16 Φεβρουαρίου 2023

Αρκαλοχώρι - Σεισμός: Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για την αποκατάσταση των πράσινων και κίτρινων κτηρίων

 

Νομοθετική ρύθμιση για την απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης της χρηματοδότησης για τα «πράσινα» και «κίτρινα» σεισμόπληκτα κτήρια του Δήμου Μινώα πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάσταση χιλιάδων σπιτιών που σήμερα είναι κυριολεκτικά στον αέρα μπλεγμένα στο κουβάρι μιας αφόρητης γραφειοκρατίας.

Αυτό προέκυψε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν το βράδυ της Τρίτης (14/2) ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος με στελέχη υπουργείων τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργο Στασινό, και τον πρόεδρο του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Γιώργο Ταβερναράκη.

Ήταν η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση τηλεργασίας, στη διάρκεια της οποίας διατυπώθηκε η ξεκάθαρη δέσμευση ότι άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή, ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα διευκολύνει τους 8.000 τους ιδιοκτήτες Πράσινων και Κίτρινων σπιτιών να αποκαταστήσουν τις ιδιοκτησίες τους. Ειδικότερα τα κυβερνητικά στελέχη φάνηκε ότι υιοθετούν την πρόταση που έχει διατυπωθεί από το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου για Fast track διαδικασία αποκατάστασης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κτίρια που έχουν κριθεί ως «Πράσινα με ζημιές» που προκάλεσε ο σεισμός, στο δευτεροβάθμιο έλεγχο, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εκτός την υφιστάμενη τυπική έγκριση χρηματοδότησης και μία Fast Track διαδικασία όπου θα τους δίνει τη δυνατότητα μιας εφάπαξ αποζημίωσης, της τάξεως των 5.000 – 8.000 ευρώ για εργασίες αποκατάστασης όπου η ολοκλήρωσή τους θα βεβαιώνεται από υπεύθυνη δήλωση ιδιώτη μηχανικού σε πληροφοριακό σύστημα ή στη ΔΑΕΦΚ.

Η διαδικασία αυτή θα απαλλάξει από γραφειοκρατία τη ΔΑΕΦΚ και θα πάρουν προτεραιότητα οι πιο κρίσιμες παρεμβάσεις σε κτίρια με μεγαλύτερη ζημιά. Αντίστοιχη πρόταση έχει διατυπωθεί και στα χαρακτηρισμένα Κίτρινα κτήρια με διαπιστωμένες βλάβες τοπικού χαρακτήρα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα εμφανίζουν προβλήματα στατικότητας στο φέροντα οργανισμό.

Γι αυτές τις περιπτώσεις προτείνεται οι ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας των κτηρίων να δικαιούνται εκτός από την υφιστάμενη διαδικασία έγκρισης αποζημίωσης, να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εναλλακτικά, με τον ίδιο τρόπο μια εφάπαξ διαδικασία αποζημίωσης 12.000-15.000 ευρώ. Με δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης εκφράζει την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή τονίζοντας ότι με τη συμβολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου ανοίγει ο δρόμος μιας νομοθετικής ρύθμισης που έρχεται να λύσει ένα κομβικό πρόβλημα του σεισμόπληκτου Δήμου Μινώα σε σχέση με την απλούστευση των διαδικασιών αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κτηρίων του

.ΠΗΓΗ https://www.ekriti.gr/