7 Σεπτεμβρίου 2022

Θετική εξέλιξη για τους σεισμόπληκτους της Βρίσας και της Σάμου



 Νέο αυξημένο τιμολόγιο για τις εργασίες και τη στεγαστικής συνδρομή των θεομηνιόπληκτων από το 2017 με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, θα εφαρμόσει η Διεύθυνση Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών

Στην έγκριση εφαρμογής νέου αυξημένου τιμολογίου υπολογισμού της δαπάνης των εργασιών επισκευής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και της αντίστοιχης Στεγαστικής Συνδρομής, προχώρησε το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στον Ιούνιο το Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου είχε επισημάνει σε έγγραφό του προς το Υπουργείο ότι οτι τα τιμολογια επισκευων της Διεύθυνσης Αποκαταστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) ηταν χαμηλα για να επισκευαστουν τα θεομηνιοπληκτα κτίρια και ότι άμεσα θα πρέπει να γίνουν αναπροσαρμογές των τιμολογίων, μετά την μεγάλη αύξηση των τιμών στα υλικά δόμησης. 

Το Υπουργείο αναγνωρίζοντας προφανώς το πρόβλημα που προκύπτει και το οποίο σχετίζεται άμεσα με μία ευπαθή ομάδα συμπολιτών μας, ανθρώπων δηλαδή που έχουν χάσει τα σπίτια τους από σεισμούς, θεομηνίες, πυρκαγιές, κ.λπ. αποφάσισε να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των τιμολογίων με σχετικό ΦΕΚ. 

Μεταξύ άλλων στο ΦΕΚ σημειώνεται ότι το νέο τιμολόγιο εφαρμόζεται αποκλειστικά για τη σύνταξη των σχετικών προϋπολογισμών στις μελέτες επισκευής κτιρίων, που έχουν πληγεί από φυσική καταστροφή και με βάση αυτό γίνεται ο έλεγχος από την αρμόδια Υπηρεσία.

Δεν έχει εφαρμογή στη σύνταξη προϋπολογισμών Δημοσίων Έργων ούτε στη σύνταξη νέων τιμών, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία για τη μελέτη και κατασκευή Δημοσίων Έργων.

Η αναπροσαρμογή των τιμών των εγκεκριμένων επισκευαστικών εργασιών, αφορά  στις περιπτώσεις που οι εργασίες επισκευής κτιρίων για την αποκατάσταση τους, από τις φυσικές καταστροφές που εκδηλώθηκαν στη Χώρα από το 2017 και έπειτα,  είτε δεν έχουν ξεκινήσει, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη και οι δικαιούχοι της Στεγαστικής Συνδρομής δεν έχουν λάβειτη Β’ δόση Στεγαστικής Συνδρομής.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία εμπίπτουν για την περιοχή του Βορείου Αιγαίου τα σεισμόπληκτα σπίτια και κτίρια της Βρίσας και της Σάμου, ενώ πλέον μετά τη μεγάλη πυρκαγιά των Βατερών, εντάσσονται σε αυτά και τα σπίτια που καταστράφηκαν από τη φωτιά.

 ΠΗΓΗ https://www.stonisi.gr/