3 Νοεμβρίου 2022

Εκπρόσωποι από όλα τα Επιμελητήρια της Ελλάδας έρχονται στη Λέσβο




 Αναμένονται συνολικά 240 άτομα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο 4 και 5 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη

Πυρετωδώς προετοιμάζονται τα στελέχη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Λέσβου για τη Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων της χώρας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη.

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των συνελεύσεων καθώς και στις παράλληλες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν ξενάγηση στην πόλη της Μυτιλήνης, εκδρομή στα προσκυνήματα του νησιού και εκδρομή στην Αγιάσο την Κυριακή που θα πραγματοποιηθεί η γιορτή του κάστανου.

«Η πρώτη συνεδρίαση με ζητήματα καθαρά επιμελητηριακού χαρακτήρα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Λέσβου, ενώ η δεύτερη συνεδρίαση η οποία θα έχει διευρυμένο χαρακτήρα και στην οποία έχουν προσκληθεί φορείς, εκπρόσωποι κομμάτων, αυτοδιοικητικοί  και στελέχη της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο της Μυτλήνης».

Όπως ανάφερε ο Βαγγέλης Μυρσινιάς μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η νησιωτικότητα, η ακρίβεια, το Μεταφορικό Ισοδύναμο και άλλα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τα Επιμελητήρια της χώρας και τις επιχειρήσεις γενικότερα.

«Ποτέ δεν είναι εύκολες οι συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο των Γενικών Συνελεύσεων. Οι επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα βάζουν στο τραπέζι σημαντικά θέματα που αφορούν τα προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά, στους επαγγελματίες και στην τοπική κοινωνία.  Μας απασχολούν ζητήματα όπως το ενεργειακό, οι συγκοινωνίες, η νησιωτικότητα, η ακρίβεια κ.λπ».

Αναφερόμενος ο κ.  Μυρσινιάς στο Μεταφορικό Ισοδύναμο  και στα  προβλήματα  που υπάρχουν με την πληρωμή των επιχειρήσεων, σημείωσε ότι το Επιμελητήριο Λέσβου παρακολουθεί στενά το θέμα και μάλιστα δημοσιοποίησε και επιστολή πριν μερικές εβδομάδες.

«Είχαμε λάβει τη δέσμευση ότι οι επιχειρήσεις θα πληρωθούν πριν το τέλος Οκτωβρίου, δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Στη συζήτηση που κάναμε με τον Υπουργό Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο μας είπε ότι γίνεται αναμόρφωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διότι λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στην κοινωνία δόθηκαν χρήματα σε έκτακτες ενισχύσεις. Αυτό κατά την άποψή μας δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση δικαιολογία για την καθυστέρηση της πληρωμής του Μεταφορικού Ισοδύναμου στις επιχειρήσεις που έχουν σοβαρές ανάγκες αυτή την περίοδο».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Βαγγέλης Μυρσινιάς αναφέρθηκε στις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια οι οποίες έχουν επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων και κυρίως των δραστηριοτήτων εκείνων που διαθέτουν ενεργοβόρες συσκευές.

«Το ζήτημα της ενέργειας και των υψηλών τιμών, θα συνεχίσει να μας απασχολεί για πολλά χρόνια ακόμη. Το Υπουργείο Ανάπτυξης δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τη στήριξη των επιχειρήσεων στους λογαριασμούς, όμως αυτό δεν ξέρω αν είναι αρκετό.

Υπάρχουν ορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η εστίαση, τα αρτοποιία, τα ζαχαροπλαστεία κ.α. που με το που θα βάλουν το κλειδί στην πόρτα του καταστήματος έχουν υψηλό κόστος λειτουργίας ανεξάρτητα με το αν έχουν ή όχι τζίρο και κατανάλωση».

Ο Βαγγέλης Μυρσινιάς σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το επιμελητήριο Λέσβου έχειο καταθέσει σειρά προτάσεων για την ανακούφιση και στήριξη των επιχειρήσεων:

«Αυτό που μπορεί να γίνει και το έχουμε καταθέσει ως πρόταση είναι να συνεχιστεί η επιδότηση μέρους του λογαριασμού και να υπάρξει δυνατότητα για περισσότερες και πιο ευέλικτες ρυθμίσεις ώστε οι επιχειρηματίες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το κόστος των λογαριασμών. Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει είναι η θεσμοθέτηση και προώθηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεών με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας». 

ΠΗΓΗ https://www.stonisi.gr/