8 Σεπτεμβρίου 2022

Επιστολών το ανάγνωσμα: Τι απαντά η Ελλάδα στις επιστολές Τσαβούσογλου σε ΕΕ, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ

 

Παραθέτοντας αυτούσιες τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των Τούρκων αξιωματούχων, η ελληνική διπλωματία εκθέτει την τουρκική προκλητικότητα στη διεθνή κοινότητα. Με μια σειρά επιστολών που είχαν παραλήπτες τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έκανε λόγο για απαράδεκτες και προσβλητικές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας.

Ο κ. Δένδιας παρέθεσε τις απειλές εισβολής αλλά και την αμφισβήτηση κυριαρχίας από πλευράς του Τούρκου προέδρου, υπογραμμίζοντας πως συμβαίνουν παράλληλα με την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο όπου υπερπτήσεις και παραβιάσεις είναι καθημερινό φαινόμενο.

«Αν δεν δούμε την πραγματική διάσταση και δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα από τη διεθνή κοινότητα, οι συμπεριφορές της Τουρκίας μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή και να προκαλέσουν συνέπειες τη βαρύτητα των οποίων είναι δύσκολο να αντιληφθούμε», υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Δένδιας.

«Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ξανά την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη, κάτι που δεν έχει, πιθανότατα, κανένα προηγούμενο σε διμερείς σχέσεις. Αυτή η συμπεριφορά θα πρέπει ισχυρά και απερίφραστα να καταδικαστεί, όπως έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν», σημειώνει σε άλλο σημείο της επιστολής.

Ο κ. Δένδιας καταλήγει αναφέροντας ότι: «Αν αποτύχουμε στο να το κάνουμε εγκαίρως (σ.σ. καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας) ή υποτιμήσουμε τη σοβαρότητα του ζητήματος, ρισκάρουμε να δημιουργήσουμε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που εκτυλίσσεται σε άλλο σημείο της ηπείρου μας (σ.σ. εννοώντας την Ουκρανία). Αυτό είναι κάτι που κανείς από εμάς δεν εύχεται να δει».