17 Φεβρουαρίου 2022

Καθηγητής Λάβδας: Πρωτόγονη η διάθεση της Αγκυρας να αμφισβητήσει μεγάλο ελληνικό νησί

 


Στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έθεσε εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών, αναφέρθηκε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Λάβδας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι είναι λάθος να θεωρούμε ότι ο Ερντογάν εξάγει απλά και μόνο πίεση και ένταση, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για μια τουρκική θέση.

“Η Τουρκία σε μια πολύ κρίσιμη για το ΝΑΤΟ φάση, δείχνει ανοιχτά ότι είναι μια αναθεωρητική δύναμη. Θέτει σε αμφισβήτηση, δυνητικά τουλάχιστον, την ελληνική κυριαρχία στα μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αυτό δείχνει πρώτον πόσο έτοιμη είναι η Τουρκία να περάσει και στην πράξη σε έναν αναθεωρητισμό και δεύτερον ότι παρά τις συζητήσεις για την ΑΟΖ, για τη λειτουργική διάσταση της κυριαρχίας, παραμένει μια τουρκική θεμελιώδης, πρωτόγονη, διάθεση να υπάρξει αμφισβήτηση ενός μεγάλου νησιού και στη βάση αυτή να μπούμε σε μια ατέρμονη διαπραγμάτευση, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Δεν πρόκειται βεβαίως να γίνει ποτέ αυτό και η Τουρκία το γνωρίζει και για αυτό πιέζει” τόνισε ο κ. Λάβδας.

Όσον αφορά στο ρωσο-ουκρανικό ζήτημα εκτίμησε ότι δεν υπάρχει ούτε κλιμάκωση, ούτε αποκλιμάκωση. «Δεν επίκειται ανάφλεξη. Ήταν απίθανο να φθάσουμε σε εισβολή κλασικού τύπου της Ρωσία στην Ουκρανία. Ήταν στα όρια του γραφικού μια προαναγγελθείσα εισβολή στις 16 Φεβρουαρίου» τόνισε.

«Πρόκειται για μια διαπραγμάτευση που έχει δύο βασικούς άξονες: Το κατά πόσο η Ρωσία μπορεί να δεχθεί χώρες του ΝΑΤΟ να φθάνουν στα σύνορά της. Εκεί φαίνεται πως θα πάμε σε ένα μορατόριουμ. Και το άλλο είναι η προσπάθεια της Ρωσίας να εξασφαλίσει το Nord Stream 2 πάση θυσία. Οπότε αυτό θα συνεχιστεί με ένα σκοτσέζικο ντους» σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