15 Σεπτεμβρίου 2022

Η τουρκική υστερία προ του «Άρξασθε πυρ κατά της Ελλάδας»

 


 Κι ενώ η Δύση είναι απορροφημένη απ’ την ουκρανική σύγκρουση που κυοφορεί πιθανή επέκταση της ανάφλεξης του πολέμου από την μια γωνιά ως την άλλη της Ευρώπης, οι Τούρκοι τον «χαβά» τους, για να το πούμε στη γλώσσα τους.

Γράφει η

Κρινιώ Καλογερίδου 

   Η άνευ ορίων προκλητικότητα του Ταγίπ Ερντογάν και της κουστωδίας Αξιωματούχων και δημοσιογράφων που τον ακολουθεί στον κατήφορο της επιθετικότητάς του με κατασυκοφάντηση και υποτίμηση  της Ελλάδας και του Έλληνα πρωθυπουργού προσωπικά, έχουν σαν αποτέλεσμα να βρίσκονται στο ναδίρ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με υπαιτιότητα της Άγκυρας.

   Και να ‘ταν μόνο αυτό; Να ήταν μόνο ο Τούρκος Πρόεδρος το «μαύρο πρόβατο» που μας εκπέμπει καθημερινά χοληφόρα βέλη απύθμενου μίσους, θα λέγαμε πως… «τύχαμε στην περίπτωση του χείριστου γείτονα» και θα προσευχόμασταν νυχθημερόν για την απομάκρυνσή του.

   Αλλά, φευ!.. Δεν είναι ένας και δύο οι Τούρκοι πολιτικοί  που συμμερίζονται τις εχθρικές διαθέσεις του απέναντι στην Ελλάδα, αλλά όλο το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας και όχι μόνο, γιατί στον χορό της κλιμάκωσης των ύβρεων και απειλών εναντίον της χώρας μας έχουν μπει Τούρκοι αυτοδιοικητικοί, ε.α στρατιωτικοί και γεωπολιτικοί αναλυτές της Τουρκίας, πέραν των άλλων που προαναφέραμε.

   Το σύνθημα «Άρξασθε πυρ κατά της Ελλάδας» το δίνει με την πολεμική ρητορεία του ο συγκυβερνήτης του Ερντογάν  Ντεβλέτ Μπαχτσελί παίρνοντας την σκυτάλη απ’ τον Πρόεδρό του (”Αν οι Έλληνες θέλουν να πέσουν στη θάλασσα, ας μας το πουν”).

   Από ‘κει και ύστερα άνοιξε ήδη ο ασκός του ανταγωνισμού στους κόλπους της τουρκικής αυτοδιοίκησης και της αντιπολίτευσης για το ποιος ή ποια θα εκτοξεύσει την οξύτερη αναθεωρητική  απειλή κατά της Ελλάδας. Έτσι ο Τανζού Οζτζάν (δήμαρχος της επαρχίας Μπολού της Τουρκίας που διεκδικεί την εξουσία στις επόμενες εκλογές εκπροσωπώντας το CHP της Αξιωματικής αντιπολίτευσης), σε μια κρίση παραλογισμού, δήλωσε τις προάλλες ότι αν ο Ερντογάν είναι έτοιμος, είναι κι εκείνος έτοιμος να γίνει καμικάζι και να ανατιναχθεί ανάμεσα στους Έλληνες στρατιώτες…

   Απ’ την ίδια εκδικητική μανία διακατέχεται και η ”Λύκαινα” της Ακροδεξιάς Μεράλ Ακσενέρ (επικεφαλής του ”Καλού Κόμματος”) που έκανε δριμεία επίθεση στον Ερντογάν γιατί δεν κατέλαβε ακόμα ελληνικά νησιά και περιορίζεται στα λόγια.

