16 Μαρτίου 2023

Καμπάνια τουρκικής κλινικής για προσέλκυση καρκινοπαθών ασθενών από τα Δωδεκάνησα! Καμπάνια τουρκικής κλινικής για προσέλκυση καρκινοπαθών ασθενών από τα Δωδεκάνησα!
Όλα αυτά, την ώρα που το Νοσοκομείο της Ρόδου καταρρέει εξαιτίας της υποστελέχωσης και της αδιαφορίας του κεντρικού κράτους και οι κραυγές διαμαρτυρίας των γιατρών και των νοσηλευτών πέφτουν στο κενό, οι Δωδεκανήσιοι χρήστες του διαδικτύου «βομβαρδίζονται» με διαφημίσεις για παροχές υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας από την γειτονική χώρα.
Μάλιστα, οι στοχευμένες διαφημίσεις ξεκίνησαν λίγες ημέρες μετά από την ανάδειξη για μια ακόμα φορά της άμεσης ανάγκης να λειτουργήσει στη Ρόδο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα με επιστολή του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου – την οποία δημοσίευσε η «δημοκρατική» – προς τον διοικητή του Νοσοκομείου της Ρόδου κ. Σταύρο Τσαντή, παραθέτοντας μια σειρά από λόγους που τεκμηριώνουν το αίτημα.


Η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κυρία Μαρία Κρητικού, χαρακτήρισε την διαφήμιση της ιδιωτικής τουρκικής κλινικής ως ένα «εξαιρετικά σοβαρό θέμα το οποίο δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο».
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα το οποίο δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, όχι μόνο τοπικά αλλά και κεντρικά. Οι γείτονές μας βλέπουν το τεράστιο κενό που υπάρχει στα Δωδεκάνησα με τη θεραπεία των ογκολογικών ασθενών και προσπαθούν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους την κατάσταση αυτή. Είναι η διαχρονική αδιαφορία και η αναλγησία τους που έχουν οδηγήσει την κατάσταση στο σημερινό αδιέξοδο για τους ογκολογικούς ασθενείς. Στα Δωδεκάνησα οι ογκολογικοί ασθενείς μπορούν να υποβληθούν μόνο σε χημειοθεραπεία. Για χειρουργική ογκολογία και για ακτινοθεραπεία, που αποτελούν μέρος της θεραπείας του καρκινοπαθή ο ασθενής θα πρέπει να φεύγει είτε από τη Ρόδο είτε από τα νησιά, επιβαρυνόμενος με επιπλέον έξοδα όπως αυτά της μετακίνησης και της διαμονής. Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο νησί για τους εκατοντάδες καρκινοπαθείς των νησιών μας», λέει στη «δ» η κ. Κρητικού.
Παράλληλα, η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου θέτει ακόμα μια παράμετρο, πέραν της εξυπηρέτησης των ογκολογικών ασθενών. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί ογκολογικοί ασθενείς από το εξωτερικό που θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους, επιλέγουν προορισμό που μπορούν να ακολουθήσουν απερίσπαστα τις θεραπείες τους, κάτι που δεν μπορεί να γίνει στη Ρόδο για όλους τους λόγους που προαναφέραμε. Είναι σύνηθες στο εξωτερικό ο ογκολογικός ασθενής να κάνει τις διακοπές του και υπάρχουν πολλοί προορισμοί που μπορεί να επιλέξει με σύγχρονα νοσοκομεία και κλινικές, σε αυτούς τους προορισμούς δεν περιλαμβάνονται τα Δωδεκάνησα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι δύσκολο να αποτυπωθεί επακριβώς ο αριθμός των καρκινοπαθών στα Δωδεκάνησα που υποβάλλονται σε ακτινοβολίες, καθώς δεν υπάρχει μητρώο ασθενών με καρκίνο.
Την τελευταία πενταετία, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Σύλλογος Στήριξης Καρκινοπαθών, εξυπηρετήθηκαν διεκπεραιώνοντας διαδικαστικές εκκρεμότητες αλλά και οικονομικές, μέσω του Συλλόγου μόνο 750 ασθενείς σημειώνοντας ότι ο αριθμός των καρκινοπαθών στα Δωδεκάνησα ετησίως αυξάνεται δραματικά.
Μάλιστα, στην επιστολή του Συλλόγου προς τον διοικητή του Νοσοκομείου Ρόδου για τη δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού, είχε αναφερθεί ότι ειδικά για τα Δωδεκάνησα σε καμία περίπτωση τα κριτήρια δεν θα πρέπει να είναι τα ίδια όπως μιας μεγάλης πόλης στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς στο Γ.Ν. Ρόδου προσέρχονται ασθενείς από όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου.
Ο κάθε ασθενής, αν δεν βρει θέση σε Ξενώνα κοντά στα μεγάλα Νοσοκομεία θα πρέπει να δαπανήσει το λιγότερο 1.500 ευρώ μηνιαίως μόνο για την διαμονή του καθώς οι θεραπείες μπορεί να ξεπεράσουν και τους δύο μήνες, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα σίτισης αλλά και μετακίνησης παράλληλα με την απώλεια εσόδων, αφού πολλές φορές πρέπει να σταματήσει από τη δουλειά του.
Όλες αυτές οι παράμετροι θα πρέπει να ληφθούν υπ΄όψιν σημειώνει η κ. Κρητικού, τονίζοντας ότι οι προεκτάσεις των διαφημιζόμενων παροχών υγείας από την τουρκική ιδιωτική κλινική είναι πολύ σοβαρές και δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ως γεγονός, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Από: Μαίρη Φώτη


 Πηγή:www.dimokratiki.gr