1 Μαρτίου 2023

Σύγκρουση τρένων – Μαρτυρία σοκ από επιβάτες: «Υπάρχει σύγχυση στις γραμμές… Μα πού είναι αυτός ο προϊστάμενος;»

 

Θλίψη προκαλεί το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με τουλάχιστον 29 νεκρούς επιβάτες που βρίσκονταν στην αμαξοστοιχία Inter City 62 που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Η σιδηροδρομική εταιρεία Hellenic Train παραδέχτηκε επισήμως με ανακοίνωσή της ότι η τραγωδία προκλήθηκε λόγω μετωπικής σύγκρουσης της επιβατικής αμαξοστοιχίας Inter City με εμπορικό τρένο της ίδιας εταιρείας που κινούνταν στην ίδια γραμμή, αλλά με αντίθετη κατεύθυνση…

Στο ερώτημα πώς έγινε αυτό το καταστροφικό λάθος που προκάλεσε εκατόμβη νεκρών και τραυματιών από τους συνολικά 350 ανθρώπους που επέβαιναν στα δύο τρένα, η σιδηροδρομική εταιρεία Hellenic Train δεν έχει απαντήσει ακόμη.

Φως στα δεδομένα που εκτυλίχθηκαν λίγο πριν την σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων πριν από τις σήραγγες στην Κοιλάδα των Τεμπών δίνουν οι μαρτυρίες επιβατών που ταξίδευαν προς Θεσσαλονίκη με την αμαξοστοιχία Inter City 62.

«Εμείς ήμασταν στο 2ο βαγόνι με το παιδί, νούμερο 2, δηλαδή τρίτο τέταρτο από την αρχή» ανέφερε ελαφρά τραυματισμένος επιβάτης της μοιραίας αμαξοστοιχίας λίγο αφού αποβιβάστηκε από λεωφορείο που τον απομάκρυνε από το σημείο της τραγωδίας.

Μαρτυρία: «Υπάρχει σύγχυση στις γραμμές…»

«Ηταν πολύ… μετωπική μάλλον» συνεχίζει ο ελαφρά τραυματισμένος επιβάτης και αποκαλύπτει: «Κάποια στιγμή ακούγαμε, μου λέει καθυστέρηση 20 λεπτά, μισή ώρα, μετά μας λέει καθυστέρηση ο οδηγός μία ώρα και εκεί είναι που λέει υπάρχει σύγχυση στις γραμμές!».

«Ακούμε δύο κοπέλες, τώρα δεν ξέρω τον χαρακτηρισμό στα τρένα πώς λέγονται οι βοηθοί να λένε μα πού είναι αυτός ο προϊστάμενος, είναι πίσω, τι μαλ…ες είναι αυτές» είναι η συγκλονιστική μαρτυρία του επιβάτη.

Στο ερώτημα πώς ακριβώς έγινε ένα τόσο τρομακτικό λάθος και δύο τρένα βρέθηκαν να κινούνται στην ίδια γραμμή με μεγάλη ταχύτητα και αντίθετη κατεύθυνση που σήμαινε ότι η σύγκρουση θα συνέβαινε νομοτελειακά, η απάντηση θα πρέπει να δοθεί από τους υπεύθυνους λειτουργίας της Hellenic Train. Ηταν η καθυστέρηση μίας ώρας του ενός τρένου που οδήγησε στην μετωπική με το άλλο τρένο; Γιατί δεν λειτούργησαν οι δικλείδες ασφαλείας; Ποιος ελέγχει την πορεία των αμαξοστοιχιών στο δίκτυο και γιατί υπήρξε ασυνεννοησία μεταξύ των μηχανοδηγών και των υπευθύνων στους σταθμούς ελέγχους της κίνησης των τρένων;

Ισως η έλλειψη φωτοσήμανσης, στην οποία ανωνύμως κάποια στελέχη της Hellenic Train επιχειρούν να αποδώσουν την μετωπική σύγκρουση δεν είναι ο μοναδικός και μάλλον δεν είναι ο κρίσιμος παράγοντας που οδήγησε στην μοιραία μετωπική σύγκρουση με τουλάχιστον 29 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες από τους 350 επιβάτες στα δύο τρένα.

protothema.gr