26 Ιανουαρίου 2023

Προσπάθεια να έρθουν στη Ρόδο εργαζόμενοι από τη Βόρεια Ελλάδα

 

Για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη προσωπικού στις ξενοδοχειακές μονάδες
Εργαζόμενους από τη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα από τις περιοχές των Σερρών της Δράμας και της Καβάλας θα προσπαθήσουν να φέρουν στο νησί μας το εργατικό κέντρο Ρόδου και η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, σε μία προσπάθεια να λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Για τον λόγο αυτό, αντιπροσωπεία και των δύο φορέων θα δώσει «το παρών» σε ημερίδα που διοργανώνεται στις Σέρρες, στις 4 Φεβρουαρίου, ώστε να ενημερωθεί το εργατικό δυναμικό των παραπάνω περιοχών για τη νέα τοπική συλλογική σύμβαση και να έρθουν οι εργαζόμενοι να δουλέψουν στη Ρόδο.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ρόδου, Παναγιώτης Εγγλέζος, υπογράμμισε χθες σε δηλώσεις του ότι η ευρύτερη περιοχή των Σερρών είναι η κύρια πηγή εργαζομένων για τα ξενοδοχεία της Ρόδου και μάλιστα προ πανδημίας ο αριθμός των Σερραίων που απασχολούνταν στα ξενοδοχεία μας είχε φτάσει και τους 4000. Αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε τα εξής: «Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι αιτήσεις επαναπρόσληψης από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Η εικόνα που έχουμε είναι ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων έχει κάνει αίτηση επαναπρόσληψης. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε και πάλι πρόβλημα με τη στελέχωση των ξενοδοχείων αλλά και των εποχικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο της προσπάθειας που ξεκινήσαμε από καιρό σε συνεργασία με τα εργατικά κέντρα στη βόρεια Ελλάδα αποφασίστηκε να συμμετέχουμε σε μία ημερίδα που διοργανώνει ο ΟΑΕΔ στις Σέρρες με τίτλο «Ημέρα Καριέρας» που θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου.

Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου επίσης θα συμμετάσχει στην ημερίδα καθώς οι Σέρρες και η ευρύτερη περιοχή της είναι η κύρια πηγή εργαζομένων για τα ξενοδοχεία της Ρόδου. Αρκετές χιλιάδες Σερραίοι έρχονταν κάθε χρόνο στο νησί μας και ειδικά στη νότια Ρόδο για να εργαστούν στα ξενοδοχεία.

Ο αριθμός τους είχε φτάσει κάποια στιγμή περίπου τις 4.000. Αυτός ήταν και ο λόγος που παρουσιάστηκε η μεγάλη έλλειψη μετά την πανδημία στα ξενοδοχεία μας.

Οι άνθρωποι αυτοί λόγω της πανδημίας δεν ήρθαν, φοβήθηκαν ή άλλαξαν επάγγελμα και στράφηκαν αλλού για να έχουν εισοδήματα» δήλωσε.

Μιλώντας αναλυτικά για το σκοπό της παρουσίας του ΕΚΡ στην ημερίδα, ο κ. Εγγλέζος υπογράμμισε ότι αυτή η προσπάθεια που γίνεται, σε συνεργασία με τα εργατικά κέντρα Σερρών , Δράμας και Καβάλας θα κορυφωθεί σε αυτή την ημερίδα κατόπιν πρωτοβουλίας του εργατικού κέντρου και σε συνεννόηση με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσουμε να πείσουμε ξανά τους εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Ελλάδας να έρθουν εδώ, καθώς έχουμε μία σύμβαση, η οποία αποφέρει αύξηση 13% και σε σχέση με την πανελλαδική σύμβαση που έχει υπογραφεί είμαστε κατά 20% πιο πάνω. Η σύμβαση αυτή προβλέπει αξιοπρεπείς κανόνες διαμονής και διαβίωσης των ανθρώπων που θα έρθουν να δουλέψουν εδώ και η συμμετοχή μας στην ημερίδα αυτή θα σημαίνει ότι θα υπάρχει η διασφάλιση τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και της συλλογικής σύμβασης την οποία η ΕΞΡ θα δεσμευτεί δημόσια ότι θα τηρήσει. Αυτός είναι ο λόγος που συμμετέχουμε σε αυτή την ημερίδα ώστε να εγγυηθούμε την πλήρη διαμονή και εξασφάλιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων που θα έρθουν στην περιοχή να εργαστούν.

Πιστεύω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα και θα καταφέρουμε να πείσουμε τους συναδέλφους μας να έρθουν ξανά στη Ρόδο ώστε να μην προχωρήσει το αίτημα που έχει κατατεθεί από την Ένωση Ξενοδόχων, αλλά και από άλλους επιχειρηματίες στην περιοχή μας, για να έρθουν χιλιάδες εργαζόμενοι από τρίτες χώρες και να απασχοληθούν στις επιχειρήσεις της Ρόδου».


