30 Ιανουαρίου 2023

Τους τιμούν σε όλη την Ελλάδα εκτός της Σάμου .Ντροπή στην εκκλησία και στους αιρετούς

 


Τι και αν ήταν Σάμιος την καταγωγή ο Χριστόδουλος Καραθανάσης ...κανείς δεν νοιάστηκε για  ένα τρισάγιο στους ήρωες που έπεσαν για την πατρίδα αν ήταν μετανάστες θα τους είχαν κάνει και μνημείο  


Συμπληρώνονται 25 χρόνια από τη νύκτα της 30/31 Ιανουαρίου 1996 όταν κορυφώθηκε η κρίση των Ιμίων που είχε ως αποτέλεσμα και  την πτώση ελικοπτέρου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.


Ελικόπτερο που απονηώθηκε από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να διαπιστώσει την πληροφορία παρουσίας Τούρκων στη Δυτική νησίδα Ίμια και  κατέπεσε κατά την επιστροφή του  και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος, της υπεράσπισης της Πατρίδας


Οι Κώοι τίμησαν τους Ήρωες των Ιμίων - Με την παρουσία πλήθους κόσμου η επιμνημόσυνη δέηση για τους Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα Γιαλοψό

Το μεσημέρι της Κυριακής 29 Ιανουαρίου του 2023 τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση στην Κω, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ για τους τρεις αξιωματικούς που έχασαν ηρωικά τη ζωή τους στην κρίση των Ιμίων!


Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε η τελετή επιμνημόσυνης δέησης, ως ελάχιστος φόρος τιμής στους τρεις αθάνατους ήρωες -  υπερασπιστές της πατρίδας μας,  από τη Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων στην περιοχή Λάμπη-Φάρος.


Φέτος, συμπληρώθηκαν 27 χρόνια από τον άδικο χαμό των ηρωικώς πεσόντων ανδρών του ελικοπτέρου του Π.Ν , Χριστόδουλου Καραθανάση , Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού που έχασαν τη ζωή τους, κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος προς την Πατρίδα τη νύχτα της 30/31 Ιανουαρίου 1996 στην κρίση των Ιμίων.


Ύστερα από κάλεσμα της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Κω, αρκετοί συμπολίτες έδωσαν ''το παρών'' τιμώντας τη μνήμη των Ηρώων μας. Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης για τα θύματα των Ιμίων, ο Πρόεδρος της ΛΕΚ Κω Θοδωρής Τριανταφυλλίδης εκφώνησε μια συγκλονιστική ομιλία, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ενός λεπτού σιγή, εκφώνηση του εθνικού μας ύμνου και ρίψη λουλουδιών στη θάλασσα.




Διαβάστε παρακάτω την ομιλία του κ. Τριανταφυλλίδη.



 

ΙΜΙΑ 29-1-2023

Πατρίδα…….. μάνα μας Ελλάδα. Εσύ η μαυροφορεμένη. Εσύ που θρηνείς εδώ και 27 χρόνια τον Χριστόδουλο, τον Παναγιώτη και τον Έκτορα, ποια λόγια να πω να λιγοστέψω τον πόνο σου; Εσύ τους γαλούχησες στο κάλεσμά σου να δίνουν το παρόν, χωρίς να υπολογίζουν την ζωή τους.

 

Σ΄ άκουσαν και είπαν και οι τρείς «άπαντες παρόντες». Δεν ρώτησαν ποτέ τι έκανε η πατρίδα γι αυτούς, αλλά θεώρησαν αυτονόητο , τι έπρεπε να κάνουν οι ίδιοι για την πατρίδα, και θυσίασαν το πολυτιμότερο αγαθό που τους έδωσε, την τιμή να πεθάνουν γι αυτήν! Εκείνη η προγονική φωνή του ποιητή Θέογνι, σίγουρα είχε σημαδέψει την ψυχή τους. « Ουδέν αρ΄ ην φίλτερον άλλο πατρίς» => δεν υπάρχει τίποτε πιο αγαπημένο από την πατρίδα. 

 

Αυτά τα παλληκάρια θυσιάσθηκαν, κάποιοι άλλοι πήραν μπράβο και παράσημα, κάποιοι ψέλλισαν φθηνές δικαιολογίες για τις ευθύνες τους, και μεις εδώ στην ακριτική Κω θα συνεχίζουμε να βγάζουμε λόγους, για να υπενθυμίζουμε στις νέες γενιές, ότι δεν θα ξεχαστούν ποτέ ! 

 

Ας θυμηθούμε εκείνη την τραγική νύχτα 31 Γενάρη και ώρα 01:40. 

 

«Μας είπαν», ότι τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στη μια Ίμια. 

