20 Μαΐου 2022

Κων/να Σβύνου, πρόεδρος ΙΤΕΠ: Η Ελλάδα είναι από τους ευρωπαϊκούς προορισμούς που φέτος θα έχουν καλές επιδόσεις



Για τις πρώτες ενδείξεις της φετινής σεζόν, για τις προκλήσεις στις οποίες καλείται να αντεπεξέλθει ο ελληνικός τουρισμός, καθώς και για τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στον κλάδο μιλά σε συνέντευξή της στην εκπομπή του Χάρη Ντιγριντάκη, Τρίποντο στην οικονομία, στον Alpha 98,9 η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και της Ενωσης Ξενοδόχων Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου.


«Το 2022 είναι πάλι μία χρονιά με πολλά ερωτηματικά, καθώς βλέπουμε προβλέψεις σε πολλές περιπτώσεις με διαφορετική βάση. Ετσι, λοιπόν, το ότι όντως έχουν δεσμευτεί αρκετές αεροπορικές θέσεις, δεν σημαίνει ότι θα γεμίσουν. Οι αεροπορικές θέσεις δεν συνεπάγονται και τουριστικές αφίξεις. Ωστόσο, σίγουρα, όταν μία επιχείρηση έχει δεσμευτεί σε αυτές τις θέσεις, θα κάνει τα μέγιστα δυνατά προκειμένου να τις γεμίσει. Και ο κόσμος έχει την ανάγκη να ταξιδέψει. Η χώρα μας έχει επιδείξει ένα πολύ σοβαρό και υπεύθυνο πρόσωπο αυτά τα δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας και έχει κερδίσει με την αξία της την υψηλή θέση στον χάρτη της ζήτησης. Αρα, λοιπόν, είναι από τους ευρωπαϊκούς προορισμούς που θα έχουν καλές επιδόσεις. Όμως, ακόμη υπάρχει η αβεβαιότητα, υπάρχει ανασφάλεια. Ας μην ξεχνάμε ότι στα σύνορά μας γίνεται ακόμη ένας πόλεμος, δεν έχει τελειώσει. Και ας μην ξεχνάμε και την αβεβαιότητα που φέρνει στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά αυτό το κύμα ακρίβειας που έχει έρθει μέσα από αυτόν τον πόλεμο», επισημαίνει η Κωνσταντίνα Σβύνου.

«Βλέπουμε τα νούμερα να προσεγγίζουν το 2019 και θεωρούμε ότι ενδεχομένως να πιάσουμε τον συνολικό αριθμό των αφίξεων του 2019. Βέβαια, έχουμε την επιφύλαξη επειδή δεν υπάρχουν οι δεσμεύσεις που υπήρχαν το 2019», τονίζει η πρόεδρος του ΙΤΕΠ. «Η έλλειψη προσωπικού είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που βρίσκει ο κλάδος αυτή τη στιγμή μπροστά του. Και πόσω μάλλον αν μιλήσουμε και για εξειδικευμένο προσωπικό», προσθέτει, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «φέτος θα έχουμε γεμάτους προορισμούς, αλλά άδεια ταμεία».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

https://soundcloud.com/user-665020045/konstantina-svynoy-ston-chari

 Σύνταξη: tourismtoday.gr