10 Νοεμβρίου 2022

Το «Σύμφωνο της Μυτιλήνης» - Ένα βήμα για μια ουσιαστική νησιωτική διακυβέρνηση

 

Στο εμβληματικό κτήριο που στεγάζεται η έδρα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, διεξήχθη το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 για πρώτη φορά σύσκεψη των Προέδρων των Νησιωτικών Επιμελητηρίων-Μελών του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και εκπροσώπων Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Φορέων, με τον Γ.Γ. Μανώλη Κουτουλάκη, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «Σύμφωνο της Μυτιλήνης».

Περιγράφοντας με σαφήνεια τους στόχους της συνεδρίασης ο Γ.Γ.Α.Ν.Π., κ. Κουτουλάκης δήλωσε πως το «Σύμφωνο της Μυτιλήνης» αποτελεί το πολιτικό βήμα που πρέπει να κάνουμε ώστε να ολοκληρωθεί η χάραξη του Οδικού Χάρτη για τη διαμόρφωση εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών, για την ανάδειξη και υποστήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Στα πλαίσια της Σουηδικής και Ισπανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2023, είναι η ευκαιρία που δίνεται στις αρμόδιες Αρχές και Φορείς, να διατυπωθεί το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για υιοθέτηση μιας κοινής Νησιωτικής Πολιτικής με ξεκάθαρες πρωτοβουλίες και αναγνώρισης της ιδιαιτερότητας της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.

Στη συνεδρίαση που διεξήχθη στα πλαίσια της Γ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, την οποία φιλοξένησε το Επιμελητήριο Λέσβου από 4-6 Νοεμβρίου 2022, συμμετείχαν ο Γ.Γ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) κ. Δημήτριος Συξέρης, οι Πρόεδροι των Νησιωτικών Επιμελητηρίων: Λέσβου κ. Ε. Μυρσινιάς, Χίου κ. Π. Λεγάτος, Ζακύνθου κ. Φ. Κόττης, Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Ι. Βουτσινάς, Σάμου κ. Γ. Κυριαζής, Δωδεκανήσων κ. Ι. Πάππου, Ευβοίας κ. Ι. Γεροντίτης, Ηρακλείου κ. Ε. Αλιφιεράκης, Καβάλας κ. Μ. Δέμπας, Κεφαλληνίας & Ιθάκης κ. Σ. Σπαθής, Κυκλάδων κ. Ι. Ρούσσος, Μαγνησίας Α. Μπασδάνης, Ρεθύμνης Γ. Γιακουμάκης, Χαλκιδικής κ. Ι. Κουφίδης, Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γ. Παπαμανώλης-Ντόζας, ο εκπρόσωπος του Ε.Β.Ε.Π. κ. Δ. Λεμονάκης, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών (ΕΣΥΜ) κ. Π. Φραντζέσκος, ο εκπρόσωπος του INSULEUR (του ευρωπαϊκού φορέα που εκπροσωπεί τα Επιμελητήρια) κ. Ν. Τσίπηρας, τα μέλη του Δ.Σ του ΕΟΑΕΝ κ. Α. Ζλατούδης και κ. Ν. Ρεϊζάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λέσβου κ. Π. Κουφέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Χωρικού Σχεδιασμού & Απόδημου Ελληνισμού κ. Π. Μπουρνιάς,  το ΚΕΠΕ (υπό το συντονισμό του Καθηγητή Λιαργκόβα και επιστημονική εποπτεία του Δρ. Θοδωρή Τσέκερη), η ερευνητική ομάδα του Καθηγητή κ. Καβρουδάκη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στελέχη από τις Διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας.

Όλοι οι παραπάνω συμμετέχοντες με τις τεκμηριωμένες τοποθετήσεις τους για τα ζητήματα που απασχολούν τις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της χώρας μας, έθεσαν τις προτεραιότητες για την ενίσχυση της Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας, καθώς και την στόχευση στην διαμόρφωση της Νησιωτικής Διακυβέρνησης, για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου τεθεί. Στη συζήτηση αναφέρθηκαν τα τρέχοντα και σημαντικά ζητήματα, αλλά και οι εκκρεμότητες που σταδιακά ολοκληρώνονται, ενώ η σύσκεψη ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα συνεργασίας και διεκδίκησης για το κοινό νησιωτικό καλό. Η στενή συνεργασία των Νησιωτικών Επιμελητηρίων με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα συνεχιστεί και στη Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ που θα διεξαχθεί στο Ρέθυμνο 11 & 12 Νοεμβρίου 2022.

ΠΗΓΗ https://www.politischios.gr/