   Στην παρέα των πλειοδοτούντων κατά της Ελλάδας τουρκικών κομμάτων μπήκε εσχάτως και ο αρχηγός του ”Ενιαίου Κόμματος” της Τουρκίας, Αχμέτ Οζάλ (γιος του Τούρκου πρώην προέδρου και πρωθυπουργού Τουργκούτ Οζάλ), ο οποίος έφτασε στο σημείο να προτείνει προσφάτως την εισβολή της Τουρκίας στην Ελλάδα μετά την απομάκρυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη απ’ την εξουσία!!!.   Σας ακούω να λέτε καγχάζοντας ότι παρόμοιες δηλώσεις είναι εθνικιστικές γραφικότητες των πολιτικών, στρατιωτικών και αυτοδιοικητικών της Τουρκίας, οι οποίοι πλειοδοτούν εναντίον μας μεγαλοϊδεατικά ως βασιλικότεροι του ”βασιλέως” Προέδρου τους…

   Η οπτική σας είναι καταφανώς αισιόδοξη, δεν το συζητώ. Κι αυτό με κάνει να ανησυχώ για τον εφησυχασμό σας ελπίζοντας να μην έχουν την ίδια εκτίμηση της κατάστασης και οι ιθύνοντες της κυβέρνησης στο θέμα της επικίνδυνης εξέλιξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 Εξέλιξης που έχει άμεση σχέση με το δυσμενές προεκλογικό περιβάλλον που διαμορφώνεται δημοσκοπικά για τον Ερντογάν (έρχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος) ενόψει  των εκλογών της 14ης Ιουνίου στην Τουρκία.

  Κάτι που εξωθεί τον ίδιο, τους επιτελείς και τους Αξιωματούχους του τουρκικού καθεστώτος να κλιμακώνουν την πολεμική ρητορική εναντίον της χώρας μας δυναμιτίζοντας περαιτέρω το κλίμα μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

   Γιατί δεν είναι μόνο το τρομοκρατικό κλίμα που προσπαθεί να ενσπείρει στους Έλληνες ο Ταγίπ Ερντογάν φτάνοντας στο σημείο να παρεμβαίνει και στα της πολιτικής ζωής μας ακόμα. Είναι και το γεγονός ότι δηλητηριάζει τις ψυχές του τουρκικού λαού με συνθήματα μίσους σε βάρος μας και, συν τοις άλλοις, παραποιεί συστηματικά την αλήθεια για τις δικές μας προθέσεις.

   Με τα δεδομένα αυτά, μαίνεται ο ανθελληνισμός στην Τουρκία.  Και μαζί μ’ αυτόν αναβιώνουν τα προπολεμικά στερεότυπα κατά των Ελλήνων (”μπαμπέσηδες, γκιαούρησες, άπιστοι κλπ),  ενώ η πλύση εγκεφάλου που έγινε στον λαό (κυρίως στο ασιατικό τμήμα της Τουρκίας) από το καθεστώς Ερντογάν και τα φιλικά προς την κυβέρνηση Μέσα,  έκανε τους απλούς, αγράμματους Τούρκους να φοβούνται ότι θα επιστρέψουν οι Έλληνες ως τιμωροί στις χαμένες πατρίδες τους, στις πόλεις και τα χωριά τους, για να τους τα πάρουν σκοτώνοντας και βιάζοντας τους πολίτες τους.

   Εξοργιστικά όλα αυτά, ασφαλώς, γιατί δείχνουν πως ο Τούρκος Πρόεδρος διαμορφώνει κλίμα και συνθήκες που προϊδεάζουν επικείμενη ένοπλη σύγκρουση με την Ελλάδα, με στόχο — πολύ πιθανόν — την αλλαγή των πολιτικών δεδομένων υπέρ του και, γιατί όχι, την αποφυγή για δυο χρόνια των προσεχών εκλογών (με τη δικαιολογία της έκτακτης ανάγκης λόγω εξωτερικής ή εσωτερικής απειλής.

 – Αυτά και χειρότερα θα μας κάνει, όσο έχει τις πλάτες του Μπλίνκεν και του Στόλτενμπεργκ, σας ακούω να λέτε πικρά με συγκρατημένο θυμό.