 

«Μας είπαν», ότι στις 05:30 ελικόπτερο του Πολεμικού μας Ναυτικού απογειώθηκε από την φρεγάτα Ναυαρίνο, για να διαπιστώσει την παρουσία Τούρκων στην βραχονησίδα.

«Μας είπαν», ότι το ελικόπτερο κατέπεσε κατά την επιστροφή του και τα τρία μέλη του: Χριστόδουλος Καραθανάσης, Παναγιώτης Βλαχάκος και Έκτορας Γιαλοψός …σκοτώθηκαν! 

 

«Μας είπαν», ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου, ενώ φήμες…. έλεγαν πως καταρρίφθηκε από τούρκους κομάντος! 

 

ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ !

 

Όλα βολικά και ωραία και πολλοί πίστεψαν αυτά που ειπώθηκαν για να κλείσει συνοπτικά όλη η ιστορία, γκριζάροντας πλέον και με ευθύνη της τότε πολιτικοστρατιωτικής αρχής την περιοχή των Ιμίων. Και κατηφείς αλλά ανακουφισμένοι Αρσένης και Πάγκαλος ανακοινώνουν αποκλιμάκωση της κρίσης με την μεσολάβηση των ΗΠΑ και αποχώρηση των ναυτικών δυνάμεων. Η Τανσού Τσιλέρ πανηγυρίζει και ο ανεκδιήγητος Σημίτης ευχαριστεί τους Αμερικανούς ! 

 

Πείτε επιτέλους την αλήθεια στον Ελληνικό λαό. Φοβάστε την χλεύη του; Είστε ήδη απαξιωμένοι όσοι συμβάλλατε στα τραγικά γεγονότα εκείνης της νύχτας. Μπας και νομίζετε ότι θα ξεχαστούν οι ευθύνες σας ; Μήπως το ίδιο δεν έγινε με τα γεγονότα της Κύπρου ; Ούτε εκείνος ο «φάκελος», άνοιξε ποτέ, ούτε αυτός θα ανοίξει. Τα παιδιά του Εφιάλτη πολλαπλασιάστηκαν και οι ήρωες λιγόστεψαν. 

 

Έλεγε ο Επίκουρος : «το φρικτότατο κακό, ο θάνατος δεν πρέπει να μας σκοτίζει, γιατί όσο εμείς υπάρχουμε, ο θάνατος δεν υπάρχει κι όταν έρθει ο θάνατος εμείς είμαστε φευγάτοι. Ώστε ο θάνατος δεν έχει σχέση ούτε με τους ζωντανούς, ούτε με τους πεθαμένους, επειδή για τους πρώτους δεν υπάρχει, οι δε δεύτεροι δεν υπάρχουν πια.»  

 

Και ναι. Ακούω τις φωνές των παληκαριών μας από τα Ηλύσια πεδία, να λένε : Μην θρηνείτε για μας που κάναμε το καθήκον μας στην πατρίδα. Θρηνείστε γι αυτούς που είναι κατ΄ όνομα Έλληνες, θρηνείστε για τους απάτριδες που θυσιάζουν τα Ελληνόπουλα για να ζουν αυτοί με παχυλούς μισθούς. Λοιδορείστε τους προσκυνημένους που υπακούν στις προσταγές των ξένων, σπέρνοντας συμφορές στην αγαπημένη μας πατρίδα. Οι επίορκοι να ξέρετε ότι έχουν ημερομηνία λήξης στα διάφορα αξιώματα που αποκτούν, οι πατριώτες γίνονται θρύλοι και υπόδειγμα θάρρους στις νέες γενιές. Μην εφησυχάζετε στις ψεύτικες δικαιολογίες τους που αποσκοπούν να δικαιολογήσουν τις ανομίες και την ζωή τους. Αυτοί σας υποδουλώνουν φορώντας την μάσκα του Έλληνα.

 

 Ήρωες αθάνατοι. Δεν σας ξεχνάμε. Εδώ στην πατρίδα του Ιπποκράτη, λίγα μίλια από τον τόπο της θυσίας σας, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ και υποσχόμαστε ότι η δική σας θυσία, όπως και το πάνθεο των ηρώων μας, αποτελούν τον μόνο δρόμο επιλογής και συνέχειας για να έχουμε ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑΣΜΕΝΗ. 

 

ΑΣ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ, ΩΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΝΑΠΑΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΜΑΣ. ΖΗΤΩΣΑΝ Ο ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ, Ο ΒΛΑΧΑΚΟΣ, Ο ΓΙΑΛΟΨΟΣ. ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ. ΖΗΤΩ Η ΜΑΝΑ ΜΑΣ ΕΛΛΑΔΑ.

ΠΗΓΗ https://www.kosnews24.gr/