23 Σεπτεμβρίου 2022

Τέλος σε ATM: Σε ποια σημεία «εξαφανίζονται» τα μηχανήματα

 

Με στόχο τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους, οι τράπεζες σκέφτονται να μειώσουν τα ΑΤΜ, τουλάχιστον σε σημεία όπου τα έξοδα συντήρησης είναι αυξημένα.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι τράπεζες εξετάζουν να πουλήσουν τα λεγόμενα sell off μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών που είναι τοποθετημένα -για παράδειγμα- έξω από σούπερ μάρκετ, ή σε πολυκαταστήματα και αλλού. Επίσης, δεν αποκλείεται να «εξαφανιστούν» ΑΤΜ σε διάφορα απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας, αλλά όχι σε πολυσύχναστα ή εμπορικά σημεία και μέρη με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Δεν ισχύει το ίδιο όμως για μέρη όπως νοσοκομεία, απομακρυσμένα δημοτικά σημεία ή απομακρυσμένα νησιά, που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες, αλλά εξυπηρετούν τους πολίτες.

Το συγκεκριμένο δίκτυο φαίνεται πως ζημιώνει τις τράπεζες λόγω του αυξημένου κόστους.

Εκτός από την έλλειψη όμως, ένα ακόμα πρόβλημα που θα προκύψει είναι το αυξημένο κόστος από τις διατραπεζικές συναλλαγές για αναλήψεις μετρητών ή άλλων αυτόματων συναλλαγών. Προς το παρόν, την αρχή αναμένεται να κάνει η Τράπεζα Πειραιώς, όμως σε ίδιες συζητήσεις φέρονται να βρίσκονται όλες οι τράπεζες.

Τέλος τα μετρητά – Επιδόματα με Pass
Μια ακόμα είδηση που δείχνει ότι πλέον τα μετρητά θα είναι… σπάνια, είναι οι προπληρωμένες κάρτες, τις οποίες θα μοιράζουν οι τράπεζες από το 2023 σε εκατομμύρια δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ, αντί να πιστώνουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα ποσά που αναλογούν στα επιδόματα.

Το μοντέλο της προπληρωμένης κάρτας θα εφαρμοστεί από το 2023, οπότε και πλέον δεν θα μπαίνουν χρήματα απευθείας στην τράπεζα, τα οποία ο εκάστοτε δικαιούχους μπορεί μέχρι και σήμερα να χρησιμοποιεί όπου τα χρειάζεται περισσότερο, αλλά θα κάνει τα ψώνια του με ένα ακόμα… Pass.

Οι αλλαγές από το 2023 είναι οι εξής:

Θα καθιερωθούν προπληρωμένες κάρτες και για τα άλλα σημαντικά προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, όπως το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και το επίδομα γέννησης.
Με κάρτες θα πληρώνονται επίσης τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ.
Θα υπάρχουν όρια ανάληψης μετρητών και το ποσό που θα απομένει πέραν του ορίου που θα τεθεί, θα μπορεί να δαπανάται μόνο μέσω POS ή ebanking.
Θα υπάρχουν κίνητρα για χρήση των καρτών σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες, ενώ θα απαγορευθεί ο τζόγος.

Πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