  Και σκέφτομαι πόσο δίκιο έχετε, γιατί — πράγματι — τόσο ο ΥΠΕΞ της Αμερικής όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επαναλαμβάνουν μονότονα τα περί ανάγκης διαλόγου Ελλάδας–Τουρκίας για να εκτονωθεί η ένταση, χωρίς να βγάζουν μιλιά για το πολεμικό σκηνικό που διαμορφώνει η τελευταία καθημερινά στο Αιγαίο.

  Και, σαν να μην φτάνει αυτό, ο Γ.Γ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μάς εξισώνει με την άπιστη σύμμαχο Τουρκία αρνούμενος να σχολιάσει τις απειλές Ερντογάν σε βάρος της πιστής στο ΝΑΤΟ Ελλάδας (”Θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”-Θα σας πετάξουμε στη θάλασσα” κλπ).

  Έτσι η μόνη από τους ”Μεγάλους” της Συμμαχίας που μας υπερασπίζεται ανοιχτά και καθαρά είναι η Γαλλία (βλ. δήλωση του Προέδρου της: ”Η Γαλλία στηρίζει με αποφασιστικότητα την Ελλάδα”) και από τους Βαλκάνιους συμμάχους μας η Σερβία (βλ. δήλωση του Σέρβου ΥΠΕΞ  Νίκολα Σελάκοβιτς ”Στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας σε στεριά και θάλασσα”).

  Σημειωτέον ότι είναι η πολλοστή φορά που ο Εμανουέλ Μακρόν απλώνει ομπρέλα προστασίας στην Ελλάδα έναντι της επιθετικής Τουρκίας. Στην προκειμένη περίπτωση η παρέμβασή του έγινε την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζει το έδαφος για πιθανή επιχείρηση λόγω… ”ατυχήματος”  στο Αιγαίο.

 Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών του Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτοξεύει νέες απειλές κατά της Ελλάδας (”Συνέλθετε, μαζέψτε τα μυαλά σας. Μην συνεχίζετε τις προκλήσεις…”) και αντιστρέφει με θράσος την πραγματικότητα (προβολή ψευδών ειδήσεων για μη τήρηση στο ακέραιο, δήθεν,  των υποχρεώσεων της Ελλάδας απέναντι στην Μουσουλμανική Μειονότητα Θράκης, όπως ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης, κάτι δεν ισχύει σε καμιά περίπτωση (βλ. κατηγορηματική διάψευση του ελληνικού ΥΠΕΞ).

 Όπως δεν ισχύει και ο θρασύτατος χαρακτηρισμός του ο εκπροσώπου Τύπου του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ  για τη χώρα μας ως ”κράτος-πειρατή”, με αφορμή την… παρενόχληση απ’ την ελληνική ακτοφυλακή του τουρκικού οχηματαγωγού ”Anatolian»” (σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu,).

  Όλα δείχνουν, με βάση τα ως άνω δεδομένα, ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διέρχονται την κρισιμότερη φάση τους μετά το 1996 αναβιώνοντας εποχές προκαταρκτικές σύγκρουσης  μεταξύ  Ελλάδας-Τουρκίας (βλ. 1976-”Χόρα” & 1987 ”Σισμίκ”).

  Ως εκ τούτου οι απειλές των εκπροσώπων του τουρκικού καθεστώτος (Ερντογάν, Μπαχτσελί, Τσαβούσογλου, Ακάρ κλπ) δεν πρέπει να προσπερνώνται αψήφιστα, αλλά να αφυπνίσουν στον ύψιστο βαθμό την κυβέρνηση και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας προ του ενδεχομένου ραγδαίας κλιμάκωσης.

 Κλιμάκωσης η οποία δεν αποκλείεται να καταλήξει σε (προσχεδιασμένη) τουρκική εισβολή σε ένα από τα νησιά μας. Η τελευταία, άλλωστε,  ένδειξη της… ”πρόβας πολέμου” των Τούρκων (είσοδος μη επανδρωμένου τουρκικού αεροσκάφους UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, για να πετάξει πάνω απ’ την Κίναρο των Δωδεκανήσων την επέτειο της απελευθέρωσής τους) αυτό αποδεικνύει…

ΠΗΓΗ https://www.militaire.gr/