8 Φεβρουαρίου 2022

Προτάσεις άμεσων παρεμβάσεων για τους σεισμόπληκτους του Δήμου Μινώα Πεδιάδας


Επικαιροποιημένες προτάσεις άμεσων παρεμβάσεων για τους σεισμόπληκτους του Δήμου Μινώα Πεδιάδας από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, κατέθεσε στον υφυπουργό παρά Πρωθυπουργό αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, ο Σύλλογος σεισμόπληκτων «Ελπίδα».


Όπως τονίζεται στην επιστολή, χιλιάδες κτίρια, κατοικίες, επιχειρήσεις, σχολεία, κοινωφελείς χώροι, εκκλησίες, μνημεία κ.λπ. έχουν κριθεί μέχρι σήμερα μη κατοικήσιμα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα ή ολοσχερώς κατεστραμμένα από τις αρμόδιες επιτροπές του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Παράλληλα, εκατοντάδες επιχειρήσεις έπαυσαν προσωρινά τη λειτουργία τους και εκατοντάδες νοικοκυριά μεταφέρθηκαν αρχικώς σε σκηνές και μεταγενέστερα σε χώρους φιλοξενίας είτε ξενοδοχείων είτε προκατασκευασμένων οικίσκων.

Με βάση αυτά, ο σύλλογος προτείνει μια σειρά από 31 παρεμβάσεις οι οποίες, όπως τονίζεται, «αφενός θα ανακουφίσουν μεγάλη ομάδα σεισμοπλήκτων και αφετέρου θα αποσυμφορήσουν όγκο εργασίας από τα αρμόδια υπουργεία».

Οι προτάσεις είναι οι ακόλουθες:
Διατήρηση ανοικτής της πλατφόρμας arogi.gov.gr, τουλάχιστον ένα μήνα μετά τις 07.04.2022 ή 21.04.2022, ημερομηνία λήξης των αιτήσεων για αυτοψίες, ανάλογα με την ημερομηνία οριοθέτησης. Εξάλλου, αποτελεί τον μοναδικό τρόπο κατάθεσης αίτησης για τη λήψη της αποζημίωσης της οικοσκευής, δηλαδή του επιδόματος για την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών που όλοι οι πληγέντες δικαιούνται, ανεξαρτήτως της έκτασης της ζημιάς του κτηρίου, ώστε να υπάρξει κοινή, ίση και δίκαιη αντιμετώπιση σε όλους τους πολίτες σχετικά με τη λήψη της προκαταβολής και γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνει ανοικτή οπωσδήποτε για την αποζημίωση της οικοσκευής. Επισημαίνεται ότι η μη υποβολή αίτησης από τους δικαιούχους μέχρι της 15.11.2021 ή μέχρι και τις 14.02.2022, οπότε και κλείνει εκ νέου η εφαρμογή, δεν αποτελεί ευθύνη των δικαιούχων, δεδομένου ότι είτε δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι από τις αρμόδιες επιτροπές, είτε οι αιτήσεις αφορούν σε χώρους που δεν ελέγχθηκαν ή σε αιτήματα επανεξέτασης, οπότε δεν έχουν λάβει όλοι οι δικαιούχοι το δελτίο ελέγχου, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση μετά τις 05.11.2021 για την υποβολή της αίτησης. Δυνατότητα υποβολής αίτησης και με τροποποιημένο μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης Ε9. Εξάλλου, για κάθε αίτηση που υποβάλλεται στην πλατφόρμα, πρέπει να ακολουθήσει αίτηση για έκδοση άδειας επισκευής ή ανακατασκευής και έκδοση βεβαίωσης καθορισμού δικαιούχου στεγαστικής συνδρομής, και επομένως θα ελεγχθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς κατά την ημέρα του σεισμού ή και μεταγενέστερα για τους νέους κτήτορες μετά τον σεισμό, και όχι σύμφωνα με το Ε9 κατά την 27.09.2021 ή κατά την 28.01.2022 για τροποποιημένα Ε9 μετά την 1.1.2021. Παράλληλα, κάθε αίτηση που υποβάλλεται στην πλατφόρμα, με ή χωρίς τροποποιημένο Ε9, αλλά δεν ακολουθήσει υποβολή άδειας επισκευής ή ανακατασκευής, επιστρέφει την προκαταβολή.
