4 Φεβρουαρίου 2022

«Κλειστές πόρτες» από τους βουλευτές της Ν.Δ στην αντιπροσωπεία της Περιφέρειας (vid)




 Περιφερειάρχης και επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων ενημέρωσαν όλα τα κόμματα, πλην των κυβερνητικών βουλευτών που δεν τους δέχτηκαν, για τη διαφωνία των νησιωτών με τις υπερδομές προσφύγων-μεταναστών

Συνάντηση στη Βουλή με εκπροσώπους κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και τον Πρόεδρο του σώματος είχε η αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Συμβουλίου, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη.


Στα πλαίσια της υλοποίησης της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης μαζί με τον χωρικό Αντιπερφιερειάρχη της Χίου Π.Βρουλή αλλά και τους επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων Γ.Σπιλάνη και Α. Κυρίτση βρέθηκαν χτες στη Βουλή ενημερώνοντας του εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝ.ΑΛ, του ΚΚΕ αλλά και τον Πρόεδρο Κ.Τασούλα για την διαφωνία  των κοινωνιών της Μυτιλήνης και της Χίου στη δημιουργία υπερδομών, όπως σχεδιάζονται από την κυβέρνηση.
Επιπλέον κατατέθηκε και η αντίδραση της περιφέρειας στην τροπολογία που περνά σήμερα από τη Βουλή και μεταφέρει αρμοδιότητες του τμήματος Περιβάλλοντος στο Υπουργείο Μετανάστευσης με στόχο να διευκολυνθεί η δημιουργία των δομών.

Όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Βρουλής οι συναντήσεις με τα κόμματα έγιναν σε καλό κλίμα και έγινε κατανοητή η αγωνία των νησιωτών για το ζήτημα των δομών. Αυτό ωστόσο που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και στην αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι το γεγονός ότι δεν έγιναν δεκτοί από βουλευτές της Ν.Δ προκειμένου να εκφραστεί και σε εκείνους η θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου για καμία υπερδομή – φυλακή στα νησιά.

Η δήλωση του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, μετά τις συναντήσεις:
Αμέσως μετά ο Περιφερειάρχης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου δεν είναι δυνατόν να καταστούν φυλακές
ανθρώπων. Εθνικοί λόγοι εξαιτίας της γειτνίασης των νήσων με την Τουρκία, σε
συνδυασμό με τις ροές που έχουν μηδενιστεί δεν δικαιολογούν την δημιουργία
υπερδομών μόνιμης παραμονής μεταναστευτικού πληθυσμού. Τα νησιά
επιθυμούμε να εκκενωθούν καθώς η Κυβέρνηση κατάφερε στη Λέσβο από 25.000
μετανάστες τον Φεβρουάριο του 2020 να είναι σήμερα 2000 ενώ στη Χίο μόνο
400. Ίσως μια πολύ μικρή εγκατάσταση καταγραφικής σκοπιμότητας με άμεση
αναχώρηση από τις νήσους των εισερχομένων χωρητικότητας 300 ατόμων να
εξυπηρετούσε σε πιθανή προσέλευση μεταναστευτικών ροών».