14 Σεπτεμβρίου 2022

Οριστική λύση στο ζήτημα των διεκδικήσεων από το Δημόσιο ακινήτων στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου. Κατοχυρώνεται η ιδιοκτησία και η κυριότητα για τους κατοίκους



 Οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα που είχε ανακύψει με τις διεκδικήσεις του Δημοσίου σε ιδιωτικές περιουσίες σε μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, όπως το Καστελόριζο, οι Αρκιοί, το Αγαθονήσι, η Σαρία, το Μαράθι και η Ψέριμος.
Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο εισηγητής είναι ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, και συγκεκριμένα με το άρθρο 126, θεσπίζεται η αναγνώριση της κυριότητας έναντι του Δημοσίου όσων φυσικών προσώπων και μόνιμων κατοίκων νέμονται δημόσια ακίνητα στα συγκεκριμένα νησιά.
Απαραίτητη προϋπόθεση :

1ον: Να είναι μόνιμοι κάτοικοι.
2ον: Να μην τους έχει επιδοθεί Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής ή Πρωτόκολλο Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης και το Δημόσιο να μην έχει προβάλλει δικαιώματα λόγω άλλης αιτίας.
3ον: Να έχει γίνει κτηματολογική εγγραφή στην οποία οι πολίτες των νησιών έχουν κατοχυρώσει την κυριότητα.
4ον: Οι περιουσίες των πολιτών να μην υπάγονται  στους περιορισμούς σχετικά με την απαγόρευση των δικαιοπραξιών στις παραμεθόριες περιοχές.
Όπως τονίζει ο κ. Κόνσολας, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, μπαίνει τέλος στην αμφισβήτηση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών σε αυτά τα νησιά.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βουλευτής Δωδεκανήσου είχε αναδείξει το συγκεκριμένο πρόβλημα, ζητώντας από την Πολιτεία να δώσει λύση.