Μάλιστα όπως είπε δεν είναι αντίθετοι σε αυτό ούτε ρατσιστές και δε διαφωνούν, αλλά αυτό που επιδιώκουν είναι να έρθουν στην περιοχή μας οι άνθρωποι αυτοί και να ενταχθούν άμεσα στην τοπική συλλογική σύμβαση, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να εργαστούν με αξιοπρεπείς συνθήκες και όχι να δημιουργήσουμε σύγχρονους δούλους στην περιοχή μας.

«Εμείς επιδιώκουμε πρώτα να εντάξουμε σε αυτές τις δουλειές τους δικούς μας ανθρώπους που υποφέρουν στην υπόλοιπη Ελλάδα όλη την καλοκαιρινή περίοδο και δεν έχουν δουλειές και σε δεύτερη φάση να καλυφθούν οι κενές θέσεις από αυτούς τους ανθρώπους των τρίτων χωρών με τις οποίες υπάρχει διακρατική συμφωνία» τόνισε.

Ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση στηρίζει την πρωτοβουλία των εργατικών κέντρων Ρόδου και Κρήτης που ξεκίνησαν από καιρό και από κοινού την προσπάθεια μαζικής μεταφοράς εργαζομένων από τη βόρεια Ελλάδα στις δύο περιοχές για να εργαστούν το καλοκαίρι στα ξενοδοχεία απάντησε ότι δυστυχώς δεν υπήρξε από την πλευρά της κυβέρνησης ανταπόκριση στην κοινή πρόταση με τα εργατικά κέντρα της Κρήτης. «Έτσι αποφασίσαμε ότι μεταξύ μας πρέπει να γίνουν επαφές ώστε να κάνουμε μόνοι μας ότι μπορέσουμε να καταφέρουμε γιατί καμία βοήθεια δεν υπάρχει από την κυβέρνηση στο κομμάτι της οργανωμένης μετακίνησης των εργαζομένων από τη μία περιοχή στην άλλη. Προφανώς επικροτείται το φαινόμενο «εισαγωγής» εργαζομένων από τρίτες χώρες. Αυτό εκτιμούμε από τη στάση που υπάρχει.

Εμείς όμως δεν τα παρατάμε προσπαθούμε να καλύψουμε τις θέσεις με εργατικό δυναμικό από την υπόλοιπη Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Εγγλέζος .

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Με την ευκαιρία, δήλωσε ότι το ραντεβού με τον πρωθυπουργό για την κατάθεση διαφόρων αιτημάτων μεταξύ των οποίων η επέκταση του επιδόματος ανεργίας ήταν προγραμματισμένο να γίνει αυτή την εβδομάδα, αλλά η πληροφορία που υπάρχει είναι ότι θα γίνει την Παρασκευή. Αυτό όμως ίσως και να αλλάξει λόγω των πολιτικών εξελίξεων. «Διαβεβαιώνω τους συναδέλφους ότι εμείς από την πλευρά μας, ΓΣΣΕ και εργατικό κέντρο καταθέσαμε προτάσεις για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τουλάχιστον δύο μήνες, για το ξεμπλοκάρισμα τουλάχιστον μίας τριετίας άμεσα και για την επαναφορά του εφάπαξ στους ξενοδοχοϋπαλλήλους για τα οποία ήδη έχει γίνει προεργασία με το γραφείο του πρωθυπουργού. Χωρίς το ραντεβού όμως με τον πρωθυπουργό δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα καθώς το θέμα το χειρίζεται ο ίδιος και είναι εκείνος που θα αποφασίσει και θα ανακοινώσει οτιδήποτε. Είμαστε σε αναμονή μέχρι την Παρασκευή» δήλωσε για το θέμα ο πρόεδρος του ΕΚΡ.

Η ανακοίνωση του ΕΚΡ

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε για τη συμμετοχή στην ημερίδα των Σερρών αναφέρονται για το θέμα και τα εξής:

«Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει όλο το προηγούμενο διάστημα για την πλήρωση των κενών θέσεων εργασίας, που είχαν δημιουργηθεί και θα δημιουργούνται λόγω της μεγάλης ζήτησης των εργαζομένων στα εποχικά επαγγέλματα, θα συμμετέχει στην ημερίδα «Ημέρα Καριέρας» που διοργανώνει η Δ.ΥΠ.Α (πρώην Ο.Α.Ε.Δ) στις Σέρρες, το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023.

Σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα των Σερρών, Δράμας και Καβάλας, θα προσπαθήσει να ενημερώσει τους συναδέλφους των περιοχών αυτών που ενδιαφέρονται να απασχοληθούν εποχιακά στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου για τη σύμβαση, τις συνθήκες εργασίας, τη διευκόλυνση αλλά και την εγγύηση για την τήρηση της ΤΚΣΣΕ, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα και να αποφασίσουν πιο εύκολα να μετακινηθούν και να απασχοληθούν στην περιοχή μας.

Στην ημερίδα θα είναι παρούσα και αντιπροσωπεία της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει ,ώστε να λυθεί το θέμα της έλλειψης προσωπικού στην περιοχή μας».

ΠΗΓΗ https://www.rodiaki.gr/