2 Ιουνίου 2022

Ξεκάθαρη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην HJ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά (του Αιγαίου) δεν αμφισβητείται

 


«Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται» (σ.σ. εννοεί τα νησιά που αμφισβητεί η Τουρκία).


Αυτή είναι η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα σχόλια και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και ειδικά του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


Η ερώτηση της Hellas Journal αφορούσε τους απαράδεκτους ισχυρισμούς του Τσαβούσογλου με τους οποίους πρόσβαλε την κυριαρχία της Ελλάδας. Συγκεκριμένα ρωτήσαμε:


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τα σχόλια που είχε κάνει και την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα οποία η Άγκυρα είναι έτοιμη να αμφισβητήσει την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στο ανατολικό Αιγαίο.


Αναφέραμε επίσης τον άλλο ισχυρισμό του ότι δήθεν:


«Η Ελλάδα έχει παραβιάσει το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, επομένως η Ελλάδα πρέπει να αφοπλίσει αυτά τα νησιά. Διαφορετικά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία».


Η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφορά την ερώτηση στο σύνολό της, γι΄ αυτό και έχει ιδιαίτερη αξία. Ο εκπρόσωπος είπε:


Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται.


Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.


Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία.


Προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ.


ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com/