28 Φεβρουαρίου 2023

Ολοκληρωμένο Σχέδιο για τη Σάμο




 Κύριε Αντιπεριφερειάρχη και πρόεδρε του ΚΑΕΕΚΤ Σάμου,
Κύριοι Δήμαρχοι,
Κυρίες και Κύριοι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων,

Οπως γνωρίζετε με εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη 1η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ Β.Αιγαίου 2021-27, από τον άξονα 5 του ΠΕΠ θα διατεθεί ένα σημαντικό ποσό για την υλοποίηση τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων για κάθε ένα από τα μεγάλα νησιά της ΠΒΑ (Λέσβο, Χίο, Σάμο και  Λήμνο) και μια ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση για τα μικρότερα (Ικαρία, Φούρνοι, Θύμαινα, Ψαρά, Οινούσσες και Αη Στράτης).

Ο σχεδιασμός και η διαχείριση των προγραμμάτων αυτών ανατέθηκε στις κατά τόπους Εταιρείες Τοπικής Δράσης, στη Σάμο το ΚΑΕΕΚΤ Σάμου, που έχουν εμπειρία  ανάλογων προγραμμάτων αφού υλοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τα προγράμματα Leader Γεωργίας και Αλιείας που έχουν την ίδια φιλοσοφία, δηλαδή της από τα κάτω πρωτοβουλίες και των συμμετοχικών διαδικασιών. Οι εταιρείες έχουν την εμπειρία διαβουλεύσεων και σύνθεσης απόψεων που καταλήγουν σε ένα ενιαίο πρόγραμμα.

Αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται μοναδική ευκαιρία του συνδυασμού των δύο πρωτοβουλιών με στόχο ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό για τη πολύπαθη Σάμο, αφού και τα δύο προγράμματα οφείλουν να συνταχθούν σχεδόν ταυτόχρονα αυτή τη περίοδο.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, είχε  καταθέσει ήδη από το 2020 τις πρώτες σκέψεις της και το όραμα της για τη Σάμο και τις είχε παρουσιάσει στον Αντιπεριφερειάρχη και τους Δημάρχους (επισυνάπτονται). Σήμερα, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας μας, καταθέτει αναλυτική πρόταση αλλά και για το πως μπορεί να γίνει αυτός ο σχεδιασμός και ποιούς αναπτυξιακούς άξονες προτείνεται να έχει , ενώ ο Περιφερειακός μας Σύμβουλος Μ.Κάρλας καταθέτει τις αναλυτικότερες απόψεις.

Θεωρούμε ότι το μέλλον της Σάμου δεν μπορεί να πέσει θύμα της προεκλογικής περιόδου τόσο σε εθνικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Με αιγαιοπελαγίτικους χαιρετισμούς

Γιάννης Σπιλάνης