12 Σεπτεμβρίου 2022

Ποιοι είναι οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών – Πότε θα δοθεί αύξηση μετά τη δέσμευση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ



 Υψηλότερους μισθούς θα αρχίζουν να λαμβάνουν οι περίπου 20.000 νοσοκομειακοί γιατροί από 1.1.2023 εάν τουλάχιστον υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Να υπενθυμιστεί ότι ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 86η ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ότι θα γίνει αναμόρφωση του Ειδικού Μισθολογίου των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση μισθού και των επιδομάτων Ευθύνης, μεσοσταθμικά 10%.

Γεγονός που σημαίνει ότι τα ποσοστά της αύξησης θα δοθούν ανάλογα τη βαθμίδα του κάθε γιατρού και τη μισθολογική του κατάταξη.

Οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών
Σήμερα πάντως οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών στη χώρα μας θεωρούνται εξαιρετικά χαμηλοί, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη που είναι διπλάσιοι αλλά και πολλαπλάσιοι. Δεν είναι τυχαίο ότι οι νέοι γιατροί φεύγουν για το εξωτερικό τόσο για να κάνουν ειδικότητα όσο και για να εργασθούν εάν έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους.

Συνέπεια όμως είναι να υπάρχουν μεγάλα κενά σε διάφορες ειδικότητες όπως είναι αυτή της αναισθησιολογίας.



Στην περίπτωση αυτή αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ μετά από σχετική ερώτηση, τονίζοντας ότι «έχουμε πράγματι ζήτημα με αναισθησιολόγους. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Γίνονται όμως βήματα στελέχωσης των νοσοκομείων».

Οι αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών στη χώρα μας, καθορίστηκαν πάντως την τελευταία φορά με απόφαση του 2018, ενώ ενισχύονται με κάποια επιδόματα.

Ειδικότερα ανά κατηγορία:

-Συντονιστής Διευθυντής: Λαμβάνει από 1903 ευρώ μηνιαίως ενώ μπορεί να φθάσει στα 2908 ευρώ με πάνω από 29 έτη προϋπηρεσίας.

-Διευθυντής: Ο μισθός ξεκινά από 1808 ευρώ και μπορεί να φθάσει ανάλογα με τα χρόνια εργασίας στα 2763.

-Επιμελητής Α: Από 1713 ευρώ έως 2617 εάν έχει τουλάχιστον 29 έτη εργασίας.

– Επιμελητής Β: Από 1484 ευρώ έως 2268 ευρώ.

-Ειδικευόμενος: Από 1199 έως το ανώτερο 1368 ευρώ στα τελευταία έτη ολοκλήρωσης της εκπαίδευσής του.

-Μόνιμος Αγροτικός Γιατρός: Από 1161 ευρώ έως 1774 ευρώ.

-Ιατρός Υπηρεσίας Υπαίθρου: 1161 ευρώ

Ωστόσο πέρα από το βασικό μισθό στους νοσοκομειακούς γιατρούς παρέχονται και επιδόματα κατά µήνα:

Συγκεκριμένα στους Ιατρούς και Οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), στους έμμισθους ειδικευόμενους ιατρούς και στους Επικουρικούς Ιατρούς, παρέχεται επίδοµα νοσοκομειακής απασχόλησης, το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

–Συντονιστής Διευθυντής και Διευθυντής: 340 ευρώ

–Επιμελητής Α: 295 ευρώ

–Επιμελητής Β: 280 ευρώ

– Ειδικευόμενος: 230 ευρώ

 Δήμητρα Ευθυμιάδου

ΠΗΓΗ https://www.healthreport.gr/