17 Φεβρουαρίου 2022

Ο Ερντογάν ετοιμάζει “δράση” στο Αιγαίο ενώ Αμερικανός σύμβουλος μιλά για συμμαχία πολέμου Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ

 


Εντολές για αυξημένη επαγρύπνηση έχει δώσει το ελληνικό «Πεντάγωνο»-Δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή δείχνουν θετική διάθεση των ΗΠΑ για τα F-16 VIPER
Η Τουρκία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε «προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο», αφού η χώρα μας δεν πρόκειται να  αλλάξει τη θέση της σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Αυτό είναι το συμπέρασμα των δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μέσα στην μεγάλη κρίση της Ουκρανίας διαβλέπει πιθανόν ευκαιρία για τα δικά του άνομα σχέδια.

Το κερασάκι στην τούρτα όμως βάζει Αμερικανός σύμβουλος και ειδικός με ανάρτηση του μιλώντας περί συμμαχίας πολέμου, Ελλήνων, Ισραηλινών και Κυπρίων, δείχνοντας την Τουρκία αλλά και το Ιράν πιθανόν.

Οι Ισραηλινοί συχνά μιλούν για την Ελλάδα και την Κύπρο ως «συμμάχους μας». Τι ακριβώς σημαίνει αυτή η φράση; Σε ποιο πιθανό πόλεμο θα πολεμήσουν αυτές οι δυνάμεις στο πλευρό του Ισραήλ;”, αναφέρει ο ίδιος.

Το Ισραήλ δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο ισλαμικό καθεστώς  της Τουρκίας, το οποίο δεν επιθυμεί συμμαχία με κανέναν, αλλά μια “χαλαρή” κηδεμονία, τόσο με το Ισραήλ, όσο και με την Αίγυπτο, ότι και να γράφει ο τουρκικός τύπος.

Αυτό είναι γνωστό στις χώρες αυτές, οι οποίες προσπαθούν να έχουν μια στάση αναμονής όσον αφορά το πολιτικό μέλλον  στην γειτονική Τουρκία, χωρίς όμως να έχουν ελπίδες αφού ο σουλτάνος θα κάνει πιθανότατα ξανά, τα “μαγικά του” στις επερχόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές.

Για τον λόγο αυτόν, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ, σχεδιάζει να συναντήσει τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Πρόεδρο της  Κύπρου τις επόμενες εβδομάδες, και στη συνέχεια να ταξιδέψει στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.   

Η μονοήμερη παραμονή-επίσκεψη  του Ισραηλινού Προέδρου στην Αθήνα έχει οριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσκεψη ωρών  στην Κύπρο.

Τα ταξίδια έχουν σκοπό να διαβεβαιώσουν την Αθήνα και τη Λευκωσία ότι η προσέγγιση με την Άγκυρα δεν θα γίνει εις βάρος των στενών δεσμών που έχει αναπτύξει το Ισραήλ μαζί τους τα τελευταία χρόνια.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα πρόκειται να αγοράσει ισραηλινούς πυραύλους, ενώ το σχέδιο της Καλαμάτας για την εκπαίδευση πιλότων πηγαίνει ρολόι.   

Δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή δείχνουν θετική διάθεση των ΗΠΑ για τα F-16 VIPER
Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανός πρέσβης στις ΗΠΑ Τζέφ Φλέικ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία βρίσκονται σε καλό δρόμο σχετικά με την πώληση και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16.


«Στην πραγματικότητα, υπήρχε μια αντιπροσωπεία εδώ μόλις την περασμένη εβδομάδα για να βοηθήσει στην προετοιμασία αυτού που ονομάζεται «LoR» ή αιτήματος για επιπλέον F-16 και εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχόντων F-16», είπε ο ίδιος.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε ότι η αποζημίωση για τα τουρκικά F-35 είναι «μια πολύ περίπλοκη διαδικασία.Ενώ δικηγόροι και λογιστές εργάζονται για το θέμα.

Πρόσθεσε δε ότι “ οι ΗΠΑ βλέπουν το αίτημα της Τουρκίας για F-16 VIPER «πολύ θετικά», είπε ο Φλέικ, καθώς δείχνει τη «δέσμευση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ»,.

"Γνωρίζουμε προφανώς ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει διαλειτουργικότητα. Επομένως, αυτό είναι ένα θετικό αίτημα", ανέφερε ο ίδιος.

Με ανοικτό το ζήτημα σε Ουκρανία, Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο, και Α.Μεσόγειο, έχουμε αυτήν την συγκεκριμένη περίοδο, ένα τεράστιο παιχνίδι από τις ΗΠΑ και την Ρωσία.

Οι Τούρκοι ελέγχουν τα Στενά του Βοσπόρου, ενώ η σύγκρουση με την Ρωσία επιμηκύνεται συνεχώς, και δεν γνωρίζουμε μέχρι που μπορεί να φτάσει.

Παράλληλα η Άγκυρα απειλεί άμεσα την Ελλάδα, και έμμεσα τις υπόλοιπες χώρες στην Α.Μεσόγειο, για την μεταφορά φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας κά.

Μια πιθανή πρόκληση πολεμικού επεισοδίου στα Δωδεκάνησα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος, θα επέφερε πιθανό ντόμινο και στην Α.Μεσόγειο, εμπλέκοντας άμεσα ή έμμεσα τόσο το Ισραήλ, όσο και την Αίγυπτο, λόγω Λιβύης.

Οι Τούρκοι μπορούν να βρεθούν κανονικά σε δεινή θέση, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την στάση των ΗΠΑ, οι οποίες μέχρι τώρα δεν έχουν κινηθεί αποφασιστικά εναντίον ενός στυγνού καθεστώτος όπως αυτό του Ερντογάν.  

https://www.pentapostagma.gr/