22 Σεπτεμβρίου 2022

Γ. Πλακιωτάκης: Είμαστε σε πολύ μεγάλη και αυξημένη ετοιμότητα – Η Τουρκία αντιστρέφει την πραγματικότητα



 «Η Τουρκία συστηματικά τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα και παραβιάζει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η Τουρκία που ανέχεται την δράση των αδίστακτων κυκλωμάτων, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων δυστυχισμένων ανθρώπων» δήλωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Γιάννης Πλακιωτάκης. Αναφερόμενος στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας με αφορμή τα όσα δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ ο κ. Πλακιωτάκης διερωτήθηκε πόσους διακινητές έχει συλλάβει η Τουρκία και πόσα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών έχει συλλάβει.

«Ο υπουργός των Εξωτερικών έχει δώσει την πρέπουσα απάντηση και αναμένεται και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού την Παρασκευή από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ» είπε ο κ. Πλακιωτάκης προσθέτοντας ότι «η χώρα μας πράττει το αυτονόητο. Ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή».

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο υπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος έκανε λόγο για αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τα τελευταία δύο χρόνια το λιμενικό έχει σώσει πάνω από 6.000 μετανάστες μας σε 145 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Η Τουρκία συστηματικά έργα υλοποιεί το μεταναστευτικό
Ερωτηθείς για τις καταγγελίες για βιαιότητες και επαναπροωθήσεις από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε ότι «αντί η Τουρκία να μας κατηγορεί για pushbacks στο Αιγαίο, αυτό που έχει αξία να αναφερθεί είναι ότι επιτέλους κάποιος πρέπει να ασχολήθεί με το push forward από την Τουρκία. Και όπως πρόσθεσε επί του θέματος ο υπουργός «η Τουρκία συστηματικά έργα υλοποιεί το μεταναστευτικό».

Από την άλλη, όπως είπε «τα στελέχη, οι άνδρες και οι γυναίκες του σώματος, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο ενεργούν με τόλμη με αποφασιστικότητα γι’ αυτό και έχει και εντυπωσιακά αποτελέσματα, όχι μόνο στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά και στην εξάρθρωση κυκλωμάτων λαθρεμπορίου διακίνησης ναρκωτικών. Διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της ακτοπλοΐας. Προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον και αυτό οφείλεται στην πολύ καλή στρατηγική τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό από την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος μέχρι και τον τελευταίο λιμενικό. Το Σώμα συνεχίζει και παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ερωτηθείς για το πως αντιδρά το λιμενικό όταν εντοπίζει ένα πλοιάριο με παράνομους μετανάστες ο υπουργός διευκρίνισε ότι ενημερώνει την τουρκική ακτοφυλακή τονίζοντας ότι πρωταρχικό ζητούμενο είναι να προστατέψουμε τα θαλάσσια σύνορα, τα οποία είναι και θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο γίνεται η διαχείριση των περιστατικών από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Γι’ αυτό και έχουμε αυτή την εντυπωσιακή μείωση πάνω από 80% τα τελευταία χρόνια στις μεταναστευτικές ροές», δήλωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι όταν το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται τότε υπάρχουν που χρειάζονται και 5 έως 7 ώρες για να αντιμετωπιστούν.

«Όσο κι αν δεν αρέσει η στάση αυτή του λιμενικού σώματος θα συνεχιστεί. Έχουν αυξηθεί οι ροές, ειδικά τώρα που είναι πολύ έντονη η ρητορική επιθετική από την πλευρά της Τουρκίας. Τα περιστατικά είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το 2020. Έχουμε αυξημένη πίεση επίσης από την περιοχή του Λιβάνου από τη Λιβύη. Η Ελλάδα όμως, συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό και ένταση σε όλο το μήκος του ανατολικού Αιγαίου. Είμαστε σε πολύ μεγάλη και αυξημένη ετοιμότητα», επεσήμανε.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Σχολιάζοντας το θέμα του μεταναστευτικού προβλήματος και τη δράση των διακινητών ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι «τα κυκλώματα των διακινητών θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή δυστυχισμένων ανθρώπων και προφανώς η Τουρκία χρησιμοποιεί τους συγκεκριμένους ανθρώπους απλά για να επιτύχει γεωπολιτικές επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή».

Αναφερόμενος στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Είναι κάτι το οποίο το έχει επισημάνει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός. Έχουμε διαμορφώσει νέες διπλωματικές συμμαχίες, ενισχύουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και για κανένα λόγο να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Επανερχόμενος στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε: «Η Ελλάδα συστηματικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά και τις ανιστόρητες και προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αλλά και των Τούρκων αξιωματούχων, έχει διεθνοποιήσει την τουρκική ρητορική για τις τουρκικές παραβιάσεις και αυτό που πλέον έχει γίνει κατανοητό σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Έχουμε απτά αποτελέσματα και δηλώσεις στήριξης υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας τόσο από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και από τη Γαλλία».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