25 Αυγούστου 2022

Χρηματοδοτήσεις για λίγους και εκλεκτούς αγρότες



 Ερώτηση - καταγγελία από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα αγροτικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης
Ενδιαφέρουσες πτυχές του τρόπου που αξιοποιούνται οι πόροι των αγροτικών προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης αναδεικνύει ερώτηση - παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Στην ουσία οι κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος υποστηρίζει πως στα προγράμματα αυτά έχουν πρόσβαση άνθρωποι φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ: «Πολλά ερωτηματικά εγείρονται όσον αφορά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τα εν λόγω προγράμματα, σχετικά με την εκ των προτέρων πληροφόρηση, το χρονικό διάστημα που παρέμεινε ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων και την απουσία επιλαχόντων».

Στην συνέχεια η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει: «Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το κλείσιμο της Δράσης «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στην Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων» με μόλις 54 δικαιούχους, λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των προτάσεων, όπως επίσης και το κλείσιμο της Δράσης «Πράσινος Αγροτουρισμός» σε ελάχιστες ώρες με την υποβολή των πρώτων 87 αιτήσεων. Παράλληλα, απορία προκαλεί η νέα πρόσκληση της Δράσης «Γενετική Βελτίωση Ζώων», την ώρα που ήδη υπάρχει στο Π.Α.Α. η Δράση «Γενετικών Πόρων στην Κτηνοτροφία», ενώ προβλήματα προκύπτουν και στη διαδικασία προκήρυξης της Δράσης «Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών» του Π.Α.Α.».

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τους λόγους για τους οποίους αποκλείει πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη διαδικασία υποβολής προτάσεων για τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, στερώντας τους τη δυνατότητα να είναι έστω και επιλαχόντες των δράσεων, δείχνοντας, όπως συνηθίζει άλλωστε, την εύνοιά της στους «λίγους» και «εκλεκτούς».