5 Νοεμβρίου 2022

Διαβάστε τι λέει ο δήθεν “χαμηλών τόνων” Ιμπραϊμ Καλίν για την Ελλάδα: Για να καταλάβετε το σχέδιο τους εναντίον του Ελληνισμού

 

Δημοσιεύουμε το μέρος που αφορά την Ελλάδα της ζωντανής συνέντευξης του εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραϊμ Καλίν (İbrahim Kalın) στην εκπομπή «Νυχτερινή Όραση» στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Türk με τους δημοσιογράφους Hande Fırat και Zafer Şahin.

Μεταξύ των άλλων είπε τα εξής απαράδεκτα, απαντώντας σε ερωτήσεις των δύο δημοσιογράφων, οι οποίοι του έκαναν συνεχώς …πάσες:

[Hande Fırat] Το θέμα είναι οι ΗΠΑ. Θα ήθελα να δώσετε έναν ορισμό. Ιδρύθηκε στρατηγική συνεργασία, στρατηγικό συμμαχικό περιβάλλον. Σήμερα, είναι απλώς «σύμμαχος στο ΝΑΤΟ»; Ή απλά οι ΗΠΑ;

[İbrahim Kalın] Τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας είναι αυτά που καθορίζουν αυτούς τους ορισμούς. Τα σκαμπανεβάσματα, η διεύρυνση και η συρρίκνωσή τους έχουν νόημα για εμάς στο πλαίσιο των εθνικών συμφερόντων της ίδιας της Τουρκίας. Όταν αυτές οι σχέσεις ενισχύονται με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και ενδιαφέρον, αυτοί οι ορισμοί συμπληρώνονται και αποκτούν μεγαλύτερη σημασία. Σε περιόδους που αυτά παραβιάζονται, παραμένουν στα χαρτιά… αλλά η Τουρκία δεν εγκαταλείπει ποτέ τα εθνικά της συμφέροντα και στάση. 

[Hande Fırat] Σήμερα παραβιάζονται;

[İbrahim Kalın] Βέβαια. Είναι δυνατόν να πούμε «δεν παραβιάζονται»; Δηλαδή, το ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει κανένα βήμα σχετικά με τη FETÖ, εξακολουθούν να στηρίζουν το PYD και κατά καιρούς στρέφονται στις πολιτικές που βλέπουμε σε περιπτώσεις όπως η αύξηση των βάσεων στην Ελλάδα λόγω επιρροής του ελληνικού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τους τα εκφράζουμε ανοιχτά αυτά. Εκφράζουμε ότι κάνουν λάθη, ενεργούν με λάθος στρατηγικές προβλέψεις, δεν μπορούν να τοποθετήσουν σωστά την Τουρκία και αυτό δεν συμβάλλει και στις διμερείς σχέσεις και στην περιφερειακή ειρήνη.

[…]

Κανονικά, κάθε χώρα με βάση τα δικά της εθνικά συμφέροντα προσπαθεί να οικοδομήσει τον δικό της άξονα. Το σημαντικό είναι ότι όταν το μετατρέπεις σε ιδέες, στρατηγικές και πολιτικές που θα υιοθετήσουν άλλες χώρες εταίροι, ο άξονάς σου δυναμώνει. Τώρα, για παράδειγμα, η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, ειδικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχοντας πίσω την ατμόσφαιρα κατά της Τουρκίας, προσπαθεί να ακολουθήσει μια αντιτουρκική πολιτική, μια πολιτική να στριμώξει την Τουρκία.

Αλλά να το θυμηθείτε το εξής. Πέρυσι προσπαθούσαν να το ανεβάσουν στην κορυφή αυτό. Όταν οι σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ δεν είχαν ακόμη αρχίσει να ομαλοποιούνται έτσι, πρότειναν ένα σχέδιο που ονομάζεται «Eastmed». Είπαν: «Ας σχεδιάσουμε έναν νέο χάρτη, αφήστε την Τουρκία να είναι έξω από αυτόν».

Εμείς το είδαμε αυτό το παιχνίδι. Χαλάσαμε αυτό το παιχνίδι όχι απαντώντας στην Ελλάδα, αλλά διαλύοντας το κύμα πάνω στο οποίο προσπαθούσε να ανέβει. Ο πρώτος που βγήκε από το έργο ήταν οι ΗΠΑ. Και οι ίδιοι γνώριζαν ότι αυτό δεν ήταν τεχνικά και οικονομικά εφικτό. Ένιωσαν όμως την ανάγκη να σταθούν πολιτικά στο πλευρό της Ελλάδας. Γιατί; Διότι ξέρουμε ότι το ελληνικό λόμπι εκεί είναι δυνατό. Ας το πούμε ξεκάθαρα.

[…]

Εμείς δεν κυνηγάμε ντε και καλά να έχουμε ένταση με την Ελλάδα.

