26 Μαΐου 2022

Κατεβάζουν ρολά οι εργαστηριακοί ιατροί μέχρι το Σάββατο (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Σε τριήμερη απεργία προχωρούν από αύριο οι ιδιώτες μικροβιολόγοι και ακτινοδιαγνώστες, ζητώντας την κατάργηση της ρύθμισης του clawback (κλόου μπακ), που έχει οδηγήσει πολλά εργαστηριακά κέντρα σε οικονομικό αδιέξοδο.

Την κινητοποίηση στηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, επισημαίνοντας την ανάγκη να καταργηθεί η επίμαχη ρύθμιση, η οποία θεσμοθετήθηκε κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Το clawback, αναγκάζει επί της ουσίας, τους εργαστηριακούς γιατρούς να πληρώνουν από την τσέπη τους ένα σημαντικό μέρος των εξετάσεων των ασθενών, που καταβάλουν το 15% της συμμετοχής και τα υπόλοιπα υποτίθεται ότι καλύπτονται από τον ασφαλιστικό τους φορέα.Οι γιατροί ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να αποπληρώνονται όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους ιδιώτες γιατρούς.

"Ο ΕΟΠΥΥ δημεύει άδικα και αυταρχικά το 70% των εσόδων μας, τινάζει στον αέρα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οδηγεί τους Έλληνες επιστήμονες στην οικονομική εξαθλίωση. Επί της ουσίας, τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, τα Πολυϊατρεία και οι Κλινικοεργαστηριακοί γιατροί πληρώνουμε τις εξετάσεις που διενεργούν οι ασφαλισμένοι και φορτωνόμεθα διαρκώς με χρέη από τον ΕΟΠΥΥ", εξήγησε μεταξύ άλλων ο Ιατρός Λεωνίδας Μπιλιράκης. 

πηγή https://www.politischios.gr/