22 Ιουλίου 2022

Σφοδρή καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας

 

Ο Σύλλογος Ελληνοαρμενικής Φιλίας, με την ευκαιρία της τεσσαρακοστής όγδοης επετείου της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο έδωσε στην δημοσιότητα ένα δριμύ «κατηγορώ» για την συνεχιζόμενη κατοχή του βορείου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής.

 

Όπως είναι γνωστό, οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής επιχειρούν μεθοδικά και συστηματικά την πληθυσμιακή αλλοίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αρπαγή, λεηλασία ή καταστροφή Κυπριακών περιουσιών, εξαφάνιση θρησκευτικών και πολιτιστικών θησαυρών καθώς και  μετατροπή των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε παγκόσμιο κέντρο διακίνησης ναρκωτικών και παράνομου τζόγου.

 

Το πλήρες κείμενο του Συλλόγου Ελληνοαρμενικής Φιλίας, το οποίο προσυπογράφουν πολλοί φορείς (Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο (Canadian –Hellenic Congress), Επιτροπή «Τιμή στο 1821», Κίνημα ΑΡΔΗΝ, Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων  Ελλάδος, Οργανισμός για την διάδοση της ελληνικής γλώσσας, Παγκόσμια Συνομοσπονδία Παμμακεδονικών Ενώσεων, Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων, International Hellenic Association), έχει ως εξής: 

 

Ο Σύλλογος Ελληνοαρμενικής Φιλίας, με την ευκαιρία της τεσσαρακοστής όγδοης επετείου της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, δηλώνει τα εξής:

 

Καταδικάζει τη συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, αλλά και την ανοχή που επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα προς την Άγκυρα, η οποία παραμένει δύναμη εισβολής και κατοχής, παραβιάζοντας έτσι τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.



Καταδικάζει επίσης τη συνεχή και αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα, κυρίως προς την Ελλάδα, με απειλές κατά των νησιών και της εδαφικής της ακεραιότητας, με παραβιάσεις του εναέριου χώρου της και υπερπτήσεις πολεμικών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών έτσι, ώστε η εκρηκτική κατάσταση που με δική της ευθύνη έχει δημιουργηθεί, να οδηγήσει σε πιθανή ένοπλη σύγκρουση, από την οποία κανένας από τους δύο λαούς δεν θα αποκομίσει όφελος.



Υπενθυμίζει ότι φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την Καταστροφή και τη Γενοκτονία των χριστιανικών λαών της Ανατολής, Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων. Ο αφανισμός ολόκληρων λαών και πολιτισμών από το μικρασιατικό χώρο, είναι ένα τεράστιο έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας, που δηλητηριάζει την τουρκική κοινωνία και την έχει καταστήσει παράγοντα δημιουργίας εντάσεων και κρίσεων στην περιοχή (Αρτσάχ, Συρία, Κύπρος, Αιγαίο), με πρωτοφανείς ύβρεις και απειλές, με ακραίο και επιθετικό εθνικιστικό λόγο άνευ προηγουμένου, με καταπίεση και των ελάχιστων εναπομεινάντων χριστιανών στη χώρα και τη μεθοδολογία εξόντωσης όχι μόνο των Κούρδων, αλλά και γενικά όλων όσοι αντιστέκονται στην κυρίαρχη ιδεολογία της παρακμής. Ο δρόμος που οφείλει να ακολουθήσει η τουρκική κυβέρνηση, είναι ο δρόμος της αλήθειας. Να δει την πραγματικότητα κατάματα, να αποδεχθεί τα εγκλήματα που πραγματοποίησε εναντίον της ανθρωπότητας και να ζητήσει έμπρακτα συγνώμη. Αυτός είναι ο δρόμος που θα επιφέρει τη λύτρωση από το άγος που τη μολύνει, που θα τη μετατρέψει σε παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας. 


Ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα για να θέσει φραγμό στην πρωτοφανή τουρκική επιθετικότητα,


·        Συνεχίζοντας την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιβολή ουσιαστικών και αποτελεσματικών κυρώσεων κατά της Άγκυρας.


·        Ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια.

·        Προχωρώντας στην αποφασιστική αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων με τις συνεχείς παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας. 

·  Εξετάζοντας σοβαρά την αντιμετώπιση της Τουρκίας για τις συνεχείς παραβιάσεις της Συνθήκης της Λοζάνης (Ίμβρος, Τένεδος, Κωνσταντινούπολη), σε συνεργασία με τα συμβαλλόμενα στη Συνθήκη μέρη.  

·        Συνεργαζόμενη με την Κυπριακή Δημοκρατία για συντονισμό των ενεργειών και την περαιτέρω ενίσχυση της άμυνάς της.                  

 

Το κείμενο, με ημερομηνία 18 Ιουλίου 2022, υπογράφουν ο Πρόεδρος ΔΣ του Συλλόγου Ελληνοαρμενικής Φιλίας Αντώνης Παυλίδης και ο Γενικός Γραμματέας Σέρκο Αγαμπατιάν. Προσυπογράφουν όλοι οι φορείς που αναφέρονται  στην εισαγωγή του κειμένου.