22 Αυγούστου 2022

Η πρώτη NAVTEX θα λήξει και το Αμπντουλχαμίντ Χαν θα πλεύσει για αλλού: Τι σκέφτονται στην Αθήνα και τη Λευκωσία;



 Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο συναγερμός, που σήμανε πριν να ανακοινωθεί η αποστολή του νέου τουρκικού γεωτρύπανου, Αμπντουλχαμίντ Χαν, έληξε όταν η Άγκυρα έκανε γνωστό ότι το σκάφος θα εκτελέσει εργασίες, γεώτρηση,  σε περιοχή εντός της θαλάσσιας περιοχής της Τουρκίας, στο Γιορουκλέρ 1- , 29 ναυτικά μίλια από το Γκαζίμπασα.

Για μια σειρά λόγους, που συνδέονται και με ενέργειες που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή, η Άγκυρα επέλεξε αυτή την περιοχή πριν προχωρήσει στην υλοποίηση του βασικού σχεδίου.

Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, ο επόμενος «σταθμός» του Αμπντουλχαμίντ Χαν, είναι η κυπριακή ΑΟΖ. Πρόκειται για μια περιοχή, που βρίσκεται σε σημείο μεταξύ των θαλασσοτεμάχιων 6 και 7 και η οποία σύμφωνα με ενδείξεις, οι σεισμικές έρευνες έδειξαν πως εκεί υπάρχουν κοιτάσματα του φυσικού αερίου.

Είναι σαφές πως η Άγκυρα πέραν από τους στρατηγικούς επεκτατικούς σχεδιασμούς της, θέλει διακαώς οι γεωτρήσεις να έχουν αποτέλεσμα. Τούτο, πέραν από τα οικονομικά οφέλη, θα την αναδείξουν και ως ενεργειακή δύναμη.
Με βάση δε τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και τη NAVTEX, που εκδόθηκε, στις 7 Οκτωβρίου αναμένεται το επόμενο βήμα του γεωτρύπανου. Η νέα, δηλαδή,  αποστολή του, που θα είναι στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ δεν αποκλείεται το Αμπντουλχαμίντ Χάν να κινηθεί αργότερα  και προς τη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος.

Γι αυτό και χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση καθώς η Άγκυρα θέλει την Αθήνα και τη Λευκωσία, συνεχώς στην πρίζα.  Επιχειρεί να έχει σε συνεχή συναγερμό, σε όλα τα επίπεδα τις δυο κυβερνήσεις, αφήνοντας ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για το επόμενό της βήμα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, απαντώντας προ ημερών σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του από την Ουκρανία, έσπευσε να αναφέρει πωςq

«Τα υποστηρικτικά πλοία που συνοδεύουν το Αμπντουλχαμίντ Χάν πήραν την ονομασία των τριών αυτών αδελφών, και για μας αυτό είναι ένα γεγονός που μας χαροποιεί. Τα σκάφη φέρουν την ονομασία τριών Κύπριων μαρτύρων που δολοφονήθηκαν στην Κύπρο, των Χακάν Ιλχάν (Hakan İlhan), Κουτσί Ιλχάν (Kutsi İlhan) και Μουράτ Ιλχάν (Murat İlhan)».

Αυτό αφορά τη σημειολογία και τα μηνύματα, που συνδέονται με το εσωτερικό μέτωπο. Για την ουσία, ο Ερντογάν είπε δε  «πως αυτό που θα μας χαροποιήσει ακόμη περισσότερο είναι να έχουμε με το θέλημα του Αλλάχ τα αναμενόμενα αποτελέσματα από εδώ…»
Όσοι παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις εκτιμούν πως όσο πλησιάζουμε τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, τόσο θα ενισχύονται και θα αναβαθμίζονται οι προκλήσεις. Και δεν θα είναι μόνο προκλήσεις, αλλά και κινήσεις επιβολής τετελεσμένων.

Το ζητούμενο είναι πώς αντιμετωπίζονται οι τουρκικές μεθοδεύσεις, πως αποτρέπονται οι επεκτατικές κινήσεις. Για να μπορέσει τούτο να γίνει, χρειάζεται σχέδιο από ελληνικής πλευράς και όχι να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, που άλλοι τις καθορίζουν.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com/