31 Μαΐου 2022

Η Σάμος επόμενος σταθμός των Special Olympics Hellas!



 Η Σάμος επόμενος σταθμός των Special Olympics Hellas! Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ξεκινούν προπονήσεις για άτομα με νοητική αναπηρία σε 4 αθλήματα.

Στη Σάμο θα βρίσκονται τα Special Olympics Hellas, στο διάστημα 31 Μαΐου έως και 2 Ιουνίου, για την έναρξη του Τοπικού Προγράμματος Special Olympics Σάμου, που θα παρέχει εντελώς δωρεάν στα άτομα με νοητική αναπηρία της περιοχής, ευκαιρίες προπόνησης στα αθλήματα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης (πινγκ – πονγκ), στίβου, ιστιοπλοΐας και καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ), και δυνατότητες συμμετοχής σε αγώνες και αθλητικές δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.





Το Τοπικό Πρόγραμμα Special Olympics Σάμου θα εγκαινιαστεί με την υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ του Προέδρου των Special Olympics Hellas, Πρέσβυ ε.τ. κ. Διονύσιου Κοδέλλα, και του Δημάρχου της Ανατολικής Σάμου, κ. Γεώργιου Στάντζου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η Ιουνίου, στις 19:00, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου.

Η Σάμος αποτελεί τον 15ο σταθμό του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Special Olympics Hellas, που υλοποιείται με την πολύτιμη αρωγή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρέχοντας σε άτομα με νοητική αναπηρίασε όλη την Ελλάδα, τη δυνατότητα να εξελιχθούν, ναενεργοποιηθούν και να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, μέσω του αθλητισμού.



Κατά την άφιξη στο νησί, την Τρίτη 31/5, η Ομάδα των Special Olympics Hellas θα συναντηθεί με τον Συντονιστή και τους προπονητές του Τοπικού Προγράμματος Special Olympics Σάμου, που θα αναλάβουν το σημαντικό έργο να μεταλαμπαδεύσουν στους αθλητές την αξία του «ευ αγωνίζεσθαι» και να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν το σώμα και το πνεύμα τους μέσω του αθλητισμού.





Το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας, Τετάρτης 1/6, θα ξεκινήσει με την επίσκεψη της Ομάδας των SpecialOlympicsHellas στις αναβαθμισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, που θα πραγματοποιούνται οι προπονήσεις. Με όραμα μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, ο Δήμος Ανατολικής Σάμου πρόσφατα ολοκλήρωσε εργασίες ανακατασκευής στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σταδίου Σάμου, που θα φιλοξενούν τις προπονήσεις των Special Olympics. 



Η επίσκεψη της Ομάδας θα επισφραγιστεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας, με την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας Συνεργασίας με τον Δήμο Ανατολικής Σάμου. Παράλληλα, θα υπογραφεί Συμφωνητικό Συνεργασίας και με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων με Αναπτυξιακή Υστέρηση Π.Ε. Σάμου «Η Μέλισσα», κ. Ιωάννη Σκούτα. Μετά την υπογραφή των Συμφωνητικών,οι ωφελούμενοι του ΚΔΗΦ ΑΜΕΑ ‘’ Η Μέλισσα’’ θα χορέψουν τον Παραδοσιακό Χορό ‘’ Η Σαμιώτισσα’’ και την τελετή θα κλείσουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘’Ωκυρρόη η Σαμία’’, που θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς της Σάμου.

Την τρίτη ημέρα παραμονής στη Σάμο, Πέμπτη 2/6, η Ομάδα των Special Olympics Hellas θα επισκεφθεί φορείς ειδικής αγωγής και δομές υποστήριξης ΑμεΑ, που λειτουργούν στο νησί με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία, την ανάπτυξη και την ενίσχυση δεξιοτήτων τους, καθώς και τη στήριξη της οικογενείας τους. Κατόπιν θα αναχωρήσουν για την Αθήνα, σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα!

Τα Special Olympics Hellas, που ανήκουν στο Παγκόσμιο Κίνημα των Special Olympics, εδώ και 34 χρόνια συνεχίζουν απρόσκοπτα τον αγώνα για την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία στον αθλητισμό και στην κοινωνία, μέσα από πολυάριθμα καινοτόμα αθλητικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα. Προγράμματα, τα οποία αγκαλιάζουν τους αθλητές των Special Olympics και τις οικογένειές τους, αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν υπάρχει η θέληση και η δύναμη της ψυχής.



Ένα από αυτά τα προγράμματα είναι και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, με όραμα να δημιουργήσει ίσες ευκαιρίες για τα άτομα με νοητική αναπηρία, μέσα από τον αθλητισμό, και να συμβάλλει στην ομαλή ένταξή τους σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Στόχος του προγράμματος είναιη επέκταση των προπονητικών προγραμμάτων και των αγωνιστικών δυνατοτήτων και η ένταξη ακόμα περισσότερων ατόμων με νοητική αναπηρία, σε 21 επιπλέον πόλεις και στις 13 περιφέρειες της Ελλάδας, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος τα Special Olympics Hellas έχουν ήδη ιδρύσει προπονητικά προγράμματα στις περιοχές: Άρτα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κάλυμνος, Καστοριά, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κως, Λευκάδα, Σκιάθος, Σπάρτη, Σύρος, Τρίκαλα, Τρίπολη… και τώρα και στη Σάμο!