15 Αυγούστου 2022

Επίσκεψη στα Εισόδια της Θεοτόκου και στον ναό του Αγίου Δημητρίου στο Κιρκιντζέ κοντά στην αρχαία Έφεσο

 Ο Κιρκιντζές βρίσκεται σε μια εύφορη κοιλάδα κοντά στην αρχαία Έφεσο. Στον χώρο αυτό εντοπίζονται επίσης ένα υδραγωγείο, αταύτιστα κτίσματα ελληνιστικής εποχής και βυζαντινά παρεκκλήσια. Ένα από αυτά βρίσκεται σε σπήλαιο και φέρει τοιχογραφίες του 14ου και 15ου αι.


Χωριό της Μ.Ασίας που χτίστηκε από καταδιωκόμενους Έλληνες κατά τον 19ο αιώνα.Αποτέλεσαι την πηγή έμπνευσης της Διδώς Σωτηρίου για το πασίγνωστο βιβλίο της ¨Τα Ματωμένα Χώματᡨ καθώς ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, ο Μανόλης Αξιώτης, εμφανίζεται να είναι ένας αγρότης από το χωριό Κιρκιντζέ....Σήμερα το χωριό αποτελεί τουριστική ατραξιόν της περιοχής, με πολλά σπίτια του να έχουν αναστηλωθεί και να χρησιμοποιούνται ως μικρές ξενοδοχειακές μονάδες.

Ο οικισμός γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά τον 19ο αι., οπότε κτίστηκαν δύο εκκλησίες: η τρισυπόστατη Μητρόπολη, αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, στον Τίμιο Πρόδρομο και στον άγιο Χαράλαμπο και ο ναός του Αγίου Δημητρίου, όπου βρίσκονται εντοιχισμένα θωράκια και σταυροί βυζαντινών χρόνων από την Έφεσο. Στη μικρή αυτή πόλη λειτουργούσαν επίσης Νηπιαγωγείο, Αρρεναγωγείο και Παρθεναγωγείο.

Κτιτορική επιγραφή του ναού του Τιμίου Προδρόμου (1805)