1 Σεπτεμβρίου 2022

Σεισμός – Σάμος: «Ισχυροποιείται το σενάριο τα 5,2 Ρίχτερ να ήταν ο κύριος», λέει ο Λέκκας στην «Κ»

 

Τι λέει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ για τον τρίτο κατά σειρά σεισμό που χτύπησε το νησί

Μια νέα σεισμική δόνηση, η τρίτη κατά σειρά σημειώθηκε στην περιοχή της Σάμου λίγο μετά τις 17.00. Αυτή τη φορά ο σεισμός ήταν εντάσεως 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Μιλώντας στην «Κ», ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, σημειώνει πώς η τρίτη αυτή δόνηση αρχίζει να κάνει πιο ξεκάθαρη την εικόνα για το τι συμβαίνει σήμερα στο πολύπαθο από τους ισχυρούς σεισμούς νησί.

Όπως σημειώνει: «Αυτός ο τελευταίος σεισμός των 4,5 Ρίχτερ μάς ισχυροποιεί τώρα το σενάριο, ο δεύτερος κατά σειρά σεισμός των 5,2 Ρίχτερ να ήταν τελικά ο κύριος. Είχαμε μια αγωνία για το αν περιμέναμε κάτι ακόμα μεγαλύτερο, αλλά αν ισχύει η υποψία μας, τότε αρχίζουμε να πηγαίνουμε σε μια μετασεισμική ακολουθία με σεισμούς που θα φτάνουν ως και τα 4 Ρίχτερ για ένα χρονικό διάστημα το οποίο μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μερικές ημέρες».

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη σεισμική δόνηση που χτύπησε σήμερα τη Σάμο σημειώθηκε στις 12.56 και είχε μέγεθος 4,7 Ρίχτερ.

Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο η εστία του ήταν 13 χιλιόμετρα νότια του Πυθαγορείου στον υποθαλάσσιο χώρο. Ακολούθησε δεύτερος στις 13.10, ισχυρότερος, μεγέθους 5,2 Ρίχτερ στην ίδια ακριβώς εστία.

Όπως εξηγούσε σήμερα νωρίτερα στην «K» ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών:

«Ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ είναι προσεισμός αυτού των 5,2. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως η εστία των σημερινών σεισμών δεν έχει καμία σχέση με τον ισχυρότατο σεισμό στα βόρεια της Σάμου στις 30 Οκτωβρίου του 2020. Δεν έχουμε δηλαδή ενεργοποίηση της ίδιας εστίας. Το σημερινό ρήγμα είναι βέβαια αρκετά δραστήριο και έχει δώσει και στο παρελθόν δυνατούς σεισμούς, αλλά είναι ένα ρήγμα που βρίσκεται σε σχετική απόσταση ασφαλείας από το νησί γι’ αυτό και οι δύο σεισμοί έγιναν μεν αισθητοί ως επιφανειακοί που ήταν αλλά απ’ ό,τι φαίνεται δεν είχαν καταστροφικό χαρακτήρα».

Το ακόμα πιο θετικό της σημερινής σεισμικής για τη Σάμο ημέρας είναι πως απ’ ό,τι φαίνεται και σύμφωνα και με όσα μάς είπε και ο Αλέξανδρος Λυμπέρης, δήμαρχος Δυτικής Σάμου, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα και ζημιές και προβλήματα στο νησί.

ΠΗΓΗ https://www.kathimerini.gr/