1 Νοεμβρίου 2022

“Τρύπα” θωρακισμένων στην άμυνα των νησιών – Παίζει με τις λέξεις η κυβέρνηση



 Ασάφεια και όχι δημιουργική υπάρχει για το τι συμβαίνει με την απόσυρση των θωρακισμένων TPM-1 από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την μη αντικατάστασή τους από τα πιο σύγχρονα γερμανικά Marder. Η κυβέρνηση είχε προ μηνών ανακοινώσει ότι τα ανατολικογερμανικά θα αποσύρονταν από τα ελληνικά νησιά και θα αντικατασταθούν από τα Marder μετά από συμφωνία με το Βερολίνο.

Το είχε πει σαφώς τόσο ο υπουργός Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Την περασμένη Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε παρουσία του Γερμανού καγκελαρίου Σολτς ότι τα Marder δεν θα πάνε στα νησιά αλλά στον Έβρο, χωρίς να δώσει την παραμικρή εξήγηση για τους λόγους που οδήγησαν σ’ αυτή την αλλαγή.

Στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε από το SLpress.gr: «Γιατί αποσύρουμε τα άρματα μάχης TPM-1 από τα νησιά, στέλνοντάς τα στην Ουκρανία δίχως αντικατάσταση, αντίθετα με παλαιότερες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης; Κι αυτό, όταν η Τουρκία ζητά την αποστρατικοποίησή τους;». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να υπεκφύγει, ρωτώντας «ποιος είπε ότι δεν αντικαθίστανται».

Στην παρατήρηση ότι αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις Μητσοτάκη ενώπιον του καγκελαρίου Σολτς, οι οποίες βεβαίως αναφέρονταν στην αντικατάσταση των TPM-1 από τα Marder κι όχι γενικώς και αορίστως σε κάποια αντικατάσταση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «είναι άλλο το που θα κατευθυνθούν τα Marder κι άλλο αν αντικαθίστανται τα άρματα στα νησιά». Στην τελική ερώτηση αν αντικαταστάθηκαν, απάντησε «βεβαίως».

Η αλλαγή του προγραμματισμού, πάντως, δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, ούτε, βέβαια, δόθηκαν σχετικές εξηγήσεις. Εάν πάλι έχουν τα ανατολικής προέλευσης θωρακισμένα έχουν αντικατασταθεί από άλλα που υπήρχαν στο ελληνικό οπλοστάσιο (πιθανώς παλαιότερα αμερικανικής κατασκευής) και τα οποία φωτογραφήθηκαν από τουρκικά drones αυτό δεν έχει ανακοινωθεί.

Τα ερωτήματα και οι διαρροές
Εκτός εάν μετά τις τουρκικές διαμαρτυρίες η διαδικασία σταμάτησε. Κυβερνητικοί παράγοντες διοχετεύουν παρασκηνιακά ότι τα θωρακισμένα TPM-1 δεν ήταν και τόσο χρήσιμα στα νησιά, όπου απαιτούνται άλλου είδους όπλα. Δεδομένου ότι οι κυβερνητικές δικαιολογίες είναι και γενικόλογες και θολές, δικαιολογημένα μπορεί κάποιος να τις εκλάβει ως προφάσεις εν αμαρτίαις.

Μπορεί τα TPM-1 να είναι σχετικά παλιά, αλλά –σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές– η απομάκρυνσή τους δεν θα αποδυνάμωνε την άμυνα των νησιών μόνο εάν αντικαθίσταντο άμεσα από πιο σύγχρονα. Και ενώ η Ελλάδα παρέλαβε τα γερμανικά Marder, αντί να τα στείλει στα νησιά για να καλύψει το κενό που προέκυψε από την αποστολή στην Ουκρανία των TPM-1, τα στέλνει στον Έβρο.

  Μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα σμήνη drones;
Δεν είμαστε στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες για να έχουμε πρωτογενή άποψη για το εάν τα θωρακισμένα είναι ή όχι απαραίτητα στην άμυνα των νησιών, αλλά προφανώς υπήρχε επιχειρησιακός λόγος που τα ανατολικής κατασκευής TPM-1 είχαν τοποθετηθεί στα νησιά. Αυτός είναι ο λόγος που τροφοδοτούνται υποψίες ότι τα γερμανικά Marder στέλνονται στον Έβρο για πολιτικά κι όχι με επιχειρησιακά κριτήρια.

Εάν έστω και εν μέρει ισχύει αυτό, τότε εγείρεται το υπαρξιακό ερώτημα πώς η κυβέρνηση –με τη στρατιωτική ηγεσία να σιωπά– αναλαμβάνει μία τόσο βαριά εθνική ευθύνη. Είναι προφανές, ότι η αμερικανική πίεση για αποστολή όπλων στην Ουκρανία είναι η μία πτυχή του ζητήματος. Η άλλη πτυχή συνδέεται με την κλιμακούμενη τουρκική πίεση για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών.

ΠΗΓΗ https://slpress.gr/