25 Αυγούστου 2022

Πληρώνεται 29 Αυγούστου το μεταφορικό ισοδύναμο



 Αργεί η πληρωμή των επιχειρήσεων και της επιχορήγησης καυσίμων. Ομολογεί την μη ύπαρξη πίστωσης το υπουργείο Ναυτιλίας
Μετά από το άγριο κράξιμο της κυβέρνησης, από τα νησιωτικά μέσα ενημέρωσης και άλλους φορείς, για την απαξίωση του μεταφορικού ισοδύναμου (βλέπε ρεπορτάζ του «Ν» Καταργείται δια της απαξίωσης το μεταφορικό ισοδύναμο που δημοσιεύθηκε στις 20 Αυγούστου), το υπουργείο Ναυτιλίας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μια έστω και κουτσουρεμένη πληρωμή. Η πληρωμή είναι κουτσουρεμένη καθώς αφορά μόνο τους επιβάτες, εκτός πληρωμής μένουν οι επιχειρήσεις και οι δικαιούχοι της επιχορήγησης των καυσίμων.

 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη 25 Αυγούστου το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρει πως μετά την λήψη της χρηματοδότησης από το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί την πληρωμή των 12,5 εκατ. ευρώ που αφορούν μετακινήσεις που έγιναν το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο δίμηνο του 2022.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου η καταβολή των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνει σταδιακά από την Δευτέρα 29 Αυγούστου.

 

Παράλληλα το υπουργείο Ναυτιλίας απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε τονίζει πως η  γενική γραμματεία Αιγαίου έχει ήδη διασφαλίσει τη συνέχιση του μέτρου για τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο του τομεακού προγράμματος του υπουργείου Ναυτιλίας 2021 - 2025, με δεσμευμένο προϋπολογισμό, προβαίνοντας παράλληλα στις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της ροής πληρωμών, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.

 

Αναμένοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση

 

Σε ότι αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο των επιχειρήσεων και καυσίμων, η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρει πως «οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για το 2022 βρίσκονται σε στάδιο υπογραφών από τα συναρμόδια υπουργεία και δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων, ενώ παράλληλα γίνονται ενέργειες για την παροχή σχετικών πιστώσεων προς εξόφληση των δικαιούχων επιχειρήσεων και πολιτών».

 

Το υπουργείου επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του «Ν» καθώς ομολογεί πως δεν υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις και ούτε είναι έτοιμες οι Υπουργικές Αποφάσεις. Είναι εντυπωσιακό πως δεν υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις για μια επαναλαμβανόμενη δαπάνη κάθε χρόνο που θα έπρεπε να είναι ενταγμένη στον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου κι όχι στο σκέλος των επενδύσεων. Επίσης από την ανακοίνωση του υπουργείου είναι φανερό πως θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην πληρωμή των νησιωτικών επιχειρήσεων.

ΠΗΓΗ https://www.stonisi.gr/