15 Σεπτεμβρίου 2022

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Να επιβληθούν επιτέλους σοβαρές και σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας



 Άμεση αντίδραση με σκληρές κυρώσεις από την Ε.Ε. σε βάρος της Τουρκίας, που εσχάτως έχει εντείνει την αναθεωρητική πολιτική της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου ζήτησε με δυναμική παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, μέλος της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας.

 

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και κορυφαίοι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης απειλούν ευθέως με στρατιωτική επέμβαση σε βάρος της Ελλάδας, θυμίζουν τη Μικρασιατική καταστροφή με αναφορά στη Σμύρνη και αμφισβητούν την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, περιφρονώντας το διεθνές δίκαιο, την ιστορία και τις ευρωπαϊκές αξίες.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελίζα Βόζεμπεργκ ζήτησε από την Ε.Ε. να περάσει από τα καταδικαστικά ψηφίσματα σε άμεσες, σοβαρές και σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

 

Ακολουθεί το βίντεο και το κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: https://youtu.be/5Tmkb2qhyxE

 

«Η Τουρκία εσχάτως έχει εντείνει την αναθεωρητική πολιτική της σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου με έντονη επιθετικότητα, εργαλειοποίηση μεταναστών, καθημερινές σοβαρές απειλές και προπαγάνδα με fake News.

 

Ο Πρόεδρος Ερντογάν και κορυφαίοι αξιωματούχοι απειλούν ευθέως με στρατιωτική επέμβαση σε βάρος της Ελλάδας, θυμίζουν τη Μικρασιατική καταστροφή με αναφορά στη Σμύρνη, αμφισβητούν την κυριαρχία των νησιών μας ενώ μόλις σήμερα ο κ. Τσαβούσογλου μας υπέδειξε να «μαζέψουμε τα μυαλά μας γιατί θα υποστούμε συνέπειες».

 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική Κυβέρνηση με επιστολές και επαφές διεθνοποιούν τη συμπεριφορά της γείτονος και σταθερά επιζητούν διάλογο στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

 

Συνάδελφοι,

Τα μέχρι σήμερα καταδικαστικά ψηφίσματα σε βάρος της Τουρκίας, εκθέσεις προόδου με σκληρή κριτική και συστάσεις από την Ε.Ε. να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας αφήνουν αδιάφορο τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος περιφρονεί την ιστορία και τις ευρωπαϊκές αξίες.

 

Ήρθε πλέον η ώρα να επιβληθούν άμεσα σοβαρές και σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας . Αν όχι τώρα, πότε;».