24 Αυγούστου 2022

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τις επιδοτήσεις ρεύματος: Με λεφτά των πολιτών τα υπερκέρδη των καρτέλ ενέργειας

 

Τα «πυρά» των κομμάτων της αντιπολίτευσης δέχεται η κυβέρνηση, με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Επιδιώκουν να κρύψουν τα υπερκέρδη του καρτέλ ενέργειας με υψηλές επιδοτήσεις από λεφτά των πολιτών
«Με υψηλές επιδοτήσεις από λεφτά των πολιτών η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να κρύψει τις απλησίαστες τιμές στο ρεύμα και τις ευθύνες της για τα υπερκέρδη του καρτέλ ενέργειας», αναφέρουν σε δήλωση τους για την ανακοίνωση των επιδοτήσεων Σεπτεμβρίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα.

Ασφάλεια αυτοκινήτου με εγγύηση χαμηλότερης τιμής! Εως και 40% φθηνότερα!σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η αναπληρώτρια τομεάρχης αναφέρουν ότι οι επιδοτήσεις που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Σκρέκας «χρηματοδοτούν την ακρίβεια και αποδεικνύουν το αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση, η οποία αντί να καταργήσει τη ληστρική ρήτρα Μητσοτάκη έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές ρεύματος και δεν παρεμβαίνει στην αισχροκέρδεια, καθώς προστατεύει τα συμφέροντα λίγων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που εξακολουθούν να σωρεύουν υπερκέρδη».

 

Σχολιάζοντας αποστροφή του υπουργού για «τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, η οποία εξαντλεί κάθε οικονομική δυνατότητα», έκαναν λόγο για «θράσος», καθώς -όπως πρόσθεσαν- «γνωρίζουμε ότι οι επιδοτήσεις προέρχονται από χρήματα που πληρώνουν οι ίδιοι οι πολίτες, μέσω άδικων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και υπερείσπραξης φόρων από όλο το φάσμα της αγοράς». Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «δεν παρεμβαίνει στην ενεργειακή αγορά, δεν περιορίζει τα υπερκέρδη, δεν ελέγχει την αισχροκέρδεια και την αυθαιρεσία έναντι των καταναλωτών και έχει δεσμεύσει τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο επιδοτήσεων και υπερ-εξάρτησης από το εισαγόμενο πανάκριβο και σε ανεπάρκεια φυσικό αέριο». Σχολιάζουν πως «το μόνο επίτευγμα της κυβέρνησης είναι η «ακρίβεια Μητσοτάκη»». Επιπλέον χαρακτηρίζουν «απαράδεκτο» ότι ο κ. Σκρέκας, όπως αναφέρουν, υπόσχεται μελλοντικό εξορθολογισμό των χρεώσεων ΥΚΩ ενώ οι καταναλωτές εδώ και ένα χρόνο, έπρεπε να είχαν δει μείωση των ΥΚΩ λόγω της ολοκλήρωσης έργων διασυνδέσεων (συμπεριλαμβανομένης και της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης). «Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έπρεπε να είχαν μειωθεί οι χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ, τις οποίες πλήρωσαν άδικα επί ένα χρόνο όλοι οι καταναλωτές δημιουργώντας υπερπλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ, που στη συνέχεια τροφοδότησε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», σημειώνουν.

Οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ακόμη ότι «είναι προκλητικό η κυβέρνηση να υπόσχεται ότι στο μέλλον θα μειώσει άδικες χρεώσεις που διατηρεί η ίδια εν μέσω κρίσης εδώ και ένα χρόνο, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές. Και μάλιστα όταν αυτή η εξαγγελία συνδέεται με νέα «εισφορά αντιστάθμισης κινδύνου» στους λογαριασμούς ρεύματος η οποία θα τροφοδοτεί νέο αποθεματικό λογαριασμό, άρα νέα επιβάρυνση των καταναλωτών». Προσθέτουν ότι όμως ακόμα και μετά τις σημερινές ανακοινώσεις, πολλές κατηγορίες καταναλωτών εξακολουθούν να παραμένουν ελλιπώς θωρακισμένες, όπως Δήμοι, ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ, βιοτεχνίες, καταναλωτές μέσης τάσης κλπ», για να σημειώσουν ότι «είναι πλέον σαφής η απειλή για σημαντικές κοινωνικές, παραγωγικές και οικονομικές λειτουργίες λόγω της ανεπάρκειας της κυβέρνησης».