Απλοποίηση της διαδικασίας αποζημίωσης στεγαστικής συνδρομής στα κτήρια που έχουν υποστεί ελαφριές βλάβες (πράσινα) και δεν χαρακτηρίζονται σεισμόπληκτα. Να δοθεί η δυνατότητα εναλλακτικά της υποβολής φακέλου άδειας επισκευής στο Τ.Α.Ε.Φ.Κ. (σύνταξη και κατάθεση φακέλου με δικαιολογητικά, αυτοψίες κ.λπ.), της καταβολής αποζημίωσης για την επισκευή αναλογικά των τ.μ., δηλαδή 100€/τ.μ., με την κατάθεση στην πλατφόρμα e-adeies αίτησης του δικαιούχου συνοδευόμενη από δήλωση ανάθεσης από τον ιδιοκτήτη σε αρμόδιο μηχανικό, δήλωση ανάληψης από τον μηχανικό, τεχνική έκθεση από τον μηχανικό καταγραφής των κτηριακών ζημιών, συνοδευόμενη από φωτογραφικό υλικό των ζημιών, και του τρόπου επισκευής τους, υπεύθυνη δήλωση από τον μηχανικό εκτέλεσης των εργασιών επισκευής, συνοδευόμενη από φωτογραφικό υλικό των επισκευασθέντων, και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι έλαβε γνώση της τεχνικής έκθεσης και ότι την αποδέχεται. Έτσι, θα αποσυμφορηθεί σημαντικά το Τ.Α.Ε.Φ.Κ., θα εξοικονομηθούν κρατικοί οικονομικοί πόροι και πόροι ανθρώπινου δυναμικού και θα μειωθεί σημαντικά ο χρόνος εξέτασης των φακέλων για τα υπόλοιπα κτήρια (κίτρινα και κόκκινα).
Χορήγηση στεγαστικής συνδρομής δωρεάν κρατικής αρωγής και άτοκου δανείου χωρίς τον περιορισμό των 150 τ.μ., δηλαδή ανεξαρτήτως τετραγωνικών, για κάθε ιδιοκτήτη που διαθέτει στην ιδιοκτησία του κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα μία κατοικία και έναν επαγγελματικό χώρο. Με τον τρόπο αυτό, στηρίζονται και τα νοικοκυρά και οι επιχειρήσεις.
Αναθεώρηση και προσαρμογή στα σημερινά δεδομένα του τιμολογίου υπολογισμού της δαπάνης για τις εργασίες επισκευής, δεδομένου ότι αποτελούν ανηγμένες τιμές, περιλαμβάνοντας τις δαπάνες για εργασία μαζί με τις εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία Ι.Κ.Α. και το Φ.Π.Α., για προμήθεια και μεταφορά στον τόπο του έργου όλων των υλικών, για προεργασίες (αποξηλώσεις, καθαιρέσεις, καθαρισμοί κ.λπ.), βοηθητικές εργασίες (αντιστηρίξεις, υποστυλώσεις, ικριώματα, ξυλότυποι ή σιδηρότυποι κ.λπ.), πρόσθετες ή επακόλουθες εργασίες (αποκατάσταση κατασκευών που θίγονται για να εκτελεστούν οι κύριες εργασίες, όπως επιχρίσματα, χρωματισμοί, επικαλύψεις, προσαρμογές με στοιχεία που δεν κατεδαφίστηκαν κ.λπ.), εργασίες για να προστατευθούν οικοδομικά ή άλλα στοιχεία από φθορές ή ζημιές που είναι πιθανό να προκληθούν από τις εργασίες που εκτελούνται (κάλυψη κ.λπ.) ή στην περίπτωση που δεν αποφευχθούν οι ζημιές για να αποκατασταθούν αυτές εκτός από τις εργασίες που αναφέρεται ρητά ότι κοστολογούνται με άλλα άρθρα του παρόντος τιμολογίου, την αμοιβή μελέτης και επίβλεψης του εκάστοτε ιδιώτη μηχανικού των εργασιών αποκατάστασης, για απομείωση και φθορά των υλικών και εργαλείων ή μηχανημάτων, καθώς και τις ημεραργίες τους, από βλάβη ή για συντήρησή τους, τα γενικά έξοδα και το εργολαβικό όφελος και γενικά κάθε δαπάνη, που είναι απαραίτητη για την πλήρη, έντεχνη και ασφαλή ολοκλήρωση της εργασίας σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης και τις τοπικές και άλλες ειδικές συνθήκες, έστω και αν δεν κατονομάζεται ρητά στην περιγραφή. Επιπλέον, το τιμολόγιο ισχύει από το 2011, ενώ σήμερα, μετά την πάροδο 11 ετών έχει διαπιστωθεί σημαντική αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, της ενέργειας, των τελικών προϊόντων, του μέσου ημερομίσθιου του Ι.Κ.Α. και του Φ.Π.Α. από 23% σε 24%. Κρίνεται σκόπιμη η διορθωτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση μεγάλων αποκλίσεων, και προτείνεται οριζόντια αύξηση κατά 30%, όπως ακριβώς πρόσφατα αναθεωρήθηκαν οι τιμές για τα δημόσια έργα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μην καταφέρουν να ολοκληρωθούν οι εργασίες και τα κτήρια να παραμείνουν ημιτελή.
