9 Νοεμβρίου 2022

WTM: Το πλήρες “comeback” του Τουρισμού τοποθετείται το 2024 και μετά

 

Μακρύς διαφαίνεται ο δρόμος για την ανάκαμψη της ταξιδιωτικής βιομηχανίας στα προ-πανδημικά επίπεδα του 2019, το 2023, αλλά το νωρίτερο το 2024, όπως προβλέπει ένας στους τρεις διευθυντές επιχειρήσεων του κλάδου, σύμφωνα με την έκθεση “Industry Report”, που δημοσιεύθηκε σήμερα από την World Travel Market.


Επίσης, σε ποσοστό 53%, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν ότι η πλήρης ανάκαμψη θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο έτος, με την πλειοψηφία να τοποθετεί την ανάκαμψη αυτή την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου και ο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου. Ενώ, ένα μονοψήφιο ποσοστό των ερωτηθέντων αναμένει την ανάκαμψη στα προ-πανδημικά επίπεδα εντός του τέταρτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, το 24% του δείγματος αναμένει ότι τα τρέχοντα επίπεδα εμπορίου θα παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα του 2019 για το υπόλοιπο του 2022 και για ολόκληρο το 2023, αναμένοντας πλήρη ανάκαμψη μέσα στο 2024. Ενώ, λίγο λιγότερο από ένας στους δέκα (9%) αναμένει ότι η ανάκαμψη θα πραγματοποιηθεί μετά το 2024.

Οι επιχειρήσεις στην ηπειρωτική Ευρώπη είναι εκείνες που ανησυχούν περισσότερο, με το 40% να μην αναμένει ανάκαμψη στα επίπεδα του 2019 μέχρι το 2024, ενώ οι επιχειρήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένουν ανάκαμψη μετά το 2024.

Το 60% του συνόλου των ερωτηθέντων αναγνώρισαν ότι η επιχείρησή τους ανέκαμψαν μετά την πανδημία χωρίς, ωστόσο, η ανάκαμψη αυτή να ανέλθει στα επίπεδα του 2019, ενώ το 40% εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα.


Η κρίση του κόστους ζωής αναδείχθηκε ως ο πιο ανησυχητικός παράγοντας για το 2023, για το 45% του δείγματος, με το κόστος της βενζίνης (15%) και τον πόλεμο στην Ουκρανία (11%) να αναδεικνύονται ως ζητήματα που απειλούν την ανάκαμψη του 2023.

Ο αντίκτυπος του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τις επιχειρήσεις για τις οποίες οι Ρώσοι και Ουκρανοί εξερχόμενοι ταξιδιώτες αποτελούσαν σημαντική αγορά προέλευσης τουρισμού, με ποσοστό 40% του δείγματος να παραδέχεται ότι ο πόλεμος επηρεάζει τις επιχειρήσεις του.

Η Juliette Losardo, διευθύντρια της WTM, δήλωσε ότι η ανάκαμψη από την πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη γεωπολιτική και μακροοικονομική κατάσταση να παραμένει ανησυχητική, χωρίς, ωστόσο, να περιορίζει την αισιοδοξία των επιχειρήσεων που αναμένουν πλήρη ανάκαμψη το 2023.

Η έκθεση “Industry Report” της WTM βασίστηκε σε έρευνα ανάμεσα σε 250 διευθυντές τουριστικών επιχειρήσεων, από όλο τον κόσμο.

money-tourism