος και σύμφωνα με τον K.Ο.Κ. τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ.

Πηγή: tanea.gr/