Προσαύξηση κατά 24% στη στεγαστική συνδρομή για ιδιοκτήτες φυσικά πρόσωπα, δεδομένου ότι ο Φ.Π.Α. δεν είναι ανακτήσιμος.
Επιδότηση κατεδάφισης 15€/κ.μ. κτηρίου για όλα τα κτήρια για τα οποία εκδίδονται πρωτόκολλα αυτοψίας επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων ή εκθέσεις αυτοψίας για επικινδύνως ετοιμόρροπα κτήρια, ποσού 15€/κ.μ. κτηρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία κτηρίων στα πρωτόκολλα ή στις εκθέσεις κατεδάφισης.
Άμεση χρηματοδότηση των πληγέντων Δήμων, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα και μαζικά στις κατεδαφίσεις των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων και στην απομάκρυνση των υλικών κατεδαφίσεων και των καταπτώσεων υλικών σε κοινόχρηστους χώρους σε αδειοδοτημένους χώρους διαχείρισης υλικών αποβλήτων, χωρίς καμία επιβάρυνση των ιδιοκτητών. Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών (βροχοπτώσεις, χιόνια) αυξάνουν εκθετικά τον κίνδυνο επιπλέον καταπτώσεων και θέτουν σε κίνδυνο διερχόμενους αλλά και όμορες ιδιοκτησίες. Για την απομάκρυνση αμιάντου, δεδομένου ότι η εισπνοή τεμαχίων είναι καρκινογόνος, θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα περισυλλογής από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις και όχι από απλούς χώρους διαχείρισης αποβλήτων, είτε από τους ιδιοκτήτες ή εθελοντές πολίτες ή συνεργεία του Δήμου, ενώ επιπρόσθετα απαιτείται να γίνει συλλογικά και όχι μεμονωμένα, γιατί τα κόστη είναι υπέρογκα. Δυνατότητα δια της αρμόδιας Υ.ΔΟΜ. έκδοσης σχετικής βεβαίωσης κατεδάφισης.
Χρηματοδότηση των πληγέντων Δήμων για τον έλεγχο στατικής επάρκειας και για την εκτέλεση εργασιών επισκευής ή ανακατασκευής δημοτικών κτηρίων, με έμφαση στα κτήρια κοινής ωφέλειαςπου στεγάζουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως νηπιαγωγεία, σχολεία, Κ.Α.Π.Η..
Αποζημίωση των πληγέντων Δήμων σύμφωνα με τα στοιχεία δημοτικών τελών του έτους 2020 του εκάστοτε Δήμου, λόγω της απαλλαγής κίτρινων και κόκκινων κτηρίων από τα δημοτικά τέλη, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Δήμος με τα έξοδα αυτά.
Προσαύξηση της στεγαστικής συνδρομής εφόσον στην άδεια επισκευής περιλαμβάνεται μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης. Το ποσό που θα προστεθεί στη στεγαστική συνδρομή δε θα υπερβαίνει το ποσό που προβλέπεται στην αντίστοιχη περίπτωση του εξοικονομώ κατ’ οίκoν.
Στελέχωση του Τ.Α.Ε.Φ.Κ. (50 μηχανικοί), των αρμόδιων Υ.ΔΟΜ. (10 μηχανικοί), του Σ.Α. (5 μηχανικοί), των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων (5 μηχανικοί) και των πληγέντων Δήμων (10 διοικητικοί) για τη στελέχωση των επιτροπών ελέγχου των δικαιούχων της πρώτης αρωγής για οικοσκευή, ώστε να ανταπεξέλθουν στον υπέρογκο όγκο εργασίας και να μην καταγραφούν καθυστερήσεις στην εξέταση και διεκπεραίωση των αιτήσεων αδειών επισκευής και αδειών δόμησης και αδειών επισκευής.
Να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες κίτρινων και κόκκινων κτηρίων προσωρινής εγκατάστασης ιδιόκτητου οικίσκου με έξοδα των ενδιαφερομένων σε ιδιόκτητη έκταση με έγκριση της υπηρεσίας δόμησης, παρέχοντας παράλληλα την προσωρινή δυνατότητα σύνδεσης με δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης βεβαίωσης περαίωσης εργασιών επισκευής ή ανακατασκευής από το Τ.Α.Ε.Φ.Κ..
