25 Ιανουαρίου 2023

Γραπτή ερώτηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ζήτημα εμπάργκο όπλων από τη Γερμανία προς την Τουρκία έθεσε ο Κωστής Ευσταθίου



 Ζητήματα που αφορούν στη χρήση γερμανικών όπλων από την Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και σε άλλες εμπόλεμες περιοχές, ανέδειξε ο Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, με γραπτή ερώτησή του κατά τις εργασίες του πρώτου μέρους της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Η ερώτηση τέθηκε προς την Υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ (Annalena Baerbock), η οποία προσφώνησε την Ολομέλεια της Συνέλευσης.

Με την ερώτησή του, ο κ. Ευσταθίου επεσήμανε ότι η Τουρκία, τη στιγμή που χρησιμοποιεί γερμανικά όπλα, κλιμακώνει την επιθετική της συμπεριφορά έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας, στο πλαίσιο του αναθεωρητικού δόγματος της, της «Γαλάζιας Πατρίδας», ενώ παράλληλα επιδεινώνεται συνεχώς και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας.

Ζητά, δε, από την κ. Baerbock να τοποθετηθεί ως προς τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι τα στρατεύματά της κατέχουν κυπριακό και επομένως ευρωπαϊκό έδαφος, στο οποίο σχεδιάζεται η έλευση μαχητικών, πέραν των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και κατασκευή ναυτικής βάσης, καθώς και βάσης-ραντάρ, με στόχο την παρακολούθηση ολόκληρης της περιοχής, όπως αναφέρει ο Κύπριος Βουλευτής.

Ο κ. Ευσταθίου, έχοντας αναφερθεί στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης περιοριστική» πολιτική όσον αφορά τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού σε τρίτες χώρες, διερωτάται «εάν ο επεκτατισμός της Τουρκίας και η εκ μέρους της περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των δημοκρατικών αρχών, δεν αποτελούν επαρκή λόγο, ώστε η Γερμανία να επιβάλει πλήρες εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, δίνοντας έτσι το παράδειγμα και σε άλλες χώρες που εξάγουν όπλα στην Τουρκία να πράξουν το ίδιο».

«Δεν νομίζετε, ότι η διστακτικότητα της γερμανικής κυβέρνησης να επιδείξει περισσότερη αποφασιστικότητα έναντι αυταρχικών χωρών, όπως η Τουρκία, συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει ο κ. Ευσταθίου, απευθυνόμενος στη Γερμανίδα Υπουργό Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com/