1 Μαρτίου 2022

ACI World: Σε κίνδυνο η τουριστική ανάκαμψη λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία

 

Το Διεθνές Συμβούλιο αεροδρομίων (ACI World) παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξο για την ανάπτυξη, η οποία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει θύελλες.
Οι προκλήσεις κυμαίνονται από τυχόν νέες πιθανές παραλλαγές, υψηλές τιμές αργού πετρελαίου, πληθωρισμό στα ύψη έως και διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού.

Οι ένοπλες συγκρούσεις, όπως η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, και οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν την ταχύτητα και το μέγεθος της ανάκαμψης.

Το Συμβούλιο δημοσίευσε τα πιο πρόσφατα στοιχεία για το αντίκτυπο του COVID-19 στην παγκόσμια επιβατική κίνηση και στις δραστηριότητες των αεροδρομίων, καθώς ο κλάδος ξεκινά μια πιθανή καμπή στην ανάκαμψη των ταξιδιών.

Παρά την βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη και τις επίμονες οικονομικές προκλήσεις, η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε βασικές αεροπορικές αγορές φέρνει κάποια ανανεωμένη αισιοδοξία και δυναμική εν μέσω της προσθήκης νέων γεωπολιτικών εντάσεων.

Αντίκτυπος στην παγκόσμια επιβατική κίνηση | Καθυστερημένη ανάκαμψη αλλά ανανεωμένη αισιοδοξία για την προβλεπόμενη ανάπτυξη
Το 2021, η κρίση προβλέπεται να έχει αφαιρέσει 5,4 δις επιβάτες σε σύγκριση με την προβλεπόμενη γραμμή βάσης (προ-COVID-19 πρόβλεψη για το 2021), που αντιπροσωπεύει απώλεια 55% της παγκόσμιας επιβατικής κίνησης.

Αυτό αντιπροσωπεύει λιγότερο από το μισό από αυτό που ήταν το 2019, με την κίνηση για το 2021 να ανέρχεται συνολικά σε μόλις 4,4 δις (48,3%) από τα 9,2 δις επιβάτες που εξυπηρετήθηκαν πριν από δύο χρόνια.

Η εγχώρια κίνηση συνέχισε να οδηγεί την ανάκαμψη, φτάνοντας κοντά τους 3,4 δισεκατομμύρια επιβάτες που αντιστοιχούν στο 63,4% των επιπέδων του 2019.

Ο όγκος της διεθνούς επιβατικής κίνησης υστερούσε σημαντικά σε σχέση με την ανάκαμψη της εγχώριας κυκλοφορίας το 2021 και εκτιμάται ότι συνολικά θα ανέλθει σε μόλις 1,05 δις επιβάτες για το έτος, ή 27,8% του επιπέδου του 2019.

Το 2022, η κρίση του COVID-19 αναμένεται να αφαιρέσει σχεδόν 3,7 δις επιβάτες κατά τη διάρκεια του έτους σε σύγκριση με την προβλεπόμενη γραμμή βάσης, που αντιπροσωπεύει μείωση 36,1% στην παγκόσμια επιβατική κίνηση. Σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, αυτό θα αντιπροσωπεύει μείωση 28,9%.

Ο όγκος της εσωτερικής κίνησης προβλέπεται να ανακάμψει ταχύτερα το 2022 από ό,τι η διεθνής επιβατική κίνηση, φτάνοντας συνολικά τους 4,46 δις επιβάτες το 2022, ή το 84% του όγκου του 2019.
Ενώ αναμένονται κάποιες βελτιώσεις, ειδικά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ο όγκος διεθνών επιβατών προβλέπεται να είναι ελαφρώς πάνω από τα 2 δις επιβάτες για το έτος, που αντιστοιχεί στο 53,8% του όγκου του 2019.

Αντίκτυπος στα παγκόσμια έσοδα από τα αεροδρόμια
Η κρίση COVID-19 συνέχισε να επηρεάζει σοβαρά τα έσοδα των αεροδρομίων το 2021. Τώρα υπολογίζεται ότι, παγκοσμίως, τα αεροδρόμια έχουν χάσει περισσότερα από 83,1 δις δολάρια σε έσοδα το 2021.

Πριν από την επιδημία του COVID-19, ο κλάδος των αεροδρομίων αναμενόταν να αποφέρει έσοδα άνω των 175,8 δις δολαρίων ΗΠΑ το 2022.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κρίσης του COVID-19 στα έσοδα των αεροδρομίων θα συνεχιστούν το 2022, μειώνοντας κατά 60,8 δις επιπλέον, ή 34,6%, σε σύγκριση με την προβλεπόμενη βάση.
Τα έσοδα των αεροδρομίων το 2022 προβλέπεται να φτάσουν μόνο το 72,6% των επιπέδων του 2019.

Χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών για την αποκατάσταση του τουρισμού
Η δυναμική που δημιουργείται από τα σχέδια για επαναλειτουργία θα έχει σίγουρα θετικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Οι επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας επιταχύνθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2021 καθώς καταργήθηκαν περισσότεροι πανδημικοί περιορισμοί, διευκολύνοντας το εμπόριο αγαθών και επιτρέποντας στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών να αναπτυχθούν.

Προτεραιότητα παραμένει η διατήρηση της ασφάλειας των ανθρώπων
«Οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους και τους συναδέλφους μας στην αεροπορία που επηρεάστηκαν από την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Luis Felipe de Oliveira Παγκόσμιος Διευθυντής του ACI,

Όπως είδαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19, η ευελιξία και η προσαρμογή βρίσκονται στο DNA της αεροπορίας.

Τα αεροδρόμια είναι εκπαιδευμένα για να χειρίζονται κρίσεις και προτεραιότητα παραμένει η διατήρηση της ασφάλειας των ανθρώπων. Ταξιδιωτών και προσωπικού.

Αυτή είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα, πάντα. Όπως πολλοί, ελπίζουμε σε μια ειρηνική επίλυση αυτής της κρίσης.

Σε παγκόσμιο μέτωπο, έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την επιδημία του COVID-19 παγκόσμια πανδημία.

Ωστόσο, τώρα έχουμε φτάσει σε ένα πιθανό σημείο καμπής. Η άνευ προηγουμένου παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού και η τελευταία σύσταση του ΠΟΥ ότι οι κυβερνήσεις χαλαρώνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και τη ζήτηση αεροπορικών μεταφορών.

Οι χώρες εισάγουν τώρα μέτρα για τα οποία η ACI υποστηρίζει εδώ και μήνες.
Την εφαρμογή προσεγγίσεων που βασίζονται σε κινδύνους και στοιχεία για την ασφαλή επιστροφή των ταξιδιών.

Το ACI καλεί τώρα τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να χαλαρώσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για να αποκαταστήσουν τα ταξίδια, το εμπόριο και τον τουρισμό.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής φάσης, η συνεχής δέσμευση για την ασφαλή επανέναρξη των ταξιδιών είναι κρίσιμη, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης των εθνικών και διεθνών ρυθμιστικών αρχών.

Παρά τους κινδύνους που υπάρχουν, ο κλάδος παραμένει βέβαιος ότι η πιθανότητα ανάκαμψης στα επίπεδα του 2019 εντός δύο ή τριών ετών είναι προβλέψιμη.

Οι σχεδιαστές και οι επενδυτές αεροδρομίων ενθαρρύνονται να κάνουν χρήση των πιο πρόσφατων προβλέψεων της ACI World Airport Traffic Forecasts 2021–2040, για να αξιοποιήσουν τη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων στον βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο βιώσιμο σχεδιασμό τους».

https://www.tourismtoday.gr/