13 Μαρτίου 2023

Οι σεισμόπληκτοι καταγγέλλουν την... εξαφάνιση της ενίσχυσης από τους λογαριασμούς τους



 Σοβαρές καταγγελίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα», αναφορικά με ποσά της ενίσχυσης στεγαστικής συνδρομής που έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς δικαιούχων.

Συγκεκριμένα,  σεισμόπληκτοι της περιοχής του Αρκαλοχωρίου, που τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» και έχουν λάβει την ενίσχυση στεγαστικής συνδρομής, είδαν να «εξαφανίζεται» αιφνιδίως από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ολόκληρο το ποσό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τον σεισμό που εκδηλώθηκε την 27η Σεπτεμβρίου 2021 σε περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, (ΓΔΟΥ 979/2021, ΦΕΚ Β' 4619/06-10-2021), άρθρο 1, παρ. 3:

«Η ενίσχυση πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής είναι αφορολόγητη, μη εφαρμοζόμενης της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α’ 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα».

Αυτό που ζητούν λοιπόν οι δικαιούχοι που διαπίστωσαν ότι αφαιρέθηκε αιφνιδίως ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης στεγαστικής συνδρομής από τον τραπεζικό τους λογαριασμό, είναι να τους επιστραφεί το ποσό, αυτό, το οποιο είναι σύμφωνα με τον νόμο αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο, δεν δεσμεύεται, ούτε συμψηφίζεται με άλλα χρέη.
 
Το θέμα στη Βουλή

Για το ζήτημα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, καθώς όπως τονίζει: «Σύμφωνα με τη διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής σε σεισμόπληκτους, η ενίσχυση πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα».
Ο κ. Βαρδάκης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει:
1. Αν έχει λάβει γνώση των παραπάνω περιπτώσεων, δικαιούχων που επλήγησαν από τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου, από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων αφαιρέθηκε αιφνιδίως ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης στεγαστικής συνδρομής;
2. Σε πόσους δικαιούχους εντοπίζεται το εν λόγω πρόβλημα και πού οφείλεται αυτό;
3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί με σκοπό την άμεση επίλυση του προβλήματος και την επιστροφή του ποσού της στεγαστικής συνδρομής στους δικαιούχους;

Απλοποίηση

Τη σύνοψη των απόψεων και των προτάσεων για την απλοποίηση και τη βελτίωση της διαδικασίας αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κτηρίων της περιοχής του Αρκαλοχωρίου, φέρνει στη Βουλή με την κατάθεση σχετικής επιστολής του ΤΕΕ/ΤΑΚ ως Αναφοράς, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης και οι Βουλευτές Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης και Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης.

 Στην επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ, τονίζεται ότι παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη παρέλθει 16 μήνες από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 ο οποίος ισοπέδωσε το Δήμο Μινώα Πεδιάδος, οι διαδικασίες προκειμένου να εκδοθούν οι άδειες επισκευής στα πληγέντα κτήρια βρίσκονται ακόμα σε αρχικό επίπεδο. Στις 15 προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΑΚ ζητείται μεταξύ άλλων, η υιοθέτησης fast track διαδικασίας για τα κτήρια που έχουν χαρακτηριστεί ως πράσινα με ζημιές κατά τον δευτεροβάθμιο έλεγχο, προκειμένου να λάβουν εφάπαξ αποζημίωση (5.000 μέχρι 8.000 ευρώ συν Φ.Π.Α.) για εργασίες αποκατάστασης. Ζητούνται επίσης η κεντρική ανάληψη των κατεδαφίσεων, η αναδιαμόρφωση του συνολικού προϋπολογισμού, η επιχορήγηση απομάκρυνσης επικίνδυνων υλικών όπως ο αμίαντος, η κάλυψη δαπάνης αμοιβών μηχανικού καθώς και η επαρκής στελέχωση της ΥΔΟΜ Καστελλίου.

 Η Αναφορά απευθύνεται στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές και τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υποδομών & Μεταφορών, με τους Βουλευτές να ζητούν απαντήσεις στα παραπάνω αιτήματα.


ΠΗΓΗ  https://www.newshub.gr/