6 Σεπτεμβρίου 2022

Aνησυχία Κομισιόν για τις δηλώσεις Ερντογάν: «Η Τουρκία να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας»

 

«Πηγή μεγάλης ανησυχίας» χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας, καλώντας την Τουρκία να απέχει από επιθετική ρητορική και να σέβεται την κυριαρχία και την ακεραιότητα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κατά της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο απάντησε τα εξής στη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο:

«Οι δηλώσεις αυτές είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας. Αναμένουμε από την Τουρκία να απέχει από κλιμακούμενη ρητορική και να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα, τα όποια ανοιχτά ζητήματα αναμένουμε να αντιμετωπίζονται με ειρηνικό τρόπο, μέσω του διαλόγου καλή τη πίστει, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η κυριαρχία και η ακεραιότητα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πρέπει να γίνονται σεβαστές», δήλωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στον απόηχο των συνεχόμενων προκλήσεων της Άγκυρας απέναντι στην Αθήνα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας – πέρα από την άμεση ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων, συμπεριλαμβανομένου του ΥΕ/ΑΕ Borrell και των ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο – αποστέλλει άμεσα σχετικές επιστολές σε όλα τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Όπως τονίζουν διπλωματικές πλευρές, στις εν λόγω επιστολές θα παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το κείμενο των δηλώσεων αυτών είναι τόσο εξωφρενικό που παρέλκει οποιοσδήποτε σχολιασμός, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Και η Τσεχία στο πλευρό της Ελλάδας
Για «απαράδεκτη απειλή κατά των κρατών-μελών» από την Τουρκία κάνει λόγο το Υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας με ανάρτηση στο τουίτερ σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας.

«Ένας από τους στόχους της τσεχικής προεδρίας είναι η προώθηση του διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας. Η απαράδεκτη απειλή κατά των κρατών μελών της ΕΕ, όπως αυτή που εκφράστηκε για την Ελλάδα κατά την πρόσφατη δημόσια ομιλία του Προέδρου Ερντογάν, είναι εξαιρετικά επιζήμια από αυτή την άποψη», σημειώνει το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών.