19 Ιουλίου 2022

Ο ψαράς Καστίγιο και ο ναυαγός Αυγενάκης




 Η αφιλοκερδής παρουσία του παλαίμαχου παίκτη του Ολυμπιακού προσκρούει στο «νόμο Αυγενάκη»! Γράφει ο Κυριάκος Θωμαΐδης.

Οι Φούρνοι Ικαρίας είναι ένα μικρό και ακριτικό σύμπλεγμα νησιών, όπου μπορεί κάποιος  να περάσει ήσυχες διακοπές. Με κολπίσκους, βραχονησίδες και νησάκια που μοιάζουν με φιόρδ.

Οι κάτοικοι δεν είναι παραπάνω από 1.500, οι Ιταλοί προτιμούν τους Φούρνους για να ξεφύγουν από τη βοή της πόλης και το μόνο που τους ενοχλεί είναι οι τουρκικές υπερπτήσεις. Με ανοιχτά τα ελληνοτουρκικά ζητήματα στο Αιγαίο, οι κάτοικοι του νησιού, έχουν ένα καμάρι: Την ιστορική ποδοσφαιρική ομάδα «Κουρσάρος».

Το όνομα δεν είναι τυχαίο καθώς οι πειρατές κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας χρησιμοποιούσαν ως ορμητήρια τα νησιά επειδή ήταν ακατοίκητα. Μάλιστα σήμερα θα ακούσεις πολλούς θρύλους για τους κρυμμένους θησαυρούς που έθαβαν οι πειρατές στα χώματα των Φούρνων.

Ο «Κουρσάρος» παίζει μπάλα όχι για τη νίκη, αλλά για το παιχνίδι. Διαθέτει ένα καταπληκτικό γήπεδο με πλαστικό χλοοτάπητα, το οποίο αποτελεί και το κόσμημα της περιοχής. Σε μερικές μέρες όμως δεν θα μπορεί να αγωνίζεται!

Εμπόδιο ο «νόμος Αυγενάκη», ο οποίος προβλέπει μία ακατάσχετη γραφειοκρατία για τα ερασιτεχνικά σωματεία. Από την 1η Αυγούστου εκατοντάδες ομάδες ανά την Ελλάδα δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αθλούνται σε δημοτικές εγκαταστάσεις και να μετέχουν στα πρωταθλήματα.   

Στους Φούρνους Ικαρίας εδώ και περίπου μία πενταετία περνάει το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του ο Νέρι Καστίγιο. Ο διάσημος Μεξικανός ποδοσφαιριστής, ο οποίος έπαιξε από τον Ολυμπιακό μέχρι την Μάντσεστερ Σίτι και από τον Αρη μέχρι την Ράγιο Βαγιεκάνο.

Στα 38 του πια, είναι ο προπονητής του «Κουρσάρου». Μαζί με τη γυναίκα του και την κόρη του έχει κάνει δεύτερο σπίτι του τους Φούρνους, ζει σχεδόν αυτοεξόριστος και ανεβάζει στο Instagram φωτογραφίες οικογενειακής γαλήνης και «ντοκουμέντα» απ’ τις ψαριές του.

Όμως ο Καστίγιο δεν είχε δίπλωμα προπονητή. Ο «Κουρσάρος» δεν μπορεί να βρει προπονητή χειμωνιάτικα, μέσα στα μποφόρ, στην Ικαρία. Ισα – ίσα που τον τιμάει η επιλογή Καστίγιο.

Η αφιλοκερδής παρουσία του παλαίμαχου παίκτη του Ολυμπιακού προσκρούει στο «νόμο Αυγενάκη»! Αν η ομάδα πάψει να αγωνίζεται, τα λίγα νέα παιδιά που κατοικούν στους Φούρνους θα χάσουν τη μοναδική διέξοδό τους.

Ισως έτσι να καταλάβει και ο υφυπουργός Αθλητισμού πόσες παρενέργειες έχει ένα νομοθέτημα που κατασκεύασε σε μια νύχτα για να ελέγξει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και στο τέλος θα καταντήσει πολιτικός ναυαγός στα λημέρια των πειρατών των Φούρνων Ικαρίας.

ΠΗΓΗ  https://www.sdna.gr/

Χθές  στην Γεν. Συνέλευση της ΕΠΣ Σάμου κ μετά το τέλος των τυπικών διαδικασιών ( ψήφιση Απολογισμών κ Προυπολογισμού) , έγινε συζήτηση για το Αθλητικό Μητρώο κ τις επικείμενες παρενέργειες του. 
  Πιο συγκεκριμένα …με πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσε ο Υφ/γός Αθλητισμού κ εν μέσω αντικρουόμενων άρθρων που υπάρχουν στο σύνολο του Νόμου ως προς τις χρονικές προθεσμίες απ τις οποίες οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα περίμενε την εκλογίκευση του Νόμου.., αντίθετα όρισε ως καταληκτική ημερομηνία την 31/7/22 για την εγγραφή των Σωματείων κ την    31/7/23 ως την μέρα της οριστικής διαγραφής τους απ τα μητρώα των ΕΠΣ κ της Ομοσπονδίας. Εως τότε τα μη εγγεγραμμένα δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις τοπικές διοργανώσεις ( κ όχι μόνο)  , αλλά δεν θα έχουν κ δικαίωμα χρήσης την Δημοτ. Αθλητ. Εγκαταστάσεων. 
 Μια βασική προυπόθεση εγγραφής είναι η διάθεση εκ μέρους των Σωματείων , Διπλωματούχων Προπονητών Urfa B κ εγγεγραμμένων στο Μητρώο Προπονητών της  Γ.Γ.Α.     Ενώ στο σύνολο του κόσμου του Ερασιτ. Ποδοσφαίρου το Μητρώο θεωρείται ως χρήσιμος Θεσμός,ως κάτι  εποικοδομητικό, εν τούτοις κάποια άρθρα του κρίνονται  αντικειμενικά ως μη ρεαλιστικά   κ ανεπίτευκτα. Π.χ το να ζητάς απο επαρχιακά σωματεία   κ ειδικότερα απο μικρά ακριτικά νησιά , Προπονητές Uefa B, είναι κάτι …  ( μη χαρακτηρήσιμο).  Το να διαλύεις τις προσπάθειες χρόνων αυτών των σωματείων ως προς το να επιβιώνουν  κ να συνεχίσουν  να προσφέρουν κοινωνικό έργο στις μικρές τοπικές τους κοινωνίες….  κ αυτό μη χαρακτηρήσιμο…..
Το να πετάς παιδιά έξω απ τους Αθλητ. χώρους κ τα γήπεδα….( σ αυτό ας σκέφτεί ο καθένας μας οτι θέλει)!!!
    Μετά απ την συζήτηση αυτή( κ πέραν των υπόλοιπων ενεργειών ) πάρθηκε ομόφωνα απόφαση για την σύνταξη επιστολής πρός τον κ. Βουλευτή  , επιστολή που θα τον ενημερώνει για την κατάσταση κ που θα ζητείται η παρέμβαση του. Την επιστολή θα την παραδώσουν εκπρόσωποι Σωματείων σε συνάντηση που ήδη έχει ζητηθεί.    Επίσης θα ζητηθεί η συνδρομή κ των τεσσάρων Δημάρχων του Νομού μας.    
Το να οδηγηθούν σε διάλυση ΟΚΤΩ τουλάχιστον… σωματεία,  σ έναν ακριτικό κ μαρτυρικό μικρό Νομό , το να σταματήσουν να αθλούνται εκατοντάδες μικρά παιδιά…. είναι υπόθεση που μας αφορά ΟΛΟΥΣ!!!!