Επιπλέον οι Σ. Φάμελλος και Π. Πέρκα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «δεν είπε κουβέντα για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, πόσα τελικά θεωρεί ότι είναι, πότε θα φορολογηθούν και πότε θα επιστραφούν στους καταναλωτές». Τονίζουν ότι «2,2 δισ. ευρώ έχουν αφαιρεθεί από τους καταναλωτές την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2021, με τις πλάτες της κυβέρνησης» και πως «αντί να βάλει χέρι στα υπερκέρδη και να μειώσει τις τιμές, όπως επιμένει εδώ και ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Μητσοτάκης βαφτίζει ως επιδοτήσεις τα χρήματα των πολιτών, με τα οποία επαναχρηματοδοτούνται η ακρίβεια και τα υπερκέρδη».

 

Καταληκτικά αναφέρουν ότι στην ενεργειακή πολιτική «αποδεικνύονται καθημερινά η ανεπάρκεια και η αναξιοπιστία της κυβέρνησης, με τα νοικοκυριά και την οικονομία της χώρας να βιώνουν τις τραγικές συνέπειες» και πως «η ανάγκη ανατροπής του ενεργειακού αδιεξόδου επιβάλλει την επιτάχυνση της πολιτικής αλλαγής».

ΠΑΣΟΚ: Σε λίγο ο κρατικός προϋπολογισμός δε θα έχει αρκετά χρήματα για επιδοτήσεις

Όπως σημειώνει ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Δούκας, «πριν ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση, τα τιμολόγια ρεύματος των ελληνικών νοικοκυριών ήταν περίπου στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Σαββατοκύριακο οι εταιρείες προμήθειας ανακοίνωσαν τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου, με τιμές τόσο ακραίες που κατατάσσουν τα ελληνικά τιμολόγια μακράν τα ακριβότερα στην Ευρώπη.

 

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι βαριές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην ενέργεια τον τελευταίο χρόνο ήταν αναποτελεσματικές. Και ακριβώς για να εξισορροπήσει αυτό το αποτυχημένο σύστημα που έχει φτιάξει, είναι αναγκασμένη να ξοδεύει δυσθεώρητα ποσά επιδοτήσεων κάθε μήνα. Οι σημερινές ανακοινώσεις του Υπουργού ενέργειας αφορούν σε 1.9 δισεκ. ευρώ μόνο για τον Σεπτέμβριο. Έτσι όμως όπως πάνε τα πράγματα, σε λίγο ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα έχει αρκετά χρήματα για επιδοτήσεις. Και τότε, η κυβέρνηση θα βρεθεί χειμωνιάτικα, με τεράστια κόστη για τους καταναλωτές και με έλλειψη πόρων για επιδοτήσεις.

 

Και ίσως τότε να ξανασκεφθεί αυτό που από την αρχή της λέγαμε: ότι ένα ξεκάθαρο, διαφανές και κλιμακωτό πλαφόν στη λιανική, στοχευμένο στους πιο αδύναμους, χρηματοδοτούμενο από τον προϋπολογισμό και την αγορά, είναι η καλύτερη λύση σε αυτούς τους δύσκολους ενεργειακά καιρούς.

ΚΚΕ: Ωμός κυβερνητικός εμπαιγμός
Στο σχόλιό του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει: «Απ’ τη στιγμή που δεν αγγίζονται οι αιτίες της ενεργειακής φτώχειας, δηλαδή η ενέργεια – εμπόρευμα και η πολιτική της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», οι όποιες επιδοτήσεις θα αποτελούν ένα «βαρέλι δίχως πάτο» κι έναν ωμό κυβερνητικό εμπαιγμό. Ουσιαστικά, τα χρήματα για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος βγαίνουν απ’ την ίδια τσέπη των λαϊκών νοικοκυριών, ως φορολογουμένων και καταλήγουν στις τσέπες των ομίλων της ενέργειας που βλέπουν τα κέρδη τους να γιγαντώνονται».