9 Ιανουαρίου 2023

Αρκαλοχώρι: Όμηροι της γραφειοκρατίας οι σεισμοπαθείς - Σοκάρουν τα στοιχεία για τις εγκρίσεις (βίντεο) Σχεδόν ενάμισι χρόνο από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, σοκάρουν τα στοιχεία για τις εγκρίσεις σε ότι αφορά τις κατεστραμμένες περιουσίες των σεισμόπληκτων, καθώς αυτές είναι μόλις πέντε και τα ποσά που βεβαιώνονται σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτά που διασφαλίζουν είτε την ανακατασκευή είτε την εκ νέου δημιουργία των κατοικιών

Ενάμιση χρόνο μετά τον σεισμό μόλις 5 φάκελοι έχουν λάβει έγκριση
Όμηροι της γραφειοκρατίας οι σεισμοπαθείς
Πάνω από 8 χιλιάδες οι φάκελοι σεισμόπληκτων που δεν έχουν ακόμα υποβληθεί

Ρυθμοί... χελώνας και χρήματα που δεν επαρκούν για να ξαναχτιστούν όσα ο εγκέλαδος κατέστρεψε
Ταλαιπωρία δίχως τέλος για τους σεισμοπαθείς

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία, η αναμονή και η αγωνία των χιλιάδων σεισμόπληκτων στο Αρκαλοχώρι, που ενάμιση χρόνο μετά το σεισμό και τις πληγές που άφησε, εξακολουθούν να περιμένουν τις εγκρίσεις για τις αποζημιώσεις προκειμένου να αρχίσουν την αποκατάσταση των σπιτιών τους. Μέσα σε ενάμιση χρόνο και μετά από 1200 περίπου φακέλους που έχουν κατατεθεί, μόλις πέντε είναι οι περιπτώσεις σεισμόπληκτων που έχουν λάβει έγκριση. 

Την ίδια ώρα περίπου οκτώ χιλιάδες φάκελοι σεισμόπληκτων δεν έχουν ακόμη καν υποβληθεί. Αδυνατούν οικονομικά να πληρώσουν τους φακέλους οι σεισμόπληκτοι και από την άλλη να περιμένουν για μια σειρά διαδικασίες που απαιτούν τόσο χρόνο, δήλωσε ο πρόεδρος των σεισμόπληκτων της περιοχής, με τη σημείωση ότι και τα χρήματα που δίδονται και φτάνουν στα 1000 ευρώ το τετραγωνικό εκ των οποίων το 80% βάζει το κράτος και το άλλο δανειοδότηση ή αυτοχρηματοδότηση, είναι ελάχιστα για να αναστηθεί ένα σπίτι. 

Εν μέσω απογοήτευσης και θυμού αίσθηση προκαλεί και η στελέχωση του Τομέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, με το υπουργείο να μιλάει για 30 άτομα, την αντιπολίτευση όμως να επιμένει ότι από αυτούς μόλις 17 είναι μηχανικοί, γεγονός που δεν καλύπτει τις ανάγκες. 

Πάντως το κλίμα απόγνωσης στο Αρκαλοχώρι έχει φτάσει στο απροχώρητο. Θέλουμε δράσεις και όχι υποσχέσεις από τις οποίες έχουμε χορτάσει λένε οι κάτοικοι, την ώρα που η αγωνία για τις περιουσίες τους και την ασφάλειά τους είναι θολή, καθώς από το σεισμό του 2021 και μετά τους ελέγχους που έγιναν, έχουν σημειωθεί χιλιάδες σεισμικές δονήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί σε ποιο βαθμό έχουν επηρεάσει τα σπίτια τους.   

Πάντως οι κάτοικοι δηλώνουν σε μεγάλο ποσοστό όμηροι αυτής της γραφειοκρατίας εξηγώντας ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που έχουν τη δυνατότητα χωρίς χρόνο αναμονής να φτιάξουν μόνοι τους τα σπίτια τους, αυτό δεν μπορεί να γίνει καθώς δεν θα καταφέρουν να πετύχουν τον αποχαρακτηρισμό του σεισμόπληκτου. 


πηγή https://www.neakriti.gr/