Επιτάχυνση του πολεοδομικού σχεδιασμού Αρκαλοχωρίου και Καστελίου, με έμφαση στον βιοκλιματικό σχεδιασμό, και του ειδικού χωρικού σχεδίου Καστελίου.
Σχεδιασμός οικισμών με εκτεταμένες ζημιές στα πρότυπα των βιοκλιματικών οικοκοινοτήτων.
Παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης των πληγέντων Δήμων μέχρι την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των επιπτώσεων του σεισμού.
Επιδότηση προσωρινής στέγασης κατοίκων μέχρι την έκδοση Βεβαίωσης Περαίωσης Εργασιών και όχι με ανώτατο χρονικό διάστημα δύο (2) χρόνια.
Επιδότηση προσωρινής στέγασης επιχειρήσεων κατ’ αντιστοιχία της επιδότησης προσωρινής στέγασης κατοίκων.
Το άτοκο δάνειο είναι ενυπόθηκο δάνειο και χορηγείται με τα αυστηρά κριτήρια της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Πολλοί ιδιοκτήτες είτε για λόγους ηλικίας είτε γιατί δεν έχουν την οικονομική ευρωστία ή την πιστοληπτική ικανότητα δεν θα μπορέσουν να δανειστούν. Προτείνεται το δάνειο να είναι με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και να μην απαιτείται υποθήκη για ποσά μέχρι 30.000€.
Πάγωμα υφιστάμενων δανείων επιχειρηματιών και ιδιωτών και αναστολή πλειστηριασμών.
Απαλλαγή από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. για τα έτη 2021, 2022 και 2023 για όλα τα κτήρια, συμπεριλαμβανομένων και των πράσινων κτηρίων.
Καθιέρωση ειδικών μειωμένων καθεστώτων Φ.Π.Α. για τις επιχειρήσεις που στεγάζονται στις σεισμόπληκτες περιοχές, ώστε να δοθεί κίνητρο ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.
Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον σεισμό.
Απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος σε όλες τις επιχειρήσεις της σεισμόπληκτης περιοχής μέχρι το 2025.
Παράταση της αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων από τρεις (3) μήνες σε δώδεκα (12) μήνες. Άμεση πληρωμή των εργαζομένων, οι οποίοι είναι ακόμα απλήρωτοι.
Απαλλαγή ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρηματιών για επιχειρήσεις που είναι κλειστές, διότι στεγάζονται σε κίτρινα και κόκκινα κτήρια, μέχρι την μετεγκατάστασή τους, με μέγιστο το ένα έτος και έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρηματιών, κατ’ αντιστοιχία με την έκπτωση που παρείχε το κράτος στις επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας.
Θεσμοθέτηση ευνοϊκής ρύθμισης ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών προς της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 σε 100 δόσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ενεργοποίηση ειδικού προγράμματος Ο.Α.Ε.Δ. για τις σεισμόπληκτες περιοχές που να αφορά την πρόσληψη ανέργων με ποσοστό επιχορήγησης που να ανέρχεται στο 100% του κόστους μισθοδοσίας.
Όπως αναφέρεται στον νέο αναπτυξιακό νόμο, στις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές σύμφωνα με απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής κρατικής αρωγής, όπου προβλέπονται τα μέγιστα δυνατά ποσοστά επιχορήγησης, έτσι αντίστοιχα προτείνεται να προβλέπονται τα μέγιστα ποσοστά επιχορήγησης σε όλα τα προγράμματα που προκηρύσσει ο Ο.Α.Ε.Δ.
Στα προγράμματα που θα προκηρυχθούν εξ οικονομώ κατ’ οίκον ή για επιχειρήσεις, τα κτήρια που βρίσκονται εντός σεισμόπληκτης περιοχής προτείνεται να προβλέπονται τα μέγιστα ποσοστά επιχορήγησης.
Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε για την επιχορήγηση επιχειρήσεων μέχρι του ποσού των 18.000€, θα πρέπει να αφορά όλες τις επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές. Επίσης, όπως υπάρχει ανώτατο ποσό επιχορήγησης των 18.000€, έτσι αντίστοιχα να υπάρξει και κατώτατο ποσό επιχορήγησης στις 3.000€.
Χρηματοδότηση της Αναπτυξιακής Ηρακλείου για έκδοση πρόσκλησης τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου, με έμφαση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, υφιστάμενες και νέες, που λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν στην αυστηρά οριοθετημένη σεισμόπληκτη περιοχή.
 
https://www.efsyn.gr/