[Hande Fırat] Το λέτε αυτό, αλλά… Μπορούμε να σου δώσουμε τον χάρτη που δείχνει τις ελληνικές βάσεις [sic, ενν. Αμερικάνικες]; Αυτό που όλοι αναρωτιούνται είναι το εξής: Υπάρχουν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας. Κάλεσε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Εσείς έχετε μετρημένες δηλώσεις. Η Ελλάδα πάει σε εκλογές. Αυτή είναι η κατάσταση [σσ. δείχνει τον χάρτη]. Υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας;

[Zafer Şahin] Επιπλέον, η Αμερική στήνει αυτές τις βάσεις εναντίον της Ρωσίας; Ή στήνεται εναντίον της Τουρκίας όπως λέγεται;

[İbrahim Kalın] Αυτό που λένε όταν μιλάμε με την Αμερική είναι ότι δεν είναι ποτέ εναντίον της Τουρκίας. Λένε ότι έκαναν αυτές τις αλλαγές για να ενισχύσουν τη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ ενάντια στη Ρωσία.

[…]

Λέμε λοιπόν στους Αμερικάνους «Εσείς το λέτε αυτό, αλλά ο τρόπος που το πλαισιώνουν οι Έλληνες είναι πολύ διαφορετικός. Οι Έλληνες βγαίνουν καθημερινά και λένε ότι «Έχουμε την Αμερική στο πλευρό μας. Είμαστε δυνατοί απέναντι στην Τουρκία έτσι, είμαστε δυνατοί αλλιώς. Αν η πρόθεσή σας είναι να στηρίξετε αυτή την πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τότε μην πέφτετε σε αυτό το κόλπο των Ελλήνων. Μην επιτρέπετε να σας χρησιμοποιούν. Και δηλώστε το ξεκάθαρα».

Όταν μιλάμε ένας προς έναν, λένε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, αλλά όταν λέμε ‘βγείτε και πείτε το ανοιχτά’, οι φωνές τους πέφτουν κατά έναν τόνο. Τώρα, εδώ, να πω το εξής: Η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία. Δεν έχει τέτοια δύναμη. Δεν έχει τέτοια δυνατότητα. Δεν έχουμε μια τέτοια πρόθεση κι εμείς. Τίποτα σαν «Να γίνει πόλεμος με την Ελλάδα. Ας υπάρξει σύγκρουση. Ας υπάρχει ένταση εδώ. Ας το χρησιμοποιήσουμε στην εσωτερική πολιτική εδώ». Έχουμε μια τόσο μεγάλη επιτυχία στην εξωτερική πολιτική στα χέρια μας… δεν έχουμε κάτι σαν ‘ένταση με την Ελλάδα’… δεν έχουμε μια τέτοια ατζέντα. Αυτό, αν προσέξετε, είναι πάντα οι δηλώσεις από ελληνικής πλευράς, μερικές φορές λίγο μη σοβαρές αντιδράσεις…

Το πιο σημαντικό ζήτημα εδώ είναι ο εξοπλισμός αυτών που είναι γνωστό ως μη αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Αυτό, πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αποτελούν παραβιάσεις των συμφωνιών 1923 και 1949. Το έχουμε ήδη μεταφέρει σε όλους από τον ΟΗΕ μέχρι τους άλλους σχετικούς διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς.



Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα εδώ. Αν προχωρήσει παραπέρα, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις επί νομικής βάσης και σε άλλους τομείς. Το λέμε αυτό και στους ευρωπαίους φίλους μας. «Μην αγνοείτε αυτά τα παραπτώματα, τα λάθη και τα εγκλήματα που κάνει η Ελλάδα υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης υπό το όνομα της ΕΕ».

Έρχονται σε εμάς και λένε, «Ναι. Έχετε απόλυτο δίκιο. Δεν είμαστε κι εμείς ευχαριστημένοι από αυτή τη στάση της Ελλάδας. Αλλά τι να κάνουμε;». Κάντε ό,τι είναι απαραίτητο. Πηγαίνετε και πείτε τους τα απαραίτητα. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είχαν πάντα σκαμπανεβάσματα. Λόγω των γεωγραφικών συνθηκών.

Οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας δεν έχουν καμία νομική βάση. Και δεν θα τις δεχτούμε ποτέ. Και οι ίδιοι ξέρουν ότι δεν έχει θέση στο θαλάσσιο δίκαιο ότι θέλει τα νησιά 450-500 χλμ από την ηπειρωτική χώρα να αντιμετωπίζονται σαν να είναι ηπειρωτική χώρα. Κάποια στιγμή, έβαλαν στη μέση έναν χάρτη που λέγεται «Χάρτης της Σεβίλλης». Και πώς αντιδράσαμε εμείς σ’αυτό; Καταστρέψαμε την πίεση που μας άσκησαν όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις κινήσεις που κάναμε και τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη.

[Hande Fırat] Καλά. Θα ρωτήσω κάτι. Ορισμένες πλευρές κάνουν κριτική και λένε ότι «Τα νησιά εξοπλίζονται εδώ και 20 χρόνια. Και αυτό συνέβη επί κυβέρνησης ΑΚΡ. Γιατί δεν έγιναν έγκαιρα οι απαραίτητες ενέργειες;».

