19 Ιουλίου 2022

Μια οφειλόμενη απάντηση στην κ. Τούφου μετά τη προσωπική επίθεση στον επικεφαλής της Συμπαρταξης Πολιτών Γ.Σπιλάνη


 Ο «εκτσογλανισμός» της πολιτικής ζωής της χώρας από τον κ.Μητσοτάκη και τη παράταξη του μέσα από τη διασπορά «fakenews» και δολοφονίες χαρακτήρων πολιτικών αντιπάλων, δεν μπορούσε παρά να επηρεάσει και τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης.

Ετσι η κα Τούφου με εγκαλεί δημόσια (https://www.limnosfm100.gr/limnos/item/61282-m-toyfou-gia-g-spilani-einai-toulaxiston-prosvlitiko-na-mas-katigorei-oti-pigainoume-tzampa-diakopes.html)αφήνοντας σαφή υπονοούμενα:



  • Για το ότι «αποφάσισα» την αποχή της Συμπαράταξης Πολιτών από το ΠΣ επειδή βρίσκομαι στη Ρώμη. Κατηγορούμαι λοιπόν ότι βρέθηκα στη Ρώμη στο πλαίσιο των καθηκόντων ενός καθηγητή Πανεπιστημίου για την παρουσίαση αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας, ενώ δεν θα έπρεπε λόγω της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου; Ή ότι δείχνω ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο μου ως περιφερειακού συμβούλου παρακολουθώντας τα θέματα της Περιφέρειας ακόμη και εξ αποστάσεως. Για να καθησυχάσω την κ.Τούφου απαντώ ότι από τη Παρασκευή είμαι στη Μυτιλήνη.

  • Για δήθεν εναντίωση μας στη διεξαγωγή  ΠΣ σε άλλα νησιά πέρα από την έδρα της Περιφέρειας. Αν είχε διαβάσει με προσοχή τα μηνύματα που έχει λάβει από τη παράταξη μας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της θα είχε διαπιστώσει το ενδιαφέρον μας που εκφράστηκε από τη πρώτη μέρα της ανακοίνωσης  διεξαγωγής στην Ικαρία, ζητώντας τη μετάθεση του κατά μία ημέρα ώστε να έχουμε τη δυνατότητα όλοι και με οικονομικό τρόπο (με το πλοίο της άγονης γραμμής) να μεταβούμε στην Ικαρία, αλλά και να οργανωθεί ειδική συζήτηση με τους τοπικούς φορείς για τα προβλήματα και τις προοπτικές τους.

  • Για τη διατύπωση εκ μέρους της παράταξης μας της ένστασης για την υποβαθμισμένη θεματολογία του συγκεκριμένου ΠΣ (αλλά και πολλών άλλων, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη δηλώσει δημόσια τόσο γραπτά όσο και προφορικά) ; Διαβάζοντας τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, διαπιστώνει κανείς ότι και τα 7 είναι διαδικαστικής φύσης, εκ των οποίων τα 6 είναι ορισμός μελών σε επιτροπές. Είτε λοιπόν η κα Τούφου δεν μπορεί να διακρίνει ποια είναι τα σημαντικά θέματα που οφείλουν να απασχολούν ένα ΠΣ, είτε θέλει να καλύψει πολιτικά την υποβάθμιση του ρόλου του ΠΣ που έχει προκαλέσει η πρακτική της Περιφερειακής Αρχής στην οποία συμμετέχει η ίδια και η παράταξη της. Είτε και τα δύο.

  • Για την αντίληψη μας για τον τρόπο που οργανώνεται μια συζήτηση για το μέλλον ενός τόπου μαζί με τους φορείς του που προφανώς απέχει παρασάγγας από τη διαδικασία των έκτακτων ή προ ημερησίας θεμάτων που επικαλείται. Μήπως ενοχλείται απ το γεγονός ότι η Συμπαράταξη Πολιτών έχει καταθέσει προτάσεις για το πως βλέπει την αναπτυξιακήπορεία των νησιών τόσο συνολικά όσο και κατά νησί; Καιρός να προετοιμάζεται λοιπόν ενόψει της συνεδρίαση του ΠΣ στη Λήμνο, γιατί κι εκεί η παράταξή μας τις ίδιες προϋποθέσεις θα θέσει.

  • Όσο για τον καταλογισμό ‘’ευθυνών’’ ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωσης της απλής αναλογικής ως του εκλογικού συστήματος για την ισότιμη εκπροσώπηση όλων στο ΠΣ αλλά κυρίως για την πρόκληση προγραμματικών συγκλίσεων συνεργασιών που περιορίζει τη δυνατότητα αυθαιρεσιών και πελατειακών σχέσεων , τις αποδέχομαι πλήρως. Δεν θα στερήσω από την κ. Τούφου και το κόμμα της το δικαίωμα να υιοθετεί την κυβερνητική άποψη περί «ακυβερνησίας» που προκαλεί η εφαρμογή της απλής αναλογικής. Προφανώς κάτι διαφεύγει στους Ευρωπαίους που την εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες χωρίς τα προβλήματα που επικαλούνται. 

Τέλος, αλλά όχι χωρίς ευρύτερη πολιτική σημασία, η κα Τούφου καταθέτει την άποψη της ότι η συμμετοχή στα επιστημονικά συνέδρια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας θα πρέπει να γίνονται με ίδιους πόρους, προφανώς συμφωνώντας με τη Κυβέρνηση και την κα Κεραμέως περί ιδιωτικοποίησης των ελληνικών Πανεπιστημίων. Πάντως για να μην ανησυχεί για το λαϊκό ταμείο – αν και δεν φαίνεται να την απασχολεί ιδιαίτερα όταν εγκρίνει τις δαπάνες της Περιφερειακής Αρχής που με αναθέσεις εργολαβιών με το άρθρο 32, με προσλήψεις ημετέρων, με τάισμα ημετέρων κλπ έχει τινάξει τα ταμεία χωρίς παραγωγή έργου– το συγκεκριμένο ταξίδι το πραγματοποίησα με δικά μου έξοδα.

Το ερώτημα που τίθεται αν διαβάσει κανείς με προσοχή τη δήλωση της κας Τούφου είναι αν η επίθεση της στο πρόσωπο μου και στη παράταξη μας έχει και την έγκριση της δικής της παράταξης ή είναι καθαρά προσωπική της επιλογή, παρασυρμένη από το γενικότερο πολιτικό κλίμα στο οποίο αναφέρθηκα αρχικά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια δεν έχει δει καμία «αδυναμία» στη λειτουργία της Περιφερειακής Αρχής, αλλά εξαντλεί τη κριτική της στην ελάσσονα αντιπολίτευση και σε εμένα προσωπικά.

Η Συμπαράταξη Πολιτών, παρά τις επιθέσεις που δεχόμαστε, θα συνεχίσουμε αταλάντευτα να υπηρετούμε τους στόχους μας που είναι να είμαστε χρήσιμοι για τους νησιώτες και τα νησιά μας, πιέζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε οι διαδικασίες να είναι ουσιαστικές και αποδοτικές για να αλλάξει η φθίνουσα πορεία τους και να ξεφύγει η ΠΒΑ από τη τελευταία θέση μεταξύ των περιφερειών της χώρας μας.