[İbrahim Kalın] Όλα αυτά έχουν απαντηθεί. Αυτά συζητήθηκαν. Αυτό ήταν ένα σημαντικό θέμα των διερευνητικών συνομιλιών. Ήταν και πάλι η τουρκική πλευρά που ξεκίνησε αυτές τις διαπραγματεύσεις 4,5 χρόνια αργότερα. Σε όλα αυτά η Τουρκία ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά. Και δεν κάνουμε πίσω από τη θέση μας εκεί.

Εδώ, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ μια απειλή για την Τουρκία από τα νησιά. Οι Έλληνες και οι Αμερικανοί το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Δεν έχουν τη δυνατότητα και τη πιθανότητανα να κάνουν ένα λάθος βήμα εκεί. Δηλαδή, δεν μπορείτε να συγκρίνετε την Τουρκία με την Ελλάδα με αυτή την έννοια. Αυτές οι χώρες είναι ασύγκριτες.

Πρέπει να το δηλώσουμε ξεκάθαρα. Βλέπουμε κατά καιρούς τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών. Ξέρουμε ότι όλα αυτά τα κάνει με εγχώριους πολιτικούς στόχους και κίνητρα. Γνωρίζουμε ότι έχει πάρει μια πιο γερακίσια θέση από τη σημερινή κυβέρνηση για να αφαιρέσει από την θέση τον Μητσοτάκη. Να πω κάτι ξεκάθαρα. Που και που έρχονται Έλληνες ομόλογοί μας και μας διαμαρτύρονται για αυτούς.

[Zafer Şahin] Διαμαρτύρονται για εκείνους στη χώρα τους που εκφράζουν αυτή τη ρητορική;

[Hande Fırat] Ας πούμε δηλαδή ο Μητσοτάκης (σσ. γελάει); [İbrahim Kalın] [σσ. ταυτόχρονα] Ναι. «Αυτή δεν είναι η δικιά μας πολιτική».

[İbrahim Kalın] Προσπαθούν να μας κάνουν θέμα άλλης μια μάχης μεταξύ τους… Προσπαθούν να μας τραβήξουν σε αυτόν τον τσακωμό.

[Zafer Şahin] Ο Δένδιας, τις περασμένες μέρες, είπε στην Ουκρανία, «Η Τουρκία είναι Ρωσία, η Ελλάδα είναι Ουκρανία». Στην προκειμένη περίπτωση, ο Μητσοτάκης είναι μάλλον ο Ζελένσκι.

[İbrahim Kalın] Κοιτάξτε το επίπεδο όπου έριξαν τον εαυτό τους. Τι ακατάλληλη, άδικη και ανίδεη σύγκριση.

[Zafer Şahin] Πώς μπορεί ένας ΥΠΕΞ να κάνει μια τέτοια αναλογία; Γιατί να το έχει κάνει; Πού στέλνει μήνυμα; Παίζει μόνο για τις εκλογές;

[İbrahim Kalın] Το είπα λίγο πριν. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ανέβει πάνω στο αντιτουρκικό κύμα που κατά καιρούς εμφανίζεται στη Δύση.

[…]

[İbrahim Kalın] Εγώ θα ήθελα να επαναλάβω το εξής: Η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία. Δεν έχει τέτοια δύναμη. Δεν έχει τέτοια χωρητικότητα. Αν προσπαθήσει να κάνει κάποιες κατηγορίες ή κινήσεις κατά της Τουρκίας παίρνοντας άλλες δυνάμεις στο πλευρό της, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.

Ως εκ τούτου, ο αξιότιμος Πρόεδρός μας (Ταγίπ Ερντογάν) το κατέστησε σαφές στο γεύμα που είχε με τον Μητσοτάκη στο θέρετρο Vahdettin. «Μην προσπαθήσεις να λύσεις τα διμερή μας ζητήματα, τις διμερείς μας σχέσεις, τα ζητήματά μας μέσω τρίτων ή να ασκήσετε πίεση στην Τουρκία. Αν υπάρχει θέμα, ελάτε, έχουμε μηχανισμούς, έχουμε συμβουλευτικούς μηχανισμούς, έχουμε διμερείς μηχανισμούς, ας μιλήσουμε μέσου αυτών».

Αφού είπε ‘Φυσικά. Ναι.’ κλπ., η ομιλία που έκανε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και οι συμπεριφορές και οι συζητήσεις που ακολούθησαν το έφεραν σε αυτό το σημείο. Δεν γίνεται όμως η Ελλάδα να πάρει αποτέλεσμα από αυτό. Κοιτάξτε, το ξαναλέω. Δεν έχουμε προθέσεις, σκέψεις ή σχέδια όπως σύγκρουση ή πόλεμο στο Αιγαίο. Έχουμε ήδη αρκετές κοινές απειλές και προβλήματα όπως το μεταναστευτικό, τρομοκρατία, πόλεμος στη Ουκρανία, ενέργεια, τροφή. Για να τα λύσουμε αυτά, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με πιο λογικές προσεγγίσεις.